Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '08

 
Kategori
Deneme
 

Savur Saçlarını Ege

Savur Saçlarını Ege
 

Egeli Kadın Yazarlar İzmir Körfezi'nin kıyısında merhaba diyorlar...


Gerçek ya da söylence, kadın savaşçıları olarak bilinen Amazonlar, yalnızca Anadolu halkları ve Yunanlılar üzerinde değil, dünya tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu yürekli kadın savaşçılarla ilgili anlatılanlar bir masal bile olsa, bütün dünyanın aklına kazındığını da unutmamak gerekir. Ege’de bulunan Ephessos, Smyrna, Kyme ve Myrina gibi birçok kentin Amazonlar tarafından kurulduğu da söylenir.

Onun için ege ve kadın anlamlı çağrışımlara açar kapısını. Kadın güzel, aydınlık, sıcak, üretken, girişken, öncü özellikleriyle yerini alır belleklerde. Ege ilk anda kültürü, uygarlığı, türküleri, zeybeği, üzümü, inciri, zeytini akla getirdiği gibi tarihi, coğrafyası, uygarlığı, örenleri, deniziyle de çağrışımlar yaratır insanda. Ege güzelliğin, bereketin, bolluğun, şiirin, öykünün ve de kadının bir başka adıdır.

Görevim gereği İzmir’e atandığım 1977 yılında heyecan, sevinç, umut, mutluluk duygularıyla harmanlanmıştım. 31 yılı doldurdum bu kentte. Daha dün gibi her şey; dün gibi sıcak, taze, coşkulu… Gittiğim her Ege kenti, kasabası, köyü bana yeni dostlar, yeni konular, yeni oluşumlar kazandırdı. Bir çok yere sayısız kez gitmeme karşın, her gidişimde yeni görüyormuşum gibi sevinçler, heyecanlar yaşarım. Doğduğum, çocukluğumun geçtiği, şiirimin baş tacı memleketim Gaziantep’ten sonra, beni en çok etkileyen İzmir ve Ege olmuştur.

Hele bir de saçlarını savurmaya görsün ege…Bir güzel dalgalanır, bir hoş eder insanın yüreğini, hoplatır. Çünkü Ege’nin saçları hep açıktır. Ya denizden eser rüzgâr, ya dağlardan efil efil; dağıtır örgülü saçlarını kızların. Çıkar ışığa, aydınlığa yüzler…Güler gözlerin bebekleri… Umut yağar gökten; sevgi, bolluk, gönenç… Bir savurdu mu saçlarını rüzgâr Ege’den, ses verir Efes, Afrodisyas, Didim, Milet, Eritrai, Klozamanai… Doğanın uyanışını, kalkışmasını, devinimini bulursunuz dolaştığınız her yerde. Uygarlığın kokusunu duyumsarsınız.

Geçen yıl İzmir Kitap Fuarı’nın açıldığı ilk gün muştuyu Ankara’dan ayağının tozuyla gelen sevgili Esra Odman’ dan almıştım. İzmir Kitap Fuarı’nın Egeli Kadın Yazarlar Platformu standı şıkır şıkır ses içindeydi. Elbette kadının olduğu yerde ses, devinim, şenlik olmaz mı? Baktım Savur Saçlarını Ege kitabı elden ele dolaşıyor.

Ortak kitabın oluşumunu Gönül Çatalcalı başlatırken, isim annesi de Zehra Ünüvar olmuş. Onu daha sonra gördüm ve kutladım. Kitabı ilk edinenler arasındaydım; dört ortak imza atıldı aynı anda:Esra Odman, Hüsnan Şeker, Gönül Çatalcalı ve Gülseren Engin… Ardından Zübeyde Seven Turan, Buket Akkaya, Sevim Korkmaz Dinç, İncila Çalışkan, Handan Gökçek, Nevzat Süer Sezgin, Oya Uslu, Hülya Soyşekerci de geldi standa. Hepsinde ortak duygu, elbette coşkuydu.

Kitabı yayına hazırlayan Afrodisyas Sanat Dergisi’nin de Yayın sorumlusu sevgili dostum Ahmet Zeki Muslu kitabın sunum yazısında şunları söylüyor: “Bu kitaptaki öyküleri okurken, Ege coğrafyasının değişik yerlerine bir gezintiye çıkıyorsunuz. Ege insanının günlük yaşamından kesitler canlanmaya başlıyor imgeleminizde.Hiçbir etnik, dinsel, mezhepsel saplantısı olmayan, insanlara karşı ayrım gözetmeyen, aş, iş, ekmek ve yaşam derdindeki Ege insanının, insan sıcaklığındaki öyküler çekiveriyor sizi.”

Egeli Kadın Yazarlar Platformu’ nun 27 üyesi, egeli kadınların öyküleriyle donatmışlar kitaplarını. Kuşkusuz öyküye emek veren, öykü ve romanlarla yazınımıza katkı koyan Egeli Kadın Yazarlar, konusu ege’de geçen, egeli kadınları öne çıkaran öyküleriyle bizi sıcak, sevecen, duygulu yolculuklara çıkarıyorlar. Kitabın ilk öyküsü çocuk kitaplarıyla, romanlarıyla tanıdığımız Zeliha Akçagüner’in. Kişiliğine, kalemine saygı duyduğum Akçagüner Acıyı Paylaşmak adlı öyküsünde, Manisa ‘da bir şehit anasının duygularını, yaşadığı acıyı, tüm kederine karşın onurlu duruşunu anlatıyor.

Öykülerin konuları Aydın, Muğla, İzmir, Manisa’dan seçilmiş…Kimi zaman zeytinyağlı enginar tadını, kokusunu yaşıyorsunuz Seviye Merih’in öyküsünde olduğu gibi. Bir çılgın poyraza rastlıyorsunuz Güzin Oralkan’ın Gerence Körfezin’den Tülsü öyküsüyle. Egenin mavi, ışıklı, gönençli, yorgun ve kadın bakışlarını da Emel Kayın’ın öyküsünde duyumsuyorsunuz. Yılda bir kez açan Sabırlık çiçeğini rengiyle, görkemiyle yaşamak isterseniz, İnci Gürbüzatik’in öyküsünü okumalısınız.

Gönül Çatalcalı Dağ Esintisi’ yle söylenceler dağı İda’dan, Nalan’ın yaşadığı değişimin öyküsünü estiriyor odalarımıza. Ayşe Aysel Güntürk bize Kezban Kadını anlatırken, Zübeyde Seven Turan da küçük bir Ege kasabasının belleği Payende Hala’ nın sevdasından esintiler taşıyor. Karanlığın içinde küçük kırmızı bir ışık gördüğünüz de Gülseren Engin’e haber verin, o size öyküsünü okuyacaktır. Esra Odman Göründüğü Gibi Değil’ de Ege kaynaklı Çökertme türküsünün, Çerkez kaymakamın, onun tarafından kaçırılan Gülsüm’ün, sevdalısı Halil’in acıklı öyküsüyle seçkiye katılmış. Eleştiri odaklı yazılarıyla adını duyuran Hülya Soyşekerci Ege Tesellisi’ yle Karaburun’dan bir ses getiriyor; çipura, rakı, sardunyalar, akşamsefalarıyla…Buket Akkaya Hasret’ te Kuyucaklı Gülfidan’ın, oğlu Hasan’a, babası ile ilgili söylediği ve pembe bir yalan sandığı hüzünlü bir öyküyle buluşturuyor bizi.Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir, Hüsnan Şeker'in öyküsü. Ege'nin dağ köylerinden bir düğün, Esma'nın düğün gecesi yaşadıkları yansıyor davul sesleriyle.

Vicdan Efe Akasya, Handan Gökçek Büyükkannem, Belma Özgün Mavi Onu Çağırıyordu, Oya Uslu Bir İnsanlık Öyküsü, Emel Denizaslan Anneninem, Rakella Asla Telefon, Tülin Çetin Bektaş Deniz adlı öyküleriyle yer alıyor kitapta. Girişkenliği, katılımcılığı, ataklığı ile kendini duyumsatan Nevzat Süer Sezgin’in öyküsü Alev Alev. Ege’nin ayrı sınıflarından üç kadını buluşturmuş öyküsünde.Taa Anteplerden gelip egelerde gönlünü, sevgisini, anılarını, dostluklarını paylaşan Nesrin Özyaycı kanadı kırık bir martıya yoldaş oluyor Martı öyküsünde. Kitabın son öyküsü ise Tütüncü Kadınlar’ la Zehra Ünüvar’a ait.

Savur Saçlarını Ege öykü severlerin, Ege tutkunlarının everek okuyacağı bir yapıt. Karacasu Eğitim Vakfı Egeli Kadın Yazarlar Platformu’nun bu proje kitabını Afrodisyas Sanat Yayınları adına basmakla anlamlı bir iş yapmış.Hem 27 egeli kadın yazarı, hem yayınevini böyle bir çalışmaya ortak oldukları için kutluyorum. Kitabı edinmek isteyenler için bir de adres vermek istiyorum: 1469 Sok. (Bornova Sokağı) No:66 Alsancak-İzmir. Aynı zamanda yeni kurulan Kadın Yazarlar Derneği’nin de bulunduğu bina. Kadın Yazarlar Derneği ile ilgili yazımı da gelecek günlerde sizlerle paylaşacağım.

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..