Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

İbrahim Erdem KARABULUT

http://blog.milliyet.com.tr/pars

07 Haziran '10

 
Kategori
Hukuk
 

Savcılar cezaevlerini biliyor mu?

Savcılar cezaevlerini biliyor mu?
 

Vatandaşın hakkını yemek kimseye kazanç sağlamaz.


Anayasa yapıcıları, kanun düzenleyici hocalar, Türk ceza kanunu profesörleri ve bu yasayı uygulayıcı savcı, hakim, savunmacı avukatlar, işlerinin zorluğu tartışmasız bir gerçek.

Anayasa önlerindedir açıp bakarlar, TÜRK ceza kanun önlerindedir açar uygularlar.

Yasaya uygun ise problem yok demektir.

Hatta verdiği karar kesin olup adı yargıtay olan bir üst kurulda istisnalar hariç hep aynı karar onaylanır.

Hayatlarında hiç bir gün eşleri tarafından ev hapsine tutulmayan bu yetkililer, ilgililer verdikleri cezanın ne olduğunu bilmeden, Türk ceza kanunun şu maddesi, şu fıkrası gereği, şu kadar yıl, bu kadar ay ceza verdim der ve mahkûm paket ceza evine.

Tabiî ki her suçlu cezasını çekmeli, hem de öyle bir çekmeli ki yaşadığı bir gün, bir yıla değmeli, hatta hiç kimse sormasa bile kendi kendine binlerce kez tövbe etmeli, çıktığında bir daha hiç bir suça katılmayacağı her halinden anlaşılmalı.
Şimdi kanun yapıcılar hayatlarında bir gün ceza evi yaşantısı yaşamadan git yirmi yıl yat, ya da inisiyatif kullandım 15.yıl yat, iyi hal gösterdin iki yıl daha azalttım, gibi uygulama ile beraber her hâkimin aldığı karar ise birbirine çok tezat, iki ayrı adam iki benzer olay, biri serbest kalır diğeri 6.ay yatar, çünkü yoruma açık, hâkim nasıl isterse öyle yorumlar.

Islah olmak için girdiği adı cezaevi olan yerde ise ıslah olma yerine girdiğindeki suç ne ise onun Uzmanı olarak çıkması ise ayrı bir problem. Islah evi olarak caydırıcılığı olmayan ceza ve tevkif evleri ise, zaman zaman işsiz bimekan takımı insanların kışın soğukta kalmaktansa sıcak çorba içerim düşüncesi ile mevsimlik suç işleyip girdikleri yer olma özelliği taşıması ise inanılır gibi değil.

Bu gün suç sayılan bir maddenin yarın suç olmadığı, bazen yattığı suçtan berat ettiği ve devletin birçok suçlu için pardon dediği görülür.

Bu ceza ve tutuk evleri ıslah evimi yoksa mevsimlik otelimi?

Veya 40. yıl ceza yese de, bir gün nasıl olsa af gelecek diye gün sayıp dışarıyı idare eden suç örgütü liderlerinin geçici limanlarımı bilinmiyor.

Parası olan silah ve telefona kavuşuyor, imkânı olan gardiyan kıyafeti ile elini sallayarak çıkarken, parasız ve sahipsiz olanlar ise saat 05.00 da kalkarak mahkeme salonuna götürülüp akşam mahkeme bitimi saat 18.00 a kadar eli hep kelepçeli bekletilen, sadece hâkim karşısında 10 dakika kelepçesi çıkarılan ne yemek, ne de içmek imkansız olan mahkumlar.

Adam çete lideri olarak mahkeme ye çıkarılıyor, hâkim serbest bırakıyor, savcı itiraz ediyor. Salıverilmiş olan çete lideri ve yandaşları tekrar yakalanıyor, bu kez 250 yıl ile yargılanıyor. İşte bir hâkimin suçsuz bulduğu ve salıverdiği sanık, yine aynı dosya ile bir başka hâkim 250 yıl ile yargılıyor, işte hâkimlerimizin kendi kanaat notu.

Yasalarımızın gözden geçirilmesi gerektiği bu kadar net ortada iken tas ve hamam aynı, mahkûmlar sırt üstü yatıyor gün sayıyor, hiç bir iş yapmayan mahkûm, branşı üzerine diğer suçlulardan eğitim alarak uzman olarak çıkıyor.
Cezaların ve cezaevlerinin herkesin bir gün girebileceği bir yer olduğu hatırlanarak bu konudaIslah yolunun gözden geçirilmesi, ceza veren mercicin hiç olmaz ise üç ya da beş gün eğitim döneminde dahi olsa cezaevinde staj olarak görev yapması, kanun yapıcı hocaların ise bol keseden yıl atması yerine ne kadar az yılda ne kadar çok ceza çektirilir yoluna gitmeleri gerekir.

Bence bu ceza evi denen yerde bir koğuşta yatması gereken insan sayısı yerine 10 kat fazla İnsanın yatmasını azaltacağı gibi, sadece sırt üstü yatan mahkumların yatma yerine pişmanOlacakları zorunlu işlerde görevlendirilmeleri çok daha iyi olur. Mesela mı?

Devletten vergi kaçırana 10 yıl ceza vereceğine 10 gün umumi tuvalet temizlet bir daha onun sülalesinde kimse vergi kaçırmaz. Ya da; hız sınırını aşan toplu halde 10 kişilik gruplarlaİlk eğitim okullarında üç gün paspas yaptır hayatında hız sınırını bir daha aşar mı. Vs. Örnek verilebilir.

Ama yok böyle iyi ki sadece mal beyanından yatmayan insan kalmadı gibi, demek benim devletimin bir bildiği varda bizim aklımız ermiyor.

" NE DİYELİM ADALET MÜLKÜN TEMELİ"

"ADI ÜSTÜNDE HUKUK DEVLETİYİZ"

ibrahim Erdem KARABULUT

 
Toplam blog
: 20
: 379
Kayıt tarihi
: 07.05.10
 
 

Yönetici. Yerel basın birliği 2.bölge başkanı. Tekstil senaliza yönetim kurulu başkanı ..