Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '07

 
Kategori
Teknoloji
 

Scart bağlantısına dikkat..!

Scart bağlantısına dikkat..!
 

Daha önceki yazılarımda da özellikle anlatmaya çalıştığım nokta satın aldığınız cihazlar kadar bu cihazlar arasındaki bağlantı türü ve kablo kalitesinin de hem görüntü hem de ses üzerinde yapacağı etkinin ne denli önemli olduğu yönündeydi. Bu yazılarda düşük kaliteden yükseğe doğru CVBS, S-Video, RGB (YUV, YPrPb), DVI, HDMI bağlantı biçimlerini sıralamıştık.

Bu kezde ana konu olarak Scart bağlantısını seçtim. Scart konnektörü veya Avrupa' da yaygın olarak kullanıldığı ve coğrafyanın standartı olduğu için Euro konnektör hem normal komposit (bileşik video-CVBS) hem de RGB uçlarına sahiptir. (Full Scart) Aşağıda bir scart kablosunun pin tanımlarını ve TV-Video bağlantısının nasıl yapıldığını görebilirsiniz:


Tablodan görüldüğü gibi Scart kablosunun 19.pini VOUT bileşik video sinyalini taşır. Bu sinyalde parlaklık ve renk bilgisi birliktedir. Dolayısıyla görüntü kalitesi nispeten daha düşüktür. Yine tabloda RGB (Red, Green, Blue) sinyali içinse 7,11 ve 15 no' lu pinlerin kullanıldığı anlaşılmaktadır.Burada asıl vurgulanmak istenen böyle bir scart çıkışına sahip bir kaynak cihazın hem RGB ve hem de CVBS çıkışını verebildiğidir. Bu cihazlara örnek Uydu Alıcısı, DVD Oynatıcı vb.. gösterilebilir. Bu cihazların ayar menüleri içinde video çıkışının nasıl istediğinizi seçmeniz mümkündür. Yani çıkış CVBS veya RGB olarak seçilebilir. İşte yanlışta bu noktada karşımıza çıkar. Genelde bu tür cihazların çıkışları en kötü senaryo için bileşik video yani CVBS seçili olarak bırakılır. Siz de hevesli aldığınız uydu alıcısını veya DVD oynatıcısını scart kablosuyla TV' ye bağlar karşısına geçersiniz.

Sonuçta ekranda bir görüntü vardır ve siz herşeyin mükemmel olduğunu veya biraz dikkatli bir kullanıcıysanız görüntünün sizi tatmin etmediğini düşünmeye başlarsanız. İşte burada yapılması gereken cihazın ayar ekranında video çıkışını RGB' ye getirmektir. Bugün son dönemde üretilen ister tüplü isterse LCD olsun tüm TV' ler bu girişi desteklemektedir. Öyle ya çoğu varken azıyla neden yetinesiniz ki...! Farkı fark edeceğinize eminim.

Hoşcakalın..!

<ımg height="414" alt="SCART Cable connection diagram" src="http://www.leadsdirect.co.uk/images/technical/Scart%20Cable%20Connection%20Diagram.gif" width="400">

SCART SOCKET (TV/VIDEO etc.)

<ımg height="300" alt="SCART pin usage Diagram" src="http://www.leadsdirect.co.uk/images/technical/scartdiag.gif" width="400">

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..