Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '16

 
Kategori
Tarih
 

Satranç ve Türkiye

Satranç ve Türkiye
 

Enver Paşa resmi ideoloji tarafından pek sevilen bir karakter değildir. Ancak resmi olan her şeyin doğru olduğu da doğru olmayabilir. Bizler insan olarak bilebildikleri sınırlı olan insanlar olarak neyin doğru neyin yanlış olduğunu genellikle karıştırır ve gerçekle hayali karıştırırız. Atalarımızdan, dedelerimizden duyduklarımız doğru kabul ederiz, taraf olur taraf olmaya kendimizi adarız.

*Sözler önemlidir.

*Eylemler ise sözlerden daha önemlidir.

*Sözler ve eylemler birbirini destekleyici nitelikte olursa kişi veya kişiler daha güvenilir olur.

*Söz ve eylemleri tutarlılık gösteren ve gelecekte topluma kaos değil, iyi bir gelecek, iyi bir toplum inşa etmeye yarayan eylemler daha da iyidir.

*Bina inşa edilirken temel önemlidir ve bu temel ne kadar sağlam inşa edilirse, ne kadar genişlemeye uygun inşa edilirse, bina o kadar uzun ömürlü olur.

Yunan Ordusu Anadolu’yu işgal edip, Polatlı’ya yaklaşmışken Enver Bey’in Türkiye sınırında beklediğini yeni öğrendim. Türkiye’ye girmeleri yasaklanan Enver Bey’in Anadolu’da birçok taraftarının olduğu aşikâr. Aynı zamanda kendisi “Basmacı Hareketini” örgütleyerek Orta Asya’nın Rus işgaline karşı direndiği ve uzun zaman Bolşeviklere kök söktürdüğü ise pek bilinmez. Kendisinin Osmanlı’yı savaşa sürüklediği iddia edilse de diğer taraftan Almanlarla Kafkasya’da ciddi bir muharebe halinde olduğu, nihayetinde Azerbaycan ve Bakü petrolleri için hem Almanlarla hem de İngilizlerle mücadele halinde olduğu ise başka bilinen gerçekler.

Uzun süre savaştıktan sonra Ruslarla yapılan savaşta öldüğü, arkasından uzun zaman Orta Asya’daki halkların bağımsızlık mücadelesine girişmeleri her halkın hakkı olduğu gibi şimdiki, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkmenistan’la beraber Azerbaycan’ın hakkıydı. Bu haklarını SSCB’nin yıkılmasıyla elde edebilen devletler öylesine Rus etkisine girmişlerdi ki, Ruslar o bölgedeki tüm milletlerin hafızasını bir şekilde silmeyi başarabilmiştir. Enver Paşa başarılı olabilseydi, söz konusu halklar uzun bir esaret dönemine girmemiş olabilirlerdi. Ancak Türk tarihinde önemli bir figür olan (bazılarına göre hain, bazılarına göre kahraman, bazılarına göre özgürlük savaşçısı) Enver Paşa’nın kaderi savaş meydanlarında ölmek olmuştur. Satır arasında söz konusu bölgede Türk devletlerinin hafızası tamamen silinmiş ve kısa zamanda başka bir toplum inşa edilmiştir. Türkler için önemli devletlerden biri olan Hazar İmparatorluğundan hemen hemen hiçbir iz kalmaması sistematik yok etme çalışması yapıldığını bariz olarak göstermektedir. Aynı şekilde Endülüs’ün hafızasının da aynı şekilde sessiz sedasız silinmesi arasında inanılmaz benzerlikler bulunmaktadır. 1931 yılında Osmanlı Arşivlerinin vagonlar dolusu evrakın Bulgaristan’a hurda kâğıt niyetine satılması da ilginç bir yaklaşım. Bu bana Amerikalıların Irak’ı basıp, Saddam Hüseyin’i devirdikleri son Irak işgalinde neden özellikle Nizamiye Medreselerini yok ettiklerini anlamaya yardımcı olabilir.

Bizler birçok şeyi bilme kabiliyetine sahip insanlar değiliz. Bildiği şeye sırf o görüşe mensup insanlar inanıyor diye iman edercesine inanmak bizi biz yapmaya yetmiyor. İnsanlarımızın daha çok şeyler öğrenmesi gerekiyor.

Tavuklardan birçok şekilde yararlanılabilir. Tavuklardan yumurta verenler beslenir, yumurta vermeyenler kesilir. Kesilenler ailenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere satılabilir. Yenilebilir de. Yumurta veren tavuklar kuluçkaya yatırılıp, sayıları artırılır. Artırılan tavuklar gelecek nesillerin beslenmesi için gıda olur. Yumurtlayan tavuksa sadece bir kez kesilebilir. Yumurtlayan tavuk kesilmez, kesilmemesi lazım.

Yaptıklarına karşılık; Enver Paşa'nın vatan haini olduğuna inanmak güç. Tıpkı İngiliz yardımı olmaksızın Yunanistan'ın Anadolu'yu işgale muktedir olamayacağı gibi. Yunan işgali de işgali bir şekilde İngilizlerin projesiydi. Bu projeden vazgeçtiklerini veya aslında başka bir role büründüklerini düşünmemek abesle iştigal olabilir.

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..