Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '10

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Sayıları severek yaşamak

Sayılar insan var olduğundan beri var olan güzelliklerdir. İnsanların sayılarla hayatlarını kolaylaştıran, sayılarla hayatını zorlaştıran gene insanın kendisidir.

Çoklu zeka türlerinden birisi de sayısal zekadır. Sayılarla küçük yaşta haşır neşir olan çocuklar zamanla sayıları severek, hesap kitap yapmasını da öğrenirler. Sayılarla haşır neşir olan insanların zamanla insanlarla ilişkilerinin de daha rahat olduğuna, mesleklerinde başarılı olduklarına şahit olmaktayız.

Sayısal zeka yeteneği güçlü olan çocukların anne ve babaları çocukları ile ilgilenerek onların sayıları sevmelerine, onların sayılarla arkadaşlık kurmalarına yardım ederlerse, sayılarla var olan Mühendislik, tıp, Matematik gibi bilimlerde başarılı olmalarına destek olurlar.

Bazı anne ve babalar çocuklarını başıboş bırakarak ilgilenmez, çocuklarının kendi gelişimini kendilerinin sağlayacağını zannederler. Halbuki yapılan araştırmalar ailede konuşulan konuların, çocuklara gösterilecek ilgilerin, anne ve babanın alışkanlıklarının çocuklar üzerinde çok etki ettiğini göstermekte. Bu yüzden insanlar çocukları ile onları sıkmadan sayılarla ilgili problemlerde çocuklarına yardım ederek, onlara sayısal zekalarını geliştirecek ilginç oyunlar oynayarak, onlarla sayılarla alakalı bulmacalar çözerek onların sayıları sevmesine, Matematik sevgisinin de onları önce okullarında, sonra dershanelerinde, sonrasında Üniversite yaşantısında ve meslek yaşamında rahat etmesini sağlayacaktır.

Sayılara değer veren insan hayatta karşılaştığı her şeyin sayısal değerine bakarak maddi ve manevi sıkıntı çekmemelerine sebep olur.

Kendi hayatımdan örnek verecek olursam. İktisat Fakültesinden mezun oldum. Sayıları babamın bana getirdiği Matematik kitaplarından sevdim. İlkokulda Matematik bilgim çok iyi idi. Bunun sebebi de Matematiği çok iyi anlatan ve bizlere sevdiren İlkokul Öğretmenimiz Nurettin Nasırlıoğlu’nun güzel anlatımı idi. Anca Ortaokulda hocaları dinleyemeyecek kadar işitme engelli olunca başarı oranım düşmesine rağmen gene de sayılarla haşır neşir olarak İktisat Fakültesinden de mezun oldum. Sayılarla haşır neşir olmamız hayatta çok maddi sıkıntı çekmememize sebep oldu. Sayıları sevmeyen ve Sayısal zekasını geliştirmeyen arkadaş ve akrabalarımız ise her zaman sıkıntılı bir hayata girdiler.

Bizlerin sayısal zekayı severek, onu geliştirerek çocuklarımıza anlatmamız, onların bu konuda bizlere sorduğu soruları can kulağı ile dinleyerek sorularına cevap vermemiz sayesinde çocuklarımız da Matematiği seven hatta bu konuda derece yapacak kadar gelişen insanlar oldular.

Bu yüzden anne ve babalara derim ki, Anne ve babalar çocuklarında sayısal zeka keşfettikleri zaman “ Nasıl olsa okula gitmekte, hocaları onlara sayısal işlemler yaptırır demeden, alışverişe çocukları ile çıkarak, bulmacalar çözerek, sayısal zekayı geliştirecek kitaplar armağan ederek çocuklarının geleceklerinin daha güzel olmasını sağlayabilirler. Sayısal zekası güçlü insanların sosyal ilişkileri ve hayatta edineceği mutluluklarda o denli fazla olacaktır.

Sayılar, sayarak ve sayıları sevdirerek anlam kazanırlar. Bu yüzden Matematik gibi, Muhasebe gibi sayılarla ilgili meslekler seçen ve bu meslekleri başka meslektaşları gibi yapmayan yani sayıları gerçek manada seven insanlar hem sosyal yaşantılarında hem aile yaşantılarında başarılı olarak sayısal bir dünyada sosyal ve duygusal olarak da mutlu olurlar. Hayatta bu güzelliklere her zaman rastlarız.

Saymak ve sayılmak, hayatımızın her aşamasında önümüze çıkacak. Bu yüzden saymayı ve sayılmayı, bu zekalarını geliştirmesini bilenleri hem mutlu gelecek hem de sayısal dünyaya katkı sağlamalarından dolayı yardımcı olduğu çocukları, iş arkadaşları ve insanlık onlardan mutlulukla söz edeceklerdir.


TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..