Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '10

 
Kategori
Dünya
 

Savaşın öteki adı demokrasi

Savaşın öteki adı demokrasi
 

Time


Günümüzde, stratejik konumlara sahip ve gelişmemiş ülkelere karşı, büyük güçlerce tezgahlanan yeni oyun, demokrasi projeleri adı altında baskı, sindirme ve çıkar üstüne.

Belli güçler tarafından bu yıllarda demokrasi projeleri adı ile, kırk yıldır da diğer adlar altında yürütülen çalışmalara bir bakın;

İsterseniz Afganistan'dan başlayın.

Uzun yıllardan beri Afganistan'da değişen ne?

Zamanında dünyanın iki süper gücü, SSCB ve Amerika , Afganistan'ı kurtarma ve iki ülke de kendine göre demokrasi getirme adına sırası ile bu devlete girdiler. Hangisi Afganistan yoksulluğuna ve eğitimsizliğine çare oldu ve demokrasi getirdi?

Şimdi de yıllardır çok uluslu güç ve Amerika Afganistan'da. Ne kan dindi, ne de yoksulluk. Afganistan tozlu yollarında ilerleyen kağnılarda ne değişti?

Bu ortamlar içinde, demokrasi ile beraber hala kadın haklarından ve insan haklarından dem vuruluyor. Çünkü bu söylemler, her yerde ve her zaman, yeni deyimle, iç ve dış 'siyasilerin elini güçlendiriyor.'

Öte yandan insanlar aç. Her gün atılan bombaların altında çocuklar ve kadınlar ölüyor. Binlercesi yaralanıyor, sakat kalıyor.

Dünyanın birçok ülkesinde, özellikle doğuda, silahlar ve bombalar altında, kadın ve çocuklar inim inim inlerken, bu savaşın adı demokrasiyi yerleştirme veya demokrasi mücadelesi oluyor.

Yabancılarla ortak, yerli işbirlikçiler, Irak'ı kan gölü içinde bir çıkmaza sürüklediler.

Pakistan, şiddet olaylarından acı çekiyor.

Bu ülkelerden hangisine demokrasi geldi ve hangisi refaha erişti?

Türkiye üzerine oynanan oyunlar yukarıdakilerin bir benzeri sayılmaz mı?

Bu örnekler neyin mücadelesi? Çünkü bu ülkeler, batıdan Hindistan ve Çin'e kadar uzanan stratejik öneme sahip yol üstü ülkeleri.

Demokrasi projesi adı altında yürütülen çalışma, kadın haklarının mı, insan haklarının mı, azınlık haklarının mı yoksa İpek Yolu'nda hangi trafiği ele geçirme planlarının sonuçları?

Türkiye'yi de düzenli ve sistemli bir şekilde oyunun içine çekme planlarının çoktandır sahnelendiğine tanık olmaktayız.

Gerçek demokrasi, eğitimli, güçlü refah toplumlarında gelişiyor. Oradaki demokrasi, karşılıklı hak ve hukuka saygılı, hak görev ve sorumluluklarını iyi bilen bireylerin içinde.

Biçme, kesme ve yapıştırma ile demokrasi olmuyor.

Çağımızda savaşın öteki adı, demokrasi... Hüseyin Seyfi.
 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..