Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '12

 
Kategori
Siyaset
 

Savaş safsatası üzerine düşünceler

Savaş safsatası üzerine düşünceler
 

Suriye’deki Esed rejimi insanları katlederken ve tüm dünya buna seyirci kalırken, son dönemin popüler konusu Türkiye olarak Suriye’ye askeri müdahalede bulunup bulunmayacağımız. Bazı dış basın kaynaklarında Türkiye’nin müdahalesi gerekli görülürken bazılarında bir çatı altında toplu müdahaleden söz ediliyor.

Ülkemizde de bazı yazarlar Türkiye’nin bir piyon olarak batılı ülkelerce savaşa mecbur bırakılacağını söylüyor. Bu yazarlara göre Türkiye halen savaş emrini almadığı için Suriye’ye müdahale edemiyor. Talimat gelince operasyon başlayacak deniliyor. Ama şu anda bölgede bir savaş Türkiye adına hiç de olumlu bir sonuç doğurmayacak aksine negatif düşüncelerin meydana gelmesine neden olacaktır. Peki, Türkiye niçin bir savaş istemeyecek? Birincisi, Türkiye bir operasyon gerçekleştirirse 2002 yılından beri uygulamaya çalıştığı komşularla sıfır sorun politikasının arkasında durmamış olacak. Komşular için açık bir tehdit haline gelecek. İkincisi, Türkiye’nin bir operasyon düzenlemesi bölgede lider devlet imajını kötü etkileyecek. Çünkü diğer devletler de operasyonu dış odaklı bir saldırı olarak görecekler. Üçüncüsü, Türkiye’nin bölgede özellikle İsrail’e karşı verdiği Müslüman devletlerin birliği mesajı anlamını yitirecek ve Türkiye kendi menfaatleri doğrultusunda gerektiğinde bir Müslüman devlete savaş açabileceğini gösterecek.

Savaş için gerekli şartların oluşmasına rağmen özellikle hükümet sürekli çözümden yana mesajlar verdi ve söylemleri hep çatışmaların bitirilmesine yönelikti. Bununla birlikte hükümet ilk defa bölgede bu kadar güçlü durdu ve dış müdahaleyi bugüne kadar engelledi. Hatırlarsanız Mısır ve Libya’da bu kadar güçlü duramamıştı. Suriye konusundaki hassasiyet ise daha farklı, çünkü Suriye en uzun sınırlarımızın bulunduğu ve gerek iki halk arasında akrabalık bağlarının gerekse ticaretin çok fazla olduğu ülke. Bu yüzden Suriye’deki en küçük bir gerginlik ülkemizi de etkilemektedir. Sonuçta Türkiye, Suriye’ye karşı bir müdahaleyi olabildiğince engelliyor ve engellemeye devam edecektir. Ama buna ne kadar daha devam edebilir onu bilemiyorum.

 
Toplam blog
: 10
: 382
Kayıt tarihi
: 18.01.12
 
 

1986 yılında Denizli merkezde dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi Denizli'de yüksek öğrenimimi..