Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '13

 
Kategori
Dünya
 

Savaş barış ve vicdan

Savaş barış ve vicdan
 

Ed Miliband foto: www.pressgazette.co.uk


Sadece İnternet’e  düşürülen yeri , kaynağı belirsiz video  görüntüleriyle,   devletlerin  yargılanmayacağının ve uluslararası barışın bozulamayacağının  dersini verdi İngiltere  parlamentosu.  Sınırlı bile olsa, Suriye’ye  bir askeri harekatı  İngilizlerin de çoğunluğu istemiyor. Oylama yapıldı.  Ret çıktı. Barış üstün geldi sonunda. Beklediğim de buydu.  

Yerinde bir karar. Sanki sınırlı askeri operasyonlarda  kimseler ölmeyecek gibi bir algı yaratılması da absürd aslında. Irak’ta görmedik mi? Askeri hedefler bombalanırken onlarca sivil  de yaşamını yitirdi.

İnternet’e düşürülen kaynağı belirsiz  videolarla, uyduruk  cd' lerle insanları içeri tıkma ya da  devletleri  suçlama  operasyonları  her ne kadar okyanus ötesi  patentli  olsa da, ancak gelişmemiş, düşünemeyen, insanlarının  algı kapıları türlü bahanelerle, yasaklamalarla  sımsıkı kapatılmış  ülkelerde bulduğu  ücretli  taraftarlar  ve alkışçılar sayesinde uygulanabiliyor.  

Bu oylama  öncesinde İşçi Partisi lideri Ed  Miliband ’ın İngiliz parlamentosundaki konuşmasını  izledim. “Karar, delilin önüne geçmemelidir.”  diyerek, Suriye hükümetinin  suçu işlediğine dair  somut deliller gerektiğini vurgulayışını dinlerken  insanlık adına umutlandım. Bu nedenle oylamada barış çıkacak diye beklemiştim.  Bence bu yılın en iyi deyişiydi , belki de yüzyılın en iyi deyişi de olacaktır Ed Miliband'ın sözleri. "Karar delilin önüne geçmemelidir."

" Madem ki Suriye halkına yardım etmek istiyoruz , eylemlerimiz politik  veya stratejik amaçlar için olmamalıdır ve prosedüre uygun olmalıdır.” gibisinden açıklamalar yaptı. Aklımda kalanı yazdım.  

Aslında bu açıklamaların altında yatan gerçeklere kısaca göz atalım.

Miliband Suriye’ye yapılmak istenen bu askeri müdahalenin aslında insani amaçlardan çok politik olduğunun ip uçlarını da veriyordu sanki.

Stratejik olma meselesi de , Katar, İsrail , İran’la ilgili. İran’dan Suriye üzerinden Akdeniz’e  gaz  taşınması olayı ne Katar’ın ne de  Akdeniz’de yeni doğal gaz rezervleri bulan İsrail’in hoşuna gitti diyen yorumlar var dış basın analizleri arasında.    

AB D neden Suriye’ye askeri harekat yapmak istiyor?  Bu soruyu soralım önce?

 Suriye hükümetinin  kendi halkına  karşı kimyasal silahları kullandığını  öne sürüyor. Gerekçesi bu.

İşte bu noktada Ed Miliband’ın sözü  önem kazanıyor. “ Karar , delilin  önüne geçmemeli. ” Hani delil nerede? Yani   Esad hükümetinin  kimyasal silah kullandığının  delili nerede? Yok!

Avrupa'da bir devlet ya da ABD, sorumuza  net bir  yanıt  veremiyor. 

Suriye’de kimyasal silah kullanılmış mı? 

Kullanılmışsa hükümet mi yoksa başkaları mı kullandı? 

Amerika açıklamalarında en büyük delil olarak “ highly likely ” sözünü kullanıyor. “Oldukça olası.”

21. yüzyılda "suçu oldukça olası" deyip belki aydınları hapse tıkabilir bazı zihniyetler ama devletlere bunu yapamazlar.   

Ayrıca da  bu saldırının Esad hükümeti kadar başka odaklarca, Suriye’de karışıklık çıksın deyip Esad’ın devrilmesini isteyen bin bir  fitne odağından biri  tarafından  da yapılmış olması pekala  “oldukça olası”.

Neymiş efendim o kadar geniş alanda , ancak hükümet yapabilirmiş.

O zaman fitne odaklarının dayanışmasıyla oluşan bir katliam olduğunu söylemek de "oldukça olası" değil mi? 

Mışlarla, mişlerle , gibilerle devletlerin, rejimlerin çökertildiği ya da çökertilmeye çalışıldığı son derece ahlaksız ve korkunç bir neo–kolonyal dönemi artık açık açık  yaşıyoruz.

Ben ne memleketimde ne  komşumda  ne de  dünyada  savaş olsun   isterim.  Savaş isteyenleri de savaşa gizliden ya da açıktan destek  verenleri de, kışkırtanları da, savaştan nemalanaları da  kınıyorum… Barış içinde  yaşamak, barışı  sağlamak ve sürdürmek  için çabalayan  vicdanlı  yönetimlere sahip olmak, hepimizin  olan "İnsan Hakları" ndandır.

Emel Dinseven 

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..