Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Sarkozy, Fransa'yı taşıyamıyor

İtalyanın Il Giornale gazetesinin deyimi ile; Fransa'nın palyaçosu, ekonomilerindeki çöküşü gizlemek ve nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ermenilerin oyunu almak için, 1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmeyenlere hapis ve para cezası öngören tasarıyı senatodan da geçirtmeyi başardı. Habuki, anayasa komisyonu başkanı, parlementolar tarih yazmaz, ancak tarihçiler buna karar  verir diyerek, kendi içlerindede tasarıyı gönülden desteklemediklerini itiraf etmişlerdir.

Standart and poors un;  Fransa nın kredi notunu düşürürse, ben ölürüm diyen Sarkozy, notunun düşmesi ile Türkiye'ye saldırmayı  AB  ve uluslararası toplantılarında daha önceden rengini belli etmiş ve  kendinden beklenen tasarıyı senatodan da geçirtmiştir. Ancak, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde anketler, halk desteğinin yüzde 27 ye, rakibi sosyalist adayın da yüzde 54 e çıktığını göstermektedir. Nisan ayına  kadar da ekonomide değil mucize, eskiye dönüşü sağlayamayacağı kolayca anlaşılmaktdır. Şimdiye kadar AAA  olan kredi notunun tarihinde ilk defa 1 kademe düşürülmesi, kendi basını tarafından bile 1. ligden düşürüldük yakınmalarına neden olmuştur.
 
AB de sürekli olarak Almanya başbakanı Merkel ile birlikte birliğe dizayn verme havası atan Sarkozy, Fransanın notunun düşürülmesi ile ekonomide de balon yarattığı derecelendirme kuruluşları tarafından teyit edilmiştir. 2011 yılı milli gelir artış hızı yüzde 1.5 e düşerek, AB ortalamasını ancak tutturabilmiştir. Diğer yandan, bütçe açığının milli gelire oranı  yüzde 5.8 gibi olağanüstü düzeye çıkmıştır. Oysa  dizayn etmeğe çalıştığı  AB de bile bu oran yüzde 4.1 ve  Türkiye de yüzde 2 nin altındadır. 2011 yılı itibari ile , Kamu borçlarının milli gelirlerine oranı  yüzde 85 e çıkarken, bu oran ülkemizde yüzde 40 ın altındadır. İşsizlik oranları da yüzde 9.8 e çıkarak, tarihi düzeylerde gezinmektedir.
 
Demokratik değerlerden sık sık dem vuran Fransa, Sakozy ile temel değerlerden olan fikir özgürlüğüne bu yasa ile dinamit patlatmıştır. Nisan ayı seçimlerini alabilmek için büyük mütefikini kaybetmek, ancak Sarkozy gibi bir liderle mümkün olur. Ekonomideki çöküşü bu türlü politikaların gizleyemeyeceği, nisan ay ındaki seçimde anlaşılacaktır. Eğer Türkiye istikrarlı bir 10 yıl geçirirse, sürekli arkamızdan vurmak için can atan palyaçoların heveslerinin daima kursaklarında  bırakacağı  muhakkakdır.  
 
Toplam blog
: 76
: 635
Kayıt tarihi
: 07.06.11
 
 

Ekonomi doktorası yaptım. İyi derecede İngilizce, orta derecede Almanca biliyorum. Ülkemizde kdv ..