Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '17

 
Kategori
Dünya
 

Savaş, Lennon ve Suriye'de Ölen Çocuklar.

ABD tarihinin en dengesiz başkanlarından olan ve anti-komünizmi hastalık derecesinde önemseyen ve uygulayan Richard Nixon, John Lennon'u "ulusal tehlike" olarak görüyordu. Lennon ise Amerika'da yaşayan bir İngiliz'di ve o zamanlar çok popüler bir müzisyendi. Hatta üyesi olduğu müzik grubu Beatles için söylediği "Beatles şu anda İsa'dan daha popüler" sözü O'na aittir.

Richard Nixon, Lennon'u neden hedef almıştı? Çünkü Lennon popüleritesi yüksek biri olmanın verdiği güvenle sürekli hayranlarına, Amerika ve tüm dünya toplumuna barış çağrısı yapıyordu. 

Üstelik sokakları 68 ruhu sarmış ve barış zamanın gençlerinin ellerinde yükselen en önemli değer olmuştu. Genç ruh artık savaş değil barış istiyor, yönetenlere ve politikalara karşı geliyor, anarşizme varan istemlerde bulunuyordu... Sanırım bir daha yaşanmayacak bir atmosfer tüm dünyayı sarmıştı!

Neyse! 

Evet, Lennon'un suçu "barış çağrısı" yapmaktı. Amerika'nın bitmek bilmeyen Vietnam Savaşı, ortalama Amerikan toplumunda da huzursuzluk yaratamış, tüm Dünya'da Amerika karşıtı eylemler yükselmeye başlamıştı. İşte böylesi bir dönemde Lennon, yaptığı tüm röportajlarda, konserlerde, kamera karşısında ve çeşitli eylemlerde "Amerika'nın bu savaşı bir an önce bitirip, Dünya'nın öbür tarafındaki küçük bir ülkeden çekilmesini, kısaca barışı" dile getiriyordu. Söylediği şarkılarlarla da bu tutumunu yansıtıyordu.

Nixon ise ihtiraslı bir şekilde O'nu sınır dışı etmek istiyordu!

Barış istemenin bedeli buydu!

Ne gariptir ki Başkan Nixon, aynı Lennon'un istediği gibi yaptı ve Amerika'yı Vietnam batağından kurtardı, savaşı sonlandıran kişilerden biri oldu. Lennon da farklı bir şey dememişti. Amerika'ya ve tüm dünyaya barış istemişti. 

Nixon Watergate Skandalı'ndan sonra başkanlıktan istifa etti. John Lennon ise 1980'de tartışmalı bir şekilde öldürüldü. Öldüğünde henüz 40 yaşını yeni doldurmuştu! ABD'de zamanın Demokrat Başkanı Jimmy Carter'ın da görev süresi dolmak üzerereydi. Bundan sonra muhafazakar politikalar yürüten Cumhuriyetçiler'in adayı Ronald Reagen başkan seçiliyordu. Barış yine bıçak sırtındaydı!

Amerika dünyanın çok farklı ülkelerine doğrudan ve dolaylı olarak müdahale etti ve Dünya'yı dizayn etmeye çalıştı. Bu ülkeler arasında Ortadoğu ülkeleri ve Türkiye de bulunmakta. 

2010 yılında Suriye'de patlak veren içşavaş, dünya jandarması ABD'yi yine harekete geçirdi. Her ne kadar Demokratların Obama'sı Başkan olsa da Amerika, yine de Amerika'ydı! Suriye; iç karışıklık içinde birbirleriyle çatışan çeşitli grupların savaş alanı olunca ABD'de pozisyonunu hemen almıştı.

Uzatmaya gerek yok! Suriye iç savaşı yıllardır sürüyor ve bir netice alınamıyor! Bu savaş içinde kafa kesen IŞİD terör örgütünün vahşetlerini hep beraber gördükten sonra şimdi de rejimin insanları kimyasal silahlarla zehirlediğine şahit olduk!

Savaşlarda ilk önce savaşı istemeyen masumlar ölür! 

Bu iç savaşta kimyasal saldırı neticesinde zehirlenerek ölen masum çocukların kaskatı kesilmiş bedenlerinin görüntüsü yıllar sonra John Lennon'u ne kadar da haklı çıkarıyor...

Barışı istemek suç, barışı uygulamak bu kadar güç olmamalıydı...

Peki; o zaman yine John'un sözleriyle* bağlayalım bu yazıyı:

...

Hayal et bütün insanların barış içinde yaşadığını,

Mülkiyete gerek yok,

Yapabilir misin merak ediyorum,

Hırsa ve açgözlülüğe gerek yok,

İnsanların kardeşliğini,

Hayal et bütün insanların dünyayı paylaştığını...

 

Lennon'ın ve tüm dünyaya barış tohumu ekmeye çalışan güzel insanların ve Suriye'de öldürülen küçük bedenlerin anısına, saygılarımla...

*John Lennon; Imagine 

 
Toplam blog
: 34
: 10895
Kayıt tarihi
: 14.05.14
 
 

Kamu yönetimi ve sosyoloji öğrenimi... Tarih bölümüyle devam eden öğrencilik... Siyasetbilim, top..