Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Nisan '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Şarkı söylemek lazım yarışmasının jüri ve seyirci analizi

Şarkı söylemek lazım yarışmasının jüri ve seyirci analizi
 

Şu anda televizyonda bir yarışma var: Şarkı söylemek lazım. Geçen hafta da kısa bir bölümünü izlemiştim. Bir müzikçi ve müzik dışındaki tanımış bir kişiden oluşan ikili gruplar oluşturmuşlar. O ikili gruplar yarışıyorlar. İkilinin müzikçi olanı hafta boyunca diğer kişiyi çalıştırıyor ve yarışmada birlikte bir şarkıyı yorumluyorlar. Daha önce buz pateni yapan biri profesyonel diğeri tanınmış amatör ikililerin yarışması çok tutunca benzer bir yarışmayı müzik konusunda yapmışlar.

Yarışmayı izlemek oldukça zevkli ama keşke aralarda jüri üyeleri yalnızca puanlarını verseler ve başka hiç konuşmasalar. Hatta bu programı jüri bölümlerin atarak yeniden montajlasalar ve haftanın bir günü tek program olarak sunsalar ne olur. Tahminimi söyleyeyim: Jürisiz versiyonu seyredecek bir seyirci kitlesi mutlaka olacaktır, ben de severek seyrederim. Ancak rating o kadar düşük olur ki.

Bu tür yarışmalarda asıl kahramanlar jüri üyeleri... Yarışmacılar tanınmış bile olsalar birer figüran. Adlar önemli değil, yarışma jürisinde iki grup üye var

1- Uzmanlar
2- Polemikçiler

Rating peşindeki televizyoncular için asıl önemli olan polemik yapacak jüri üyeleri, onlar açısından diğer jüri üyeleri de bir bakıma figüran. Bu yarışmayı seyrettiren ne ünlü yarışmacılar ne de tanınmış uzman üyeleri. Bu yarışmada bu kadar yüksek izlenme oranlarını yaratanlar polemik yaratan jüri üyeleri. Jüri olmalarının tek nedeni bu yüksek izlenme oranlarını yaratacak olmaları.

Seyirciler, yarışma izlemek, iyi müzik dinlemek, yarışmacılardaki gelişmeyi izlemek, en iyiyi seçmek gibi nedenlerle programı izlemiyorlar. Onlar ünlü kişilerin birbirleriyle tartışmalarını, kavgalarını, birbirlerini nasıl kırdıklarını, küçük düşürmeye çalıştıklarını izlemek için bu programı tercih ediyorlar.

Program için gerekli düzeyde polemiği yaratmak için seçilen jüri üyelerine bir de birkaç yarışmacı eklenirse, programcıların, değmeyim keyfine, gelsin ratingler, gelsin reklamlar.

Bu akşam, sakin sakin oturan bir hanımefendi jüri üyesinin, usta bir müzikçiye jest için söylediği bir sözü başka bir jüri üyesinin nasıl çarpıtıp, hanımefendiyi nasıl çileden çıkardığını izledik.

Televizyoncular çok iyi biliyorlar, seyirci kavga izlemek istiyor, onlar da seyircinin istediğini yapıyor, yarışma bahane.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..