Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '12

 
Kategori
Tarih
 

Savaşı biz kazanacağız

Savaşı biz kazanacağız
 

Adam her zamanki gibi Princeton Üniversitesindeki odasında derin düşüncelere dalmış hayal kuruyordu. Büyük birleşim kanununu yıllardır hala bulamadığı için kendisine kızgındı. Kapı çalındı beklediği arkadaşı geldi. Arkadaşı ona çok önemli bir konu konuşmak için uğrayacağını söylemişti. Nasılsın vs. den sonra esas konuya geçildi. Aralarında şu konuşma geçti :

- Başkanı bir tek senin ikna edebileceğin bir konu var, insanlığa çok büyük hizmet ettin bunu da başkanla konuşmak senin insanlığa karşı görevin.

- Hayrola neymiş bu başkanı birtek benim ikna edebileceğim bu kadar önemli konu ?

Arkadaşı konuyu detayıyla izah etti, ve şu cevabı aldı :

- Olmaz, kesinlikle konuşmam, buluşlarımın bu amaçla kullanılmasına izin veremem.

- Anlamıyor musun ? biz önce yapmazsak onlar yapacaklar.

- Nerden biliyorsun ?

- Ordan senin gibi kaçamayan ve onların emrinde çalışan eski arkadaşların çok ilerleme kaydettiler. Bak sana izah edeyim ( 2 saat boyunca aldıkları istihbarata göre kaydettikleri ilerlemeyi anlattı ).

Bunları dinleyince adam dehşete düştü ve “ peki iki gün düşüneyim” dedi.

1939 yılıydı. Albert Einstein’in bulduğu e = mc kare formülü sayesinde Atom çekirdeğini parçalamak ve çekirdeğindeki proton ve nötronları bir arada tutan kuvvetli nükleer gücün muazzam enerjisini otaya çıkarmak teorik olarak mümkündü ama uygulamada yapılmamıştı. Avrupa’yı tehdit eden Naziler bunu bir silaha dönüştürmek için gizli çalışmalara 1939’da başlamışlardı. Batı istihbaratı Nazilerin bu gizli çalışmalarını haber aldı. Einstein'a bazı fizikçiler dönemin ABD Cumhurbaşkanı Franklin Roosevelt'i Naziler'den önce Atom bombası yapmaya ikna etmesi için yalvardılar. Einstein uzun süre reddetti. Ancak kendisi gibi Almanya'dan kaçamayan eski fizikçi arkadaşlarının Nazilerin emrinde Atom bombası yapmaya çalıştıklarını ve çok ilerleme kaydettiklerini duyunca dehşete düştü ve 2 Ağustos 1939’da Cumhurbaşkanı Franklin Roosevelt'e bir mektup yazarak hem teknik bilgiler verdi hem Nazilerden önce ABD’nin atom bombası yapması gerektiğine ikna etmeye çalıştı. Zaten bu mektuptan bir ay sonra 1 Eylül 1939’da Naziler Polonya’ya saldırarak 2inci Dünya Savaşını başlattılar. Roosevelt Einstein'a hak verdi ve ünlü Manhattan projesi ile Atom bombasının bulunması için emir verdi.

Manhattan Projesi gizli bir projeydi Nazilerin benzer çalışmaları yürürken onlardan önce Atom bombasını bulmayı hedefliyor ve 1939’da ABD, İngiltere ve Kanada ortaklığı ile Amerika’nın Tennessee eyaletinin Oak Ridge bölgesinde Atom Bombasının babası olarak bilinen fizikçi Robert Oppenheimer yönetiminde başladı. Aktif çalışma dönemi 1942 – 1946 arasındaydı. Bu proje 130 bin kişi istihdam etti ve 2012 fiyatlarıyla 25.8 milyar dolara mal oldu. Einstein Manhattan projesinde yer almadı ancak ABD Cumhurbaşkanı Franklin Roosevelt’e yıllar içinde yazdığı 3 mektupla daha teknik destek verdi.

2inci Dünya Savaşının sonuna doğru yenilmekte olan Naziler dünyaya :" savaşı kazanacağınızı sanmayın, çok güçlü bir silah bulmak üzereyiz savaşı biz kazanacağız " diyorlardı. Nazilerin bulmak üzereyiz dedikleri bu silahın Atom Bombası olduğunu kamuoyu bilmiyordu ama Einstein, fizikçi arkadaşları, Batı istihbaratı ve Devlet üst yöneticleri biliyorlardı. ABD Manhattan Projesi ile Atom Bombasını Nazilerden önce bulmayı başardı ve 16 Temmuz 1945’te Trinity test adında ilk atom bombası deneysel patlatmasını ABD’nin New Mexico Eyaletinin Alamagordo bölgesi çölünde gerçekleştirdi. Zaten Naziler de Atom Bombasını bulamadan savaşı kaybettiler ve 7 Mayıs 1945’te Berlin’de teslimiyet belgesini imzaladılar. Ancak Nazi Almanyasının teslimiyetinden sonra ABD – Japonya savaşı birkaç ay daha tüm şiddetiyle devam etti. ABD 6 Ağustos 1945’te Japonya’nın Hiroşima şehrine 9 Ağustos 1945’te de Nagasaki şehrine 2inci Dünya avaşını bitiren birer Atom bombası attı. Hiroşima’da 90 bin Nagasaki’de 60 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Atom Bombası'nın yapılmasını mümkün kılan Einstein'in bulduğu e = mc kare formülüdür. Bu formül enerjinin aslında maddenin bir hali olduğunu ve madde ile enerjinin birbirine dönüşebildiğini göstererek bilim Dünyasında yeni bir paradigma yaratmıştır. Elbette Einstein bu formülü Atom bombası yapılsın diye bulmadı. Einstein Amerika'nın Atom Bombasını savaşta gerçekte kullanacağını düşünmüyordu. ABD bu silaha Nazilerden önce sahip olursa Nazileri caydıracağını düşünüyordu. Japonya’ya atılan Atom bombalarını duyunca Einstein moral olarak çöktü ve kendisini suçlu hissetti. Hatta :” Atom bombasını gerçekten kullanacaklarını ve binlerce insanı öldüreceklerini bilseydim Roosevelt’e o mektubu yazmazdım, keşke ellerim kırılsaydı da yazamasaydım” dediği iddia edilir. Einstein o tarihten sonra evrenin yaratılış sırrını çözmek için bulunması gerekli olan büyük birleşim teorisini arama çalışmalarına ilaveten savaş karşıtı birçok eylem içinde yer aldı ve insanlıkla ilgili yazılar da yazdı.

Kaynaklar : çeşitli TV belgesel proğramları, DVD’ler, kitaplar ve Wikipedia

 

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..