- Kategori
- Yöresel Yemekler
Sarıkamış’ tan bir yemek: Hokkuru
Yıllar oldu gitmeyeli. Ama ne zaman Ankara’ da Songül ezemin (teyzenin Sarıkamışcası) yanına gitsem Hokkuru yemeden gelmem. Adı biraz tuhaf. Belki de Rusçadan geçme kimbilir? Ama malzemeler oldukça tanıdık ve basit bir yapılışı var.
4 kişilik bir aile için : Yarım kg kuzu kuşbaşı, yarım kg un, sarımsak, tuz.
Yumuşak kuzu kuşbaşılar tuz katılmadan iyice tencerede pişirilir. Etin suyu da iyice ayarlanır. Sonradan içine hamur atılacağı için yeteri kadar suyu olmalıdır.
Yarım paket un yeteri kadar tuzla yoğrulur ve hamur haline getirilir. Hamur bezelere ayrılarak mantı yufkası şeklinde açılıp kare kare kesilir.
Her bir kareye baş parmakla bastırılarak içi çukur bir şekil verdirilir.
Şekil verilen hamurlar etin içine atılır. Etin suyuna atılan şekilli hamurlar haşlanmaya bırakılır. İçine arzu edilen miktar kadar dövülmüş sarımsak ve acı kırmızı biber de katılabilir ve tuzu kontrol edilir.
Hamurlar kıvama geldikten sonra afiyetle servis yapılır.