Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '10

 
Kategori
Siyaset
 

Savaş ve siyaset

Savaş ve siyaset
 

Savas, siyaset için değil vatan için ölmektir. Asıl sorun uğruna ölecek vatan kalmayınca başlar.


Çanakkale'de savaşanların anısına... (1)

Çanakkale Savaşı sırasında ordumuzun önemli kayıplar verdiğini biliriz. ama bu kayıpların, elde edilen galibiyet ile kıyaslanması mümkün değildir. Çünkü Çanakkale, o tarihte geçilmiş olsaydı, İngiliz donanması Rus Çarlığı'na yardım ve destek gönderecekti.

Bu ne demek?

Yardım gitseydi ne olurdu?

Eğer Çarlık, yardım ve destek sayesinde Bolşevik ayaklanmasına karşı direnip devrimi engelleyebilseydi 19. yy.’ın ikinci yarısında Rusya'nın Anadolu'ya karşı olan ilgisi en sıcak haline gelecekti.

Destek göremeyen Çarlık yıkıldı. Yönetime gelenler toprak olarak, dünyanın en büyük devletini idare etmenin zorluklarını fark ettiler. Ama iş işten geçmiş, Çar devrilmişti. Yönetmek ve itaat ettirmek için baskıyı ve zorlamayı seçtiler. Yaşanan direnişleri yok etmek için çok kan dökülüyordu. Kendi kendisi ile savaşması, en zor olanıydı ve bunu öğreniyorlardı.

Rusya, kendi iç siyaseti ile yönetim ve yapısal değişiklikler ile boğuşurken uluslararası ortamda ‘kararlı’, ‘savaşçı’ konumunu kaybetti.

Çanakkale Savaşı olmasaydı, Ruslar oyundan çekilmeyecekti.

Ardından I. Dünya Savaşı sonrasında yaşanan, büyük işgalin paydaşı olan ülkeler Anadolu direnişi ile karşılaştılar.

Mustafa Kemal, bu direniş sırasında Kuzey ve Doğu bölgelerinde cephe olmamasının avantajlarını yaşadı. Aslında bu avantajlı durumu; yine Çanakkale zaferi ile kendisi oluşturmuştu.

Eğer Rus Çarlığı I. Dünya Savaşı sonrası var olsaydı ve 'galip devletler' arasında yer alsaydı, Anadolu'da yaşanan mücadelede belki de en zorlu cephe Doğu Anadolu yada daha iyimser bir planda; Kafkasya olabilirdi.

İşte bu durumda çok daha büyük bir alanda, çok daha fazla kanın ve belki de çok daha uzun sürecek bir savaşın içinde kalacaktık. Ama yine de; yaşanacaklar zafer kazanılacağı sonucunu değiştirmezdi.

Çünkü; "her savaşı haklı olanının -er yada geç- kazanacağı gerçeği, bir tabiat kuralıdır."

Hep sevgi ile kalın.

Murat SEVGİ

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..