Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Savaşa hayır

Savaşa hayır
 

John Lennon 1974 yılında New York’ta verdiği bir konserden sonra müziği bıraktığını söyler. Ailesine daha çok zaman ayırmak istemiştir. Dört yıl sonra 1978 yılında Vietnam’dan kaçan mülteciler için düzenlenmek istenen bir Beatles konseri için zamanın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kurt Waldheim’in bir öneride bulunmuş. Barış adamı Lennon şu nazik cevap ile geri çevirmiş:

“Silahları bu ülkelere kimler satıyorsa onlar yardım etsin. Bütün servetimi de bağışlasam bu, kızgın bir taşa düşen bir su zerresinden öteye gitmez. Söz konusu insanların bu duruma düşmesine neden olanlar bugün hala BM nin üyesidirler. Biz onların sefalete ittiği insanlara yardım edeceğiz. Onlar bu kez, belki başka inanları yine bu hale getirecekler.”

İnsanlık tarihi binlerce insanın ölümüne neden olan savaşlarla doludur. Savaş, elinde gücü tutmak isteyenlerin ama oyunlarıdır. Savaş, her zaman birilerini (güç unsurlarını) besler. Savaş için neden lazımdır. Nedeni oluşturmak, beslemek gerekir. İnsanlık tarihinde nedenler çağlara göre değişimler göstermiştir. Ama bir neden var ki, tarih boyunca hep zirvede yer almış. Din ve inanışlar.

Sevgili okurlar, çağımızda barış yanlısı kişilerin anlatmak istediklerini iyi algılamalıyız. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” lafı boşuna değildir. İsmet İnönü’nün 2.Dünya savaşına girmemesi önemlidir. 2.Dünya savaşında büyük sıkıntılar, kayıplar veren Avrupalıların çocukları 1968 hareketini sizce niçin yapmışlardır. O yılların müzisyenleri, edebiyatçıları eserlerini barış için, insanlık için vermişlerdir, o eserlere bugün hala sahip çıkılmaktadır. 

Dün olduğu gibi bugünde savaş yanlıları, çığırtkanları var. Yarın da olacak. Ama bu dünya düzenine karşı duranların sayısı her gün biraz daha artıyor. John Lennon’un o yıllardaki çıkışından sonra birçok barış ünlüsü konserler verdi.

Dünya insanının eğitim seviyesi arttıkça, yaşadığımız bu dünyada savaşların kavgaların azalacağına inanıyorum. Eğitimsiz toplum hakkını savunamaz, arayamaz. Sokaklarda, meydanlarda hakkını arayan, savaş istemeyen, barışa kucak açan toplumlar önce eğitimlerini, sonra yaşadığı coğrafyada insanca yaşamayı istemeliler. Coşkun Aral’ın dediği gibi bize en çok benzeyen Yunanistan ile biz niye iki dost ülke olmayalım. Ve ne zaman futbolda yaşanan kavgalara son vereceğiz.

Savaşa hayır sesleri dalga dalga yayılmalı, dünyayı sarmalı…

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..