Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '16

 
Kategori
Güncel
 

Savaşmadan Kazananlar; Suriye'de İsrail Zaferi

Savaşmadan Kazananlar; Suriye'de İsrail Zaferi
 

Birçok olay büyük olayların başlatıcısı gibi görünür. Birinci Dünya Savaşı öncesinde bahane gibi, normalde birçok olay olurken, biriken potansiyel açığa çıkarılır. Bu bir ocak gibi; çakmak gazı tutuşturur ve yanma olayı başlar. Çakmağın sadece olması, yanması başlı başına bir olay olsa da tüpün içine basılan sıkıştırılan gaza haksızlık etmiş oluruz. Suriye’de olayları başlatan olayın önemsiz olduğunu söylenemez. İnsan yaşamı kutsaldır ve asla kötü bir fiil yapmadıkça acımasızca cezalandırılması gerekmez. Ancak benzer olaylar muhtemelen yıllardır oluyordur. Bu arada olayın tezgâhlanıp tezgâhlanmadığını da bilmiyoruz. Nereden bilebiliriz ki?

1947 yılında Orta Doğu’da olan iki olaydan birincisi, İsrail’in kurulması ise ikincisi ise Suriye’den Fransızların gönderilmesiydi. Fransızlar denge siyasetinde şu anda Beşar Edad’ın bağlı olduğu dini cemaati tercih ettiği, azınlıklarla çoğunlukları kontrol etmeyi tercih etmişti. Bunun çeşitli nedenleri illaki vardır. Ancak orada Türkmenlerle aynı birliği kursa veya kurmaya çalışsa doğal olarak bu tercih akıllıca olmazdı. Bu durum Suriye’de Türkmenlerin Türkiye ile ciddi birleşmeleri gibi bir sonuç doğururdu. Aynı şekilde sünni Arapları da tercih ettiği takdirde Irakla bileşmelerine mani olamazdı. Bu durumda mevcut yönetim ile anlaşılmak suretiyle Fransızlar açısından en akıllıca tercih yapılmış oldu. Bu sayede Abdullah Öcalan ve Türkiye aleyhinde çalışan ne kadar terörist grup varsa Suriye’de eğitim almalarının da doğal olarak sağlandığı söylenebilir. Birkaç kez Suriye ile çatışmanın eşiğine gelinmesi, Suriye konusunda Fransızların ne derece isabetli karar verdiklerinin bariz kanıtıdır. Suriye’nin bir yandan bizimle sorun yaşarken diğer yandan Golan Tepeleri sebebiyle İsrail’in karşısındaki en büyük rakiplerinden birisi olduğu herkesin malumu.

Suriye’de süren savaşlar, Türkiye’nin zararına olduğuna göre, Türkiye buradan kar elde edemeyeceği kesin olarak görüldüğüne göre, savaş aslında Suriye’yi bölme amacı taşıyordu. Neticede sınırlarda güçlü bir komşuya nazaran zayıf bir komşu iyidir anlayışıyla hareket edildi ise, Bu durum da gayet uluslararası ilişkiler ve stratejik derinliğe göre pekâlâ mantıklıdır. Burada Türkiye’nin İHA aracılığıyla ilişkilerinin bozulması Türkiye’nin İsrail’in hedeflerine yardım ettiği tezini çürütüyormuş gibi görünse de işin sonunda Suriye’deki İsrail amaçlarının gerçekleştiği kabul edilmelidir. Mizansen veya filmlerin, yaşlı gözlerin bizim gibi duygusal bir milleti çok etkilediği kesin. Kesin olan başka bir şey ise balıkların olta ile avlandığı. İsrail bu durmda balığa çıkmadan balina yakalamış, loto oynamadan büyük ikramiyeyi kazanmış oldu. Şans diye buna derler!!!

Yeşilçam filmlerinde aktörlerin, aktristlerin ağlamasıyla bir annenin veya babanın ağlaması arasındaki farkı anlamayıp, aynı derecede üzülen bir millet var ya o millete "Büyük Türk Milleti" denir.

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..