Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '18

 
Kategori
Sinema
 

Saul Fia (Saul'un Oğlu)

Saul Fia (Saul'un Oğlu)
 

Filmin Künyesi:
Yönetmen: László Nemes
Senaryo: László Nemes, Clara Royer
Oyuncular: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn
Yapım Yılı: 2015
Süresi: 107 dakika
 
Film sonderkommando denilen aşağılık bir görevin tanımıyla başlar. Sadece bu tanım bile Nazilerin II. Dünya Savaşı’nda insanlığa yaptığı zulmü anlatmaya yeten bir açıklamadır.
 
Sonderkommanda, toplama kamplarında katledilmek için sırada bekleyen insanları fırınlara ya da gaz odalarına götüren ya da katledilmiş kurbanların cesetlerini taşıyan, küllerini nehirlere atan, kan gölüne dönmüş yerleri, duvarları temizlemeye çalışan, kurbanların giysilerini karıştıran ve altın gibi eşyalarını Nazilere sunan; “gizli taşıyıcı” olarak da adlandırılan hizmetçilerdir. Tamamı Yahudilerden seçilmiş ve üç beş ay içinde kendileri de aynı cellatlar tarafından katledilecek zavallı maşalardır. Bu zavallıların ihanet sözcüğünün bile hafif kaldığı o kirli işleri yaparken elde ettikleri tek şey üç beş gün daha fazla yaşamak ve belki de Nazi kırıntılarıyla karınlarını doyurmaktır.
 
Saul’un Oğlu işte onlardan birinin iki günlük hikayesidir. Saul Auslander ismindeki bir Yahudi kendi halkından insanlar gözünün önünde katledilirken kılını bile kıpırdatmazken oğlu yerine koyduğu bir gencin cansız bedenini yakılmaktan kurtarıp dinine uygun bir şekilde gömmek için inanılmaz bir çaba harcayacaktır. Kaldı ki oğlu yerine koyduğu o delikanlı her nasılsa gaz odasından sağ çıkarılmış ve henüz hayatta iken sanki kendisine sadece cesedi lazımmış gibi Mengele artığı bir doktorun öldürme işkencesini izlemiştir. Çukurların ta dibine vurmuş vicdanını rahatlatmak için sarfettiği çaba bile o kadar bencilcedir ki, o karanlığın içinde adeta olanaksız bir direnişi örgütlemeye çalışan insanlara da verdiği zararın farkında değildir.
 
Hikayesi  Auschwitz toplama kampında geçer Saul Auslander’in.
 
İnsana ait hiçbir değerin hiçbir anlam taşımadığını göstermek istercesine yapılan tüm katliamlar bulanık çekilmiş, toplama kampının ölüm karanlığı filmin hemen her sahnesinde kendini hissettirmiş. Saul’un Oğlu, bu başarının semeresini de biri “Yılın En İyi Yabancı Film” dalında Oscar olmak üzere çok sayıda ödülle almış.
 
I. Dünya Savaşı filmleri insanlık yaşadıkça çekilmeye devam edecek. Saul Fia ise bugüne dek yapılanların iyilerinden birisi kesinlikle.
 
 
Toplam blog
: 18
: 64
Kayıt tarihi
: 16.10.11
 
 

Dergilerden, Filmlerden blog yazarı   ..