Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '08

 
Kategori
Psikoloji
 

Şartlarını değiştiremiyorsan, şikayet etme

Her insanın varoluşunun bilinmeyen etkenlerle şekillendiğini kabul etmemiz gerekir. Her bir insanın anatomisi (biyolojik, zihinsel, estetik yapısı) bilinmeyen ve çözülemeyecek etkenlerle şekillenmektedir. İnsan dünyaya gelirken genetik ve psikolojik temel formatlarının programlan-dığını, doğduktan sonra kökten değiştirilemeyeceğini kabullenmekten başka bir şey mümkün değildir. Bu konuyu sorgulamak doyumsuzluğun çözülemeyecek temel nedenidir. Doyum ve doygunluk, insanın anatomik yapısıyla barışık olması ile başlar, bunun için de her insan kendisinden daha eksik olanlara, en eksik olan insanında hayvanlara bakarak kendisiyle barışık olması mümkündür.

Doyum ve doygunluk başlığında belirttiğimiz gibi bireyler, aile kültürü ve eğitim programlarında, doyum ve doygunluk bilincini edinemediğinden, yaşamsal mücadeleyi nasıl vereceği konusunda da bir altyapı oluşturulmadığından, içinde bulunduğu şartlardan şikayet eden insanlarla sıkça karşılaşırız. Eğer kendimiz içinde bulunduğumuz şartlardan şikayetçi isek, o zaman önce; kendi başımıza veya bir profesyonelden yardım alarak kendimizi doğru tanımlama çabasıyla işe başlamalıyız. Kendini doğru tanımlamayanın, doygun bir psikolojiye ulaşması mümkün değildir. Kendimizi doğru tanımladığımız ve bu tanıma uygun bir yaşam programı yaptığımız kadar doygun olabiliriz.

Ancak kendimizi doğru tanımlama çabamızın sonucunda kullanamadığımız kapasiteler varsa, bunlara yönelik çabalar vererek daha doyumlu hale gelebiliriz. Kendimizi tanımladıktan sonra belirlediğimiz kapasitelerimize yönelik çaba sarf etmiyorsak, içinde bulunduğumuz şartlardan şikayet etme hakkımızın olmadığını da kabul etmemiz gerekir.

İçinde bulunduğumuz şartlardan şikayetçi isek, öncelikle şikayetlerimizin değiştirilebilir veya değiştirilemez olduğunu tanımlamamız gerekir. Şikayetlerimizin nedenleri değiştirilemez yapıdaysa zaten şikayetimizin hiçbir anlamı yoktur, şikayetimizin nedeni değiştirilebilir ise değişim programı ve çabası ile eyleme geçmekten başka çare yoktur.

İnsanlar (güçlü olduklarını hissedeceklerinden) destek isteyen birine destek vermekten çoğunlukla haz alırlar, şikayet eden birini dinlemekten de ızdırap duyarlar, sıkılırlar. Halinden şikayet eden ne istediğini bilmeyendir. Pozitif durum; halimizden şikayet etmek yerine, çabamıza destek verebileceklerden yardım isteyerek şartlarımızı değiştirmeye çalışmaktadır. Ama destek vereceklere sorumluluk yüklemeden.

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..