Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
10068
 

Sarmısaklı tavuklu bulgur pilavı

Saygıdeğer okuyucularım, değerli çalışan ve çalışmayan ev hanımları. Bugün sizlere nefis bir Adıyaman usulü Sarmısaklı tavuklu bulgur pilavı hazırlayacağım. Kalem ve kağıtlarınızı lutfen hazır ediniz...

Özellikle midesinde gastrit ve ülseri olanlar ile reflü tedavisi görenler için ideal bir yemek. Mideyi faal hale getirerek, sindirimi kolaylaştıtıyor.

Malzemeler ( 5 kişilik ) : 2 kğ tavuk eti, 2,5 su bardağı bulgur, 1,5 yemek kaşığı domates salçası, 7 diş sarmısak, 5 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 çay kaşığı karabiber, tuz

Yapılışı :
Tavuk etleri büyük parçalar halinde bölünerek, el ile domates salçasıyla sıvanır(iyice yedirilerek). Tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağ önceden konularak, ısıtılır. Yağ duman çıkarmadan, salçaya belenen tavuk etleri yağa bırakılır. Önce bir yüzleri, daha sonra diğer yüzleri çevrilmek suretiyle kızartılır. Yine salçası yanmadan ayrı bir tencereye çıkarılır. Çıkarılan tavuk etleri, üzerine 6 su bardağı kaynamış su dökülerek pişmeye bırakılır (yanlız dikkat, bu tencere etlerin kızartıldığı tencere olmayacak). Arada kontrol edilerek, tahmini 35 dakika kaynatılır.( Kontrollerde et çabuk pişmişse bu süre 20-25 dakika da olabilir) Kaynamanın son aşamasında suya yeterli tuz ve karabiber atılır. Pişen tavuk etleri çıkarılarak, geniş kapaklı bir kapta muhafaza edilir ( Sakin bir yerde, hem ılıcak kalır hemde et taarruza uğramaktan alıkonulur)....

Etimiz hazır, sıra geldi yemeklerin şahı pilava yani aş'a; Tavukların piştiği tenceredeki tavuk suyu alınarak, ayrı bir tencereye konulur (5 su bardağı). Su kaynamaya başlayınca içerisine 2,5 su bardağı bulgur konur. Kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Ateşi çok açarsanız pilavınız kuru, az açarsanız da lapa olur. O zaman dikkatli olmamız gerekir. Tahminen 20-25 dakikada pişer, bu sürenin sonunda tuzuna bakarak, zaten su da tuz olduğundan zevk ve ihtiyaca göre gerekirse ilave de edersiniz. Son 5 dakikasına gelindiğinde bir havanda döğülmüş sarmısaklar pilav tenceresine bırakılarak, kaşığın sapı ile kerıştırılır( pilav lapa olmasın diye). Pişma ölçüsü bulguru tatmakla ölçülür. Bulgur henüz daha diri iken ocak kapatılır. Pilava 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ kızdırılarak dökülür ve kaşığın sapı ile karıştırılır( Pilav lapa olmasın diye). Tencerenin kapağını kapatmadan, bir gazete ile örtülür ve kapatılır...

Pilavımız gazete ve kapakla kapalıyken tam 15 dakika bekletilecek. Bu arada önceden pişen tavuk etleri istenilen büyüklükte parçalanarak, az yağlı bir tavada iyice kızartılır. Hem bu sırada ısınmış, hem de etin ağırlığı alınmış olur.

Pilav tenceresi açılarak, yine bir kepçe sapı ile az karıştırılarak tabaklara konulur. Kızarmış etlerimiz pilav üzerlerine sıcak sıcak dökülerek, servise hazır hale getirilir. Pilavla yanında tavuk suyu sevenler, eti pişirirken 3 bardak su fazla ilave edebilirler. Veya pilav böyle ağır oluyor diyenler, tavuk suyu+kaynamış normal su ile de pilav pişirebilirler. Sonuçta çok leziz ve keyifle yiyeceğiniz bir pilav yani aş olmuş olur.

Unutmadan önemlidir çünkü, bu yemak soğuyunca ağır olur ve damak zevkiniz hırpalanabilir. Olan da bana olur, bu nasıl pilavmış, falan dersiniz....Hadi afiyet olsun, yanında da mutlaka cacık ve salata olsun.

Saygılarımla.

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Ben de bulgurcuyum ya sarımsak nereden çıktı şimdi.

Kerim Korkut 
 24.12.2019 11:56
Cevap :
Sarımsaksız tavuklu pilav, pilav değildir..  26.12.2019 0:22
 

Benim özellikle sevdiğim bir yemek. Tavuk eti olarak köy tavuğunun etini kullandığımızda daha çok seviyorum. Bu yemeği herkese tavsiye ederim. Saygılar

Alper Çitil 
 06.02.2008 15:39
Cevap :
Sevdiğine memnun oldum Alper bey, çok teşekkürler..Sevgilerimle.  06.02.2008 17:44
 

Vay hocam iki kilo tavuk orduyu doyurur valla...Biz iki kanat yedik mi doyuyoruz...

Ali Gülcü 
 01.02.2008 14:28
Cevap :
Aliciğim tavuklu pilav yedin mi 2 kilodan aşağı olmaz. Kanat falan ızgaralıktır, sen birde pilavı dene. Ne de olsa kilo sorunun yok...  01.02.2008 17:07
 

Ben bu yemeği yapamam, hem :) yazdıklarınızı oku, hem git ateşe bak, zor iş. En iyisi Adıyaman'a gelip orada yemek, ne dersin? Kısmet, valla olur yani. Görüşmek üzere, selamlar sevgiler.

İlyas Bayram 
 01.02.2008 13:06
Cevap :
İlyas bey buyrun gelin, en alasını yersiniz. Bakarsınız bir toplantı da nemrut'ta olur, limbilir..Selamlar....  01.02.2008 17:10
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 80
Toplam yorum
: 1310
Toplam mesaj
: 257
Ort. okunma sayısı
: 2374
Kayıt tarihi
: 22.11.07
 
 

Okumayı, yazmayı ve yaşamı çözmeye çalışan, eğitimci.. ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster