Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Şaşıracağımız Şeyler

Şaşıracağımız Şeyler
 

Bugün final günümüz… 22.45’te A milli takımımız 2008 Avrupa Şampiyonası finallerine gitmeyi garantilemiş olacak. Çok büyük bir sürpriz, bir terslik olmazsa tabi… Ama hepimiz bunun olmayacağına inanıyoruz. Gazetelerin üst manşetleri de genellikle maça ayrılmış.

Ana manşetlerde Türkiye gazetesinin dediği gibi “Gündem Terör.” Başbakan Erdoğan bugün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ile görüşecek.

Bu arada terörle, daha doğrusu terör örgütüyle ilgili çok farklı gelişmeler de var. Mesela Sabah gazetesinin manşeti şöyle: “PKK’yı Bitirme Planı devrede” ABD’li iki generalin Ankara’ya indiği gün PKK’dan panik bir açıklama geldi: “Bizi teslim olmaya zorluyorlar...”

Aynı haberi Vatan gazetesi şöyle verdi: “Kandil’de Panik” ABD’nin en üst düzey iki generalini Ankara’ya gönderdiği gün, Kandil’deki hainler kendilerine yakın haber ajanslarını arayıp, “düğmeye bastılar, bizi bitirecekler” diye bağırmaya başladılar.

Star gazetesinin manşetinde olayın bir başka boyutu vardı: “Kandil No Man’s Land” Irak Dışişleri Bakanı Zebari, Kandil için hiçbir devletin kontrolünde olmayan bölge dedi ve sınırlı operasyona kapı araladı.

Bütün bunların temelinde yatan sebep şuydu: ABD’li iki general dün Ankara’ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Genelkurmay’da Saygun paşayla yapılan üçlü zirvede ortak düşman PKK’yla mücadelede devam eden işbirliği ve kapsamlı istihbarat paylaşımı ile Irak konuları ele alındı. Zaman gazetesi haberi “Teröre Karşı Ankara’da Üçlü Zirve” manşetiyle verdi.

Bush’un görevlendirdiği ABD’li iki generalin Genelkurmay’da PKK için masaya oturduğu saatlerde, 1,5 km uzaklıktaki Enerji Bakanlığı’nda İran’la elektrik anlaşmasına imza atıldı. Akşam gazetesi bunu “Generallere Elektrik Şoku” başlığıyla manşete taşıdı.

Şaşırılacak gelişmeler oluyordu son günlerde ülkemizde. Hükümetin duruşu, muhalefetin tavrı, eleştirisi, bazen insanlar neyi ne için savunduğunu, kime ne için kızdıklarını bile anlayamıyorlardı.

Hürriyet gazetesi de ”Şaşıracağınız Şeyler Olacak” diyordu manşetinde… Dışişleri Bakanı Ali Babacan’a aitti bu sözler… Meclis’teki bütçe görüşmelerini hızlı ve sürpriz reform sürecinin takip edeceğini açıklayan Babacan, “Türkiye’de bunlar da oluyormuş” diyeceksiniz, dedi.

Muhalefetse hükümete karşı sağlı sollu salvolarına devam ediyor. DTP bir taraftan, MHP bir taraftan, CHP bir taraftan… Radikal gazetesinin haberine göre Başbakan isim vermeden DTP’ye “Ya Silahı Seç, Ya Barışı” diyerek onları hukuka uymaya çağırdı.

“Tezkere çıktı, hani operasyon nerde kaldı” diyen muhalefete de Başbakan “Eli Silahlı Kovboy Değiliz” diye cevap verdi. Vatan gazetesinin haberine göre Erdoğan muhalefete, Tezkereyi aldık diye senden hareket emri de almadık, yanıtını verdi.

Taraf gazetesi Erdoğan’ın “Biz kovboy değiliz” derken iki Amerikalı orgeneralin Genelkurmay’da olmasını “Al Sana Kovboy” başlığıyla sundu. Bütün bu olup bitenlere bakışını Cumhuriyet gazetesi “Kürt Açılımında ABD Damgası” şeklinde özetliyordu.

*****

Aslında ana manşet olacak kadar önemli görülmediği için daha küçük puntolarla verilen iki haberden bahsetmek istiyorum size… Bunlar bana gurur verdiği için sizinle paylaşmak istiyorum.

İlk haber Güneş gazetesinden: “20 Yıl Yetecek Gaz Bulundu” Zonguldak’ta bulunan 600 milyar metreküp kömür gazını ekonomiye kazandırmak için ihale açıldı. Bu bence günün manşeti olacak kadar önemli ve sevindirici bir olay.

İkinci haber Bugün gazetesinden: “ODTÜ’de akıllı Cam Devrimi” ODTÜ’lü araştırmacılar cep telefonu, TV, elektronik gazete gibi görüntü cihazlarının ekranlarını plastik malzemeyle ucuza üretmeyi mümkün kılan yeni bir malzeme geliştirdi. Emeği geçen herkesi kutluyorum.

*****

Kader noktasında ilginç bir sonucu manşetine taşımış Posta gazetesi… “Hesapta Bu Yoktu” başlıklı habere göre, Gönül Yazar’ın ablası 6 yıldır süren boşanma davasında boşanmamak için direndi. Yerel mahkemenin verdiği boşanma kararını Yargıtay bozdu. Dava yeniden görülürken eşi kalp krizi geçirip ölünce 5 milyonluk servet Belma hanıma kaldı.

Aynı haberi Bugün gazetesi “Boşanmadı Zengin Oldu” şeklinde vermiş.

*****

Güney bölgemizi Kürdistan olarak gösteren haritaları biliyoruz, görüyoruz, en azından duyuyoruz. Elbette canımız sıkılıyor. İşte Türkiye’yi bölünmüş olarak gösteren bu haritalara tepki olarak genişletilmiş bir Türkiye haritası çizenler, bunu internette dolaştırmaya başlamışlar. Güneş gazetesinde “Al Sana Harita” başlığıyla yayınlanan habere göre, haritayı çizenler, bizim sinirimiz bozulacağına, bu haritaya kızanların siniri bozulsun, diyorlarmış.

*****

Cumhuriyet gazetesine yine “iddia” ağırlıklı bir haber var. Çünkü diğer gazetelerde böyle bir iddiadan ve iddianın soruşturulduğundan bahsediyor. Ancak Cumhuriyet bunu sanki kesinmiş gibi “Baskı Okul Bıraktırdı” manşetiyle yayınlamış. Habere göre, türban takmaya ve namaz kılmaya zorlanan 4 kız öğrenci okullarından ayrılmış.

*****

Diğer gazete manşetleri de şöyle:

Bugün gazetesi: “Müteahhide TOKİ Casusu.” Toplu Konut İdaresi karamalı amaçlı şikayetlerden yaka silkiyor. İnşaat yapım kalitesini denetlemek için iyi niyetli muhbirler arıyor.

Güneş gazetesi: “Kadınlar 150 Yıl Yaşayacak” Regl kanında kadının 9 ayrı organını yenileyecek kök hücre bulundu.

Milliyet gazetesi: “Ebu Gureyb’den 2 Türk Kaçtı” El-Kaide’nin 2003’te İstanbul’da düzenlediği kanlı saldırının iki sanığı Burhan Kuş ile Sadettin Akdaş Irak’ta kayıplara karıştı.

Takvim gazetesinden ilginç bir haber: K azıttılar” Bütün dertler bitti. Parti ve STK’larını kazı-kazan gerdi. Türkiye haritalı şans kartları üzerindeki kazınan alanın doğuya denk gelmesi üzerine, bölünüyoruz isyanı çıktı.

Yeni Şafak gazetesi: “Pentagon’un Türk UFO’ları” ABD’nin savaş ihalelerini alan 100 şirketten 12’si Türk. Ancak Pentagon bazı Türk şirketlerinin ismini sır gibi saklıyor. Bunlar UFO şirketler olarak anılıyor.

*****

Spor gazetelerine geline:

Fanatik gazetesi bugünkü mili maçı düşünerek “Ayağa Ayağa, Bütün Türkiye Ayağa” manşetini atmış.

Fotomaç gazetesi yine bu konuyla ilgili “Başaracağız, Çünkü Başaracaklarına İnanıyorlar” demiş.

Fotospor gazetesi ise aynı konuyu “Son Darbe” manşetiyle başlığa taşımış.

Bugünlük de bu kadar.

Yarın yeniden birlikte olabilmek dileğiyle…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..