Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '13

 
Kategori
Balıkçılık
Okunma Sayısı
170
 

Saroz'da uskumruya rastlayamaz olduk.

Saroz'da uskumruya rastlayamaz olduk.
 

Fotoğraf: A.AK


Oltacılıkta "rastgele" denilir ya; gerçekten de Lampuka'nın (Çatalkuyruk) Saroz'a girmesiyle Saroz körfezimizin özgün balıklarından Uskumru'ya, Kolyoz ve İstavrit'e "rastlayamaz" olduk. Ve belkide pek yakında Sardalye de pek "rastgelmeyecek" balıkçılarımızın ağlarına...

Sevgili Ümit Yaşar BAYDAR kardeşimizin Lampuka (Çatalkuyruk) hakkında hatırlattığı gibi Akdeniz’de rastlanan harika görünüşlü balığa Ege ve Karadeniz’de pek rastlanmazdı. Ancak araştırmalara göre Süveyş kanalının açılmasından sonra Akdeniz’e geçen Hindistan Balığı ve Lampuka gibi balıkların doğu Akdeniz’den Ege denizine doğru yavaş yavaş yayılım gösterdiği saptanmıştır.

Nihayet bu balığa Saroz'da da rastlamaya başladık...
Lampuka (Çatalkuyruk) Eylül ayından itibaren av vermeye başlar.
Korkusuz, meydan okuyan tavırları ve saldırgan yapısı ile avcılığı çok zevkli bir balıktır.
Tekne ile avlanırken etrafınızda dolaşan balıklara ve oltadaki balığa korkusuzca yaklaşır.
İlk rastlayan balıkçıların Lampuka'nın bu hareketi karşısında öylece kala kaldıkları olur.
Yakalandıkları zaman sudan metrelerce yukarı fırlayarak, çılgınca hareketlerle büyük direnç gösterirler.
Lampuka dişli balıklardandır, misinayı kolayca keser. Avı Lüfer'inkine benzer.
Yan yüzgeçlerinden boylamasına üst tarafı mavi, lacivert alt tarafında yeşil,sarı görünümlüdür.
Ekli fotoğrafta da izlenebildiği gibi benekleri kolayca seçilebilmektedir. Dik inen küt kafasıyla, geniş ve kuvvetli ağız yapısıyla tropikal bir balık görünümündedir. Saroz körfezimizde Ege bölgesi dahil bir çok bölgede tanınmaz. Hatta bir çok balıkçı böyle bir balığın varlığını bile bilmez. Antalya civarı balıkçıları ve olta balıkçılığını bir yaşam tarzı haline getirmiş, amatör balıkçılıkta uzmanlaşmış kişiler Lampuka'yı iyi tanırlar.


Kıyılara bile korkusuzca yaklaşan Lampuka; Kefal, Sardalye, Kolyoz, Uskumru, Kalamar, İzmarit, İstavrit, Zargana ve gözünün kestiği her balıkla beslenir.

Canlı kefal, zargana, izmarit ve sardalye en popüler yemidir.
1,5 metre boya kadar ulaşır ve denizin 100 metre derinliğine kadar iner.

Bu bilgileri "kral balıkçı"nın paylaşımlarından aktarıyorum.
Ancak Lampuka'nın Saroz'a girmesiyle özgün balığımız "Saroz'un çok özel renklerinden" olan Uskumru'ya Gökçetepe sahillerimizde daha uzunca bir süre rastlayamayacağız, bu da bizim tespitimiz. 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 276
Toplam yorum
: 141
Toplam mesaj
: 5
Ort. okunma sayısı
: 1027
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster