Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '10

 
Kategori
Balıkçılık
 

Sazan avı...

Sazan avı...
 

Oltada sazan!


15 martta yasaklanan tatlı su avcılığı nihayet 15 Hazirandan itibaren avcılığı serbest bırakılmıştır. Tabi ki sirkülerdeki öngörülen boyut ve miktarlarda olmak şartı ile!

İlk sazanımı yakalamış olmanın keyfini çıkarıyorum. Boyu limitlerin 13 cm üzerinde. Sanıldığı gibi rica etsen kovaya girecek cinsten bir balık değildi bu tuttuğum sazan! Güçlü ve mücadeleci; aşağı yukarı, ileri geri aksiyon yaparak bana unutulmaz zevkli dakikalar yaşattı.

Sürekli deniz balıkçılığı yaptığım için sazan avcılığının ne kadar keyifli olduğunu doğrusu unutmuşum.

Şayet sazan tutmak için bir yeri gözünüze kestirdiyseniz ve hafta sonu için program yapacaksanız; ya o gözünüze kestirdiğiniz yeri yemleme yaparak; hafta sonu avınız için kullanacağınız yeme sazanları alıştıracaksınız…veya yanınızda her türden yem çeşidi bulundurmak zorundasınız!

Ben arkadaşımın mısır ile yemleme yaptığı yerde, sazanı solucanla yakaladığım için yanınızda her halükarda karışık yem bulundurmanızda fayda var diyorum. Zaten fazla olta (4 adet) götürdüğümüzü düşünürsek her oltayı farklı yemler takar, balığın o anda hangi yeme geldiğini anlamış oluruz.

Sazan balıkları yöresel olarak değişiklik gösterirler. Aynalı sazan diye bilinenleri en makbul olanıdır. Eti daha lezzetli, daha az kılçıklıdır. Aynalı sazanın iri pulları vücudunda düzensiz bir şekilde yerleşmiş, kimi zaman bazılarında neredeyse hiç pul yok denilecek kadar azdır.

Tüm vücudu iri pullarla kaplı olan aynalı sazanlar çok nadir görülür, bu pul yapısına göre de muhtelif türleri vardır. Aynalının daha üstün olan özelliklerinden dolayı onun adi sazanın ıslah edilmiş bir türü olduğu da söylenir.

Hatta bir göle eşit miktarda aynalı ve eşit miktarda adi sazan salınırsa, uzun bir süre sonunda "baskın gen" olan adi sazanın öne çıkacağı gölde, sadece adi sazanların üreyeceği söylenmektedir! Aynalı sazanlar her ne kadar mutasyona uğramış adi sazan türünden gelmiş olsa da (söylenen) adi sazanlar kadar kıvrak ve hareketli değillerdir.

Aynalı sazanlar yılın her günü havyar dökecekmiş gibi göbekli ve şişkodurlar. Doğrusu ben aynalı sazan yerine adi sazan yakalamayı tercih ederim. Kıvraktırlar, oltayı yuttuklarında çıldırırlar, oraya buraya kafa atarlar, aksiyon yaparlar; hele kepçeyi gördüklerinde ve siz o anda boşluk verme gafletinde bulunursanız, takla atarak iğneden kurtulmayı başarabilirler.

Kepçeye geldiklerinde kesinlikle oltaya boş vermeyin, kaçmasına fırsat vermeyin, zaferinize gölge düşürmeyin! Yakalayın boyunun ölçüsünü alıp, isterseniz serbest bırakın! İyi avlar….


 
Toplam blog
: 438
: 826
Kayıt tarihi
: 07.01.07
 
 

Milliyet Blog'a hangi vesile ile kayıt olduğumu doğrusu hatırlamıyorum!  Bende birçoğunuz gibi ya..