Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '10

 
Kategori
Balıkçılık
 

Sazan Balığı

Sazan Balığı
 

Sırtları koyu yeşil renkte,ağızları küçük,dudakları iricedir.Üst çenede duyu organı bıyıkları bulunu


Bu balık , sazangiller familyasına adını veren, 1.8 metre boyunda ve ortalama 30 kilo gelebilen, 45 yıl ömrü olan, uzun ve kalın gövdeye sahip, larva, böcek, solucan ve bitkilerle beslenen bir dip tatlısu balığıdır. Ülkemizde, Göksu Irmağı'nda bol miktarda sazan yaşamakta ve ağırlıkları 10-15 kilograma ulaşabilmektedir. Buna rağmen anayurdu Asya'dır.
Çoğunlukla boyları 1 metreden fazla olur. Ağırlığı 25 kg'dan fazla olanları da vardır. 5-25 derecedeki sularda rahatlıkla yaşayabilirler. Aşırı soğuklarda toplu halde çamura gömülerek kış uykusuna yatarlar. Su akıntısına karşı rahatlıkla yüzebilen ve 5 metre sıçrayarak ileriye atlayabilen bir özelliğe de sahiptirler.

İri Pullu ve pulsuz birçok çeşidi vardır. Sırtları koyu yeşil, yanları ve karın altı yeşilimtrak kahverengindedir. Ağızları vücut yapılarına göre küçük olup, dudakları oynak ve kalın biçimindedir. Üst çenelerinde 4 adet bıyık bulunur. Ve bu bıyıklar dokunma organı olarak işlev yaparlar. Ağız dişleri yoktur. Tehlikeli durumu sezdiklerinde, suyun dibini karıştırarak saklanmaya çalışırlar. Sürüler halinde dolaşan çevik vede çok hareketli balıklardır. Nisan- Mayıs - Haziran aylarında yumurtlarlar. Bir dişi, bir defada 500milyon yumurta bırakabilir. Üç yılda erginleşirler. Sazanların 100 yıl kadar yaşadığı söylenirse de, ömürleri normal olarak maksimum 50 yıl kadardır. Olta ile avlandıkları gibi değişik balık ağları ilede avlanmaktadırlar. Nehir ve göllerde fanyalı çevirme ağları ilede avlanırlar. Eti lezzetli olmasına karşın çok kılçıklıdır. Yerken kılçıklarına çok dikkat etmek gerekmektedir ve kılçığının rengide etinin rengindedir. Bu nedenle iyice pişirilmeli ve Ortadan ikiye bölünerek tüketilmelidir. En ideal pişirilme şekli buğulamasıdır. Buğulaması: 750 gr. balık,
1 bardak zeytinyağı,
1 orta büyüklükte çay bardağı su,
1 adet limon,
2 demet maydanoz (Arzuya göre),
2 demet dereotu.

Yapılışı:
1- Balık dilimlerini iyice yıkayınızı.
2- Yayvan bir kaba veya küçük bir tepsiye yanyana yerleştiriniz.
3- Üzerine zeytinyağını, suyu, tuzu, kıyılmış maydanoz ve dereotunu, yuvarlak dilimlere kesilmiş limonları koyunuz.
4- Tepsinin üzerini kapatıp orta hararetli ateşte veya fırında 10 dakika pişiriniz.
5- Soğuduktan sonra servis tabağına alıp servis yapınız. Afiyet olsun

Kaynak : Nuri Deniz ( balıkçı reisi )

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..