Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '08

 
Kategori
Yeni Ürünler
 

Savaş robotları

“Şu an, Irak'ta yaklaşık 162 savaş robotu bulunuyor. Afganistan'da ise bu sayı 2007 yılı itibariyle 5.000'i buluyor. Robotların pek çoğu, bomba denetiminde ve keşif aktivitelerinde kullanılıyor.

ABD'nin Irak savaşında aktif olarak kullandığı savaş robotları, operatörlerine itaatsizlik ettikleri için geri çağrıldı.”

KAYNAK : hurriyet.com

Bizde de polisin kullandığı bomba imha robotları var. Ordunun uzaktan kumandalı araçları var. İnsansız uçak ve helikopterler var.

Yıldız Savaşları denemelerinde kullanılan, uzaydan uzaya roket imha eden uydu kullanımı var.

Demek ki savaş robotları artık bir kurum.

Yapımları sanıldığından daha kolay ve ucuz. Kullanımları kolay. Yok olmaları, bir insanın ölümünden daha az rahatsız edici.

Irak’taki robotların itaatsizliğinin basit bir açıklaması var. Iraklılar’ın elinde elektronik dalga bozucu vardır ve robotlara emir iletimini engellemişlerdir. Onlar da tek başlarına karar almaya programlanmadıkları için, devreleri kilitlenmiştir.

Buraya kadar herşey basit ve düz. Geçelim karışımlara:

L biçiminde namlulu silahlar gibi, baliset, tüfek, füze karışımı silah spektrumu kullanan, bir 3’lü teknoloji harmanı robot yapmak kimsenin aklına gelmiyor. Bunun gereği, yukarıdaki örnekteki gibi, elektronik bozulma olduğunda, mekanik silahları kullanmak. Düşman hiçbir zaman böyle birşeyi ummaz. En azından yeni duruma alışmaları ve tepki üretmeleri onyıllar alır. Türkler top teknolojisinde, Macarlar’dan öte geçemeyince, Batı Avrupa tam gaz tüm kalelerini yıktı ve fethetti. Yani, insanlar bir zihniyetten diğerine kolayca geçemiyorlar. Düşmanın aptallığına güvenmeyip, ondan 3-4 hamle sonrasını hazırlarsan, işte o zaman savaşı kazanırsın. Türkiye’ye bu gerekli. Askeri Strateji 2000 şerhinde, hala insana ağırlık veren bir savaş tekniğinde ısrar ediyordu.

Gelecek robotlarındır. Savaşta da...

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..