Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '14

 
Kategori
Haftasonu
 

Sarıyer ve Köyleri; Güzel bir haftasonu için !..

Sarıyer...

Boğazın İncisi...

Denizin umarsız çocukları martıların ebedi vatanı...

İstanbul ormanlarının son kalesi...

Tarihi, İstanbul'un tarihiyle eşzamanlı olan Sarıyer semti, adını verdiği ilçenin merkezi olmakla beraber, İstanbul Boğazının kuzeydeki son ve önemli bir noktasıdır. Yeşil ve mavinin kucaklaştığı bu semtin, doğal güzellikleri, tarihi mekanları, altınkumlu plajları ve kendine özgü meşhur olmuş değerleriyle İstanbul'da ayrı bir yeri vardır.

Sarıyer'in köyleri denince ve biraz eşeleyince bakalım altından ne çıkıyor?

Sarıyer 36 mahalleden oluşur. Bu mahallelerden 9 tanesi daha önce Sarıyer'in köyüydü. Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştüler. Ayazağa, Huzur ve Maslak Mahalleleri ise Şişli İlçesinden alınarak Sarıyer'e bağlanmıştır. Sarıyer'in bazı mahallelerini tüm İstanbullular bilirler; İstinye, Emirgan, Yeniköy, Rumelihisarı, Baltalimanı, Büyükdere, Rumelikavağı ve Kilyos gibi. Özellikle Boğaz kıyısındaki bu semtler, kendilerine özgü günlük hayatlarıyla dikkat çekicidir. Bu semtlerde hayat, köy ve kent yaşamının bir kaynaşımı gibi akıp geçer. Komşuluk ilişkilerinin henüz sona ermediğini söylemek gerekir buralarda.

Peki Sarıyer köylerinde ne yapılır?

Denizi ve plajları ile ünlü Sarıyer'de birçok plaj vardır. Rumelikavağı'ndan başlayarak Rumelifeneri, Demirciköy, Kilyos, Uskumruköy, Gümüşdere ve Kısırkaya köylerinin kıyıları uzun kumsallarıyla İstanbulluları denizle buluşturur. Özellikle Kavak'taki Büyükliman ve Altınkum, Kilyos'taki eski Turban ve diğer meşhur özel plajlar, Tatlısı Plajı, Gümüşdere Plajı ve Kısırkaya Plajı yazın haftasonları dolar taşar. Bu plajlara ulaşım kolaydır. Büyükliman ve Altınkum'a gitmek için ise Sarıyer'den motora binmek gerekir. Bu plajlara arabayla ulaşım yoktur.

Rumelikavağı; Sarıyer'e 5 km uzaklıkta balıkçı kasabasıdır. Plajları ve balık restoranları ile ünlüdür. En taze balıklar ve midye, karides gibi deniz ürünleri Kavak'ta yenir.  Ayrıca evlenen çiftlerin mutlaka uğrayıp, dilek tuttukları Tellibaba Türbesi de buradadır. Sarıyer ve Hacıosman Metro'dan 25A nolu otobüsle ulaşılır.

Garipçe Köyü; Boğaz'ın çıkışında Sarıyer'e 11 km mesafede bir balıkçı köyüdür. Ahalisi Karadeniz kökenli olan, kalesi ve doğası ile ünlü bu köyde haftasonları kahvaltı yapmak, balık yemek İstanbullular için değişik bir alternatif olmaktadır. Sarıyer ve Hacıosman Metro'dan 150 nolu otobüsle ulaşılır.

Rumelifeneri; Sarıyer'in balıkçı köylerinden biridir. Sarıyer'e 12 km uzaklıktadır. Kalesi ve feneri ile ünlü Rumelifeneri'nde balıkçılık çok gelişmiştir. Ahalisi Karadenizlidir. Limanı görülmeye değerdir ve şansınız varsa denizden dönen gırgırlardan canlı balık alabilirsiniz. Ayrıca kumsalı olmasada denizine girilebilmektedir. Marmaracık Koyu kamping için çok müsattir. İstanbul'un nadide çam ormanlarından Mavromoloz Ormanı Rumelifeneri, Garipçe, Rumelikavağı ve Demirciköy arasındadır.Bu orman artık 3. Boğaz Köprüsü nedeniyle tahrip edilmiştir. Sarıyer ve Hacıosman Metro'dan 150 nolu otobüsle ulaşılır.

Demirciköy; Sarıyer'in Karadeniz kıyısına yakın köylerinden biridir. Merkeze mesafesi 10 km'dir. Karadeniz ve Rumeli kökenlilerin yaşadığı bir köydür. Plajları ve doğasıyla ilgi çekicidir. Şimdilerde villaların oluşturduğu bir country tarzı yaşamın temelleri atılmıştır. 3. Boğaz Köprüsü köyün hemen yanından geçmektedir. Sarıyer ve Hacıosman Metro'dan 151 nolu otobüsle ulaşılır.

Kilyos -Kumköy; Resmi adı Kumköy olan Kilyos Karadeniz kıyısında bir turistik kasabadır. Sarıyer'e 13 km mesafededir. Cenevizliler döneminden beri yerleşim yeridir. Kuruluşunda Rumeli muhacirlerinin rol oynadığı kasabaya daha sonra balıkçılık yapmak için Karadenizliler yerleşmiştir. Günümüzde aldığı göçlerle beraber kozmopolit bir yapıya sahip olmuştur. Civar köylerin de merkezi konumunda olan Kilyos'un plajları çok meşhurdur. Uzun kumsallarında birçok özel plaj işletilmektedir. Konaklamak için birçok otel mevcuttur. 151 nolu otobüsle ulaşım sağlanır.  Sarıyerh  s  sa15 

151 nolu15151                Uskumruköy; Sarıyer'in deniz kıyısında olmayan köylerinden biridir. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde adı geçen tarihi bir köydür. Sarıyer köyleri içinde yüzölçüm olarak en büyük köydür. Sarıyer-Gümüşdere yolu üzerindedir ve mesafesi 9 km'dir. Rumeli muhacirlerinden oluşan Uskumruköy'de Cenevizlilerden kalma Karadeniz gözetleme kulesi bulunmaktadır. Kaynaklarda bu kulenin ismi Ovidius Kalesi olarak geçer. Kilyos yolu üzerindeki kır gazinoları meşhurdur. Kendir pişir kendin ye gazinoları yol boyunca sıralanmıştır. Uskumruköy şimdilerde modern villalara ev sahipliği yapmaktadır. Sarıyer ve Hacıosman Metro'dan 151 ve 152 nolu otobüsle ulaşılır.

Gümüşdere Köyü; Sarıyer'e 14 km uzaklıkta denizden hemen içeride bir köydür. 1924 Mübadelesi ile Selanik'ten gelen muhacirlerin yerleştiği Gümüşdere eskiden Domuzdere isminde bir Rum köyü idi. Köyde halen kilise vardır fakat kapalıdır. Gümüşdere Köyü İstanbul'un sebze deposudur. Köyde yetişen domates, kıvırcık ve diğer sebzeler nam salmıştır. Köydeki birçok serada sebze üreticiliği yapılmaktadır. Gümüşdere Plajı ise Kilyos plajlarının devamı olarak uzanır gider. Sarıyer ve Hacıosman Metro'dan 152 nolu otobüsle ulaşılır.

Kısırkaya Köyü; Sarıyer'in Karadeniz kıyısındaki son köyüdür. 16 km uzaklıktadır. Plajı ile ünlüdür. Kısırkaya Plajı ücretsizdir fakat tehlikelidir. Deniz burada adeta çıldırmış gibidir. Buradan başlayarak batıdaki Çiftalan, Ağaçlı ve Akpınar Köyü sahilleri deniz açısından tehlike arzeder. Çünki bu kıyılarda kaçak olarak deniz kumu çıkarılır ve hafriyat dökümü yapılır. Tüm bunlar denizin doğasını olumsuz yönde etkiler. Ayrıca bu köyün kıyılarında yamaç paraşütü yapılabilmektedir.152 nolu otobüsün son durağı bu köydür.

Zekeriyaköy; Sarıyer'in en yakın köyüdür. Mesafesi 7 km'dir. Eskiden kirazı ve suları ile meşhur bir orman köyü olan Zekeriyaköy artık lüks konutların merkezi durumunda bir yerleşim olmuştur. Birçok konut firması burada prestijli villalar yapmaktadır. Denize kıyısı yoktur. Köy içindeki asırlık çınar ağacı görülmeye değerdir. 151 ve 152 nolu otobüslerle ulaşılır.

Bahçeköy; Eskiden bir belediye olan Bahçeköy, Belgrad Ormanları'nın hemen girişindedir. Bent yolu üzerinde bulunur ve su kemerlerinin altından geçilerek ulaşılır. Bentler, Neşet Suyu, Falih Rıfkı Atay Suyu Piknik alanları buradadır. Ayrıca İstanbul'daki tek bitki müzesi olan Atatürk Arberatoryumu da Bahçeköy-Kemerburgaz yolu üzerindedir.

Sarıyer ve köyleri haftasonu için çok ideal seçenekler sunabilen yerlere sahiptir. Piknik, plaj, doğa sporları, yürüyüş, trekking, yamaç paraşütü, kamping, off-road, motokros gibi etkinlikleri gerçekleştirmek mümkündür

Sarıyer'in merkezinden Büyükdere, Kireçburnu ve Tarabya sahiline kadar ise balık lokantaları, meşhur muhallebicisi, börekcileri ve çay bahçeleri ziyaretçilerini beklemektedir. Hiç olmazsa bir balık ekmek yada özel soslu midye ekmeğin tadına bakmak gerekir...

 
Toplam blog
: 34
: 10895
Kayıt tarihi
: 14.05.14
 
 

Kamu yönetimi ve sosyoloji öğrenimi... Tarih bölümüyle devam eden öğrencilik... Siyasetbilim, top..