Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '08

 
Kategori
Güncel
 

Savaş muhabirliği

Savaş muhabirliği
 

Savaş muhabirleri .. foto:medyaa.com


Gürcistan’ın Güney Osetya bölgesine göreve giden gazetecilerimiz, uğradıkları saldırıda yaralandılar. Levent Öztürk sol gözünü kaybederken, Güray Ervin omuzundan yaralandı. Belki de hayatlarını kaybedebilirlerdi. Bu üzücü olay sonrası gazetecilerin bilhassa adına “ Savaş muhabiri” denen basın mensuplarının böyle gündelik kıyafetleri ile şehir içinde tur atar gibi çatışma bölgelerine gitmeleri düşündürücüdür.

Gazeteciler branşların da gerekli eğitimi almalarına karşın bu tip meşakkatli bölgeler de görev alan muhabirlerin özel eğitimden geçirilmeleri , gerekli teçhisatla donatılmaları gerekmektedir. Kaldı ki gazeteciler tampon bölgelerden uzaktan çekim yapmalı, emniyetli noktalarda konuşlanmalıdır.

Filistin Gazze şeridin de çatışmanın ortasında kalan bir gazeteci vurulduktan sonra kamerasını yere bırakmış sürünerek ilerlerken belki de öleceğini bilmeden ölümünden önceki son anları kamerası tarafından görüntülenmişti. Yani kendi ölümünü çekmişti. Ellerinde sadece kameraları ve fotoğraf makinaları olan bu masum hizmet insanları maalesef gerekli tedbir alınmadan savaş alanlarına, çatışma bölgelerine gönderilmektedir.

İnsan hayatının görev adına bu kadar ucuzlatılmaması noktasında gazetecilerimizin de kendilerini sorgulamaları gerekmektedir. Yoksa Haber yapmaya giderken haber olmak hele birde acıyla bitiyorsa pek kahramanlık sayılmaz.

Beklentimiz odur ki, bundan sonra gazeteciler cemiyeti de gerekli ikazı yapar ve tedbirleri alır. Öte yandan gazetecilerin saldırıya uğraması olayı uluslararası savaş hukukunun ayaklar altına alındığının somut bir örneğidir. Güney Osetya daki bu saldırı gazetecilerin tedbirsizliği üzerine yıkılacak bir olay olmadığı da aşikardır. Uluslar arası platformlarda resmi ağızlar tarafından şiddetle kınanmalıdır.

 
Toplam blog
: 181
: 1067
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

1957 Eskişehir doğumlu, Esk.A.Ü İşletme, İşbankası emeklisi, İstanbul Büyükçekmece de yaşayan, ST..