Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Schengen Vize Başvurusu

Schengen Vize Başvurusu
 

Schengen Vize Başvurusu


AVRUPA’YA TATİLE GİTMEK İSTEYENLERİN VİZE BAŞVURUSU VE SONRASINDA DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Pasaport geçerlilik süresi

Hangi ülkeye gidecek olursanız olun, seyahat sürenizin bitiminden itibaren en az 6 ay daha geçerli olan bir pasaport sahibi olmanız gerekmektedir. 1 yıllık geçerliliğe sahip pasaport ile 10 senelik geçerliliği olan pasaport ücretleri arasında fazla bir fiyat farkı olmadığı için 10 sene geçerliliği olan bir pasaporta sahip olmanızı tavsiye ederim.

Vize alabilmek için ideal başvuru süresi

En çok ziyaret edilen ülkeler arasında olan Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Malta, Yunanistan kısa süreli (90 güne kadar olan kalış izinleri) vize başvuruları  için aracı kurumlara başvuru yapılmaktadır. Kısa süreli vize başvurularında bazı aracı kurumlar randevu verirken birçoğu artık randevu vermeden belirlenen saat aralıklarında sıraya girmek şartı ile başvuru kabul etmektedir. Uzun süreli kalış başvuruları için aracı kurumlardan randevu alındıktan sonra konsolosluğa vzie başvurusu yapılabilmektedir. Özellikle bayram tatilleri, yeni yıl ve yaz aylarında vize başvurularında yoğunluk yaşandığı için planladığınız seyahat tarihinden en az 2 hafta önce Schengen Vize Başvurusunda bulunulmalıdır. Avrupa Birliği Ülkelerinde serbest dolaşım hakkı veren Schengen Vizesi başvuruları, başvuru türüne  göre değişmekle birlikte ortalama 3-7 iş günü içersinde sonuçlanmaktadır.

Vize Başvurusu Ücretleri

Vize başvuru ücretleri Schengen ülkelerinin çoğunda farklı hesaplanmaktadır. Bunun sebebi Avro kurunu farklı değerlerden hesaplamaları veya aracı kurumların farklı hizmet ücreti almalarıdır. Standart ücretler, 60 €uro Konsolosluk vize başvuru harcı 20 € Aracı kurum Hizmet bedeli ve  10 € Zorunlu Seyahat Sigortası ücretidir.

Schengen Vize Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mesleğinize ve sosyal statünüze göre hazırlamanız gereken başvuru belgeleri, Seyahat amacınıza göre de başvuru türünüz değişiklik göstermektedir. Her başvuru türüne uygun başvuru formlarını doldurmanız, dosyanızı buna göre hazırlamanız gerekmektedir. Evraklarınızı eksik hazırlamanız veya seyahat amacınızı ve sosyal statünüzü kanıtlayan evrakları sunmamanız durumunda konsolosluk sizden bu evrakları talep edecektir. Bu yüzden başvuru değerlendirme sürenizin uzayıp seyahat planlarınızın bozulmaması veya vize başvurunuzun red edilip vize sicilinizin bozulmaması için evraklarınızı eksiksiz  olması ve doğru başvuru türünü seçmeniz gerekmektedir.

Sosyal statüden kasıt sizin Türkiye’de sabit bir işinizin olması, devam zorunluluğu olan bir okulda eğitim alıyor olmanız, emekli olmanız veya evli olmanız gösterilebilir. Türkiye’ye geri dönme zorunluluğunuzun olması size potansiyel bir mülteci muamelesi yapmalarını engeller.  Avrupa ülkeleri çok fazla göç aldığı için ülkelerine iltica etme potansiyelinde gördüğü sigortasız çalışan kişilerin ülkesine tatil amaçlı bile girişlerine izin vermemektedirler. Seyahat planınızdan en az 3 ay öncesine kadar sigortalı olmanız veya bir yurt dışında bir okulda eğitim almak amacıyla vize başvurusunda bulunmanız başvurunun ret ile sonuçlanmasını minimuma indirecektir.

Konsolosluk mülakatı

Kısa dönem vize başvurularında artık aracı kurumlar başvurunuzu kabul etmekte birçoğu da vekâlet ile başvuru yapmanıza imkân sağlamaktadır. Bazı ülkelerin konsoloslukları vize mülakatı için size telefon edebilirler veya bizzat konsolosluğa çağırabilirler. Ama eksiksiz hazırlanmış bir başvuru dosyası ile mülakata girmenize gerek kalmaz.

Vizenizi Kontrol Edin

Vize geçerlilik tarihleri ve geçerlilik sürelerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Tek girişli, iki girişli veya Çok girişli vize almış olabilirsiniz.Schengen Bölgesine birkaç giriş yapmanıza imkan sağlan bir vize onayı almışsanız vize geçerlilik süresi içersinde istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz ama kalış süreniz bittikten sonra geçerli bir vizeniz olsa bile yeniden vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.Tek girişli vizeler kısa süreli olan ziyaretlerinizde (5-7 gün) için verilir. Schengen Vizelerinin çoklu giriş olanları özellikle bir tatil planı sunulmamışsa 3 ay geçerli 30 gün kalışlı olan vizeler için verilmektedir. Yani 2 haftalık seyahat planınızda 1 hafta Fransa, 3 gün İngiltere ve tekrar Schengen gölgesine dönmeyi planlıyorsanız bunu mutlaka belirtmelisiniz. Tabiki Birleşik Krallık vizeniz varsa ise İngiltere’ye giriş yapabilirsiniz. Tatile çıkmadan önce vizenizin hangi ülkelerde geçerli olduğunu mutlaka öğrenin.

Schengen Vizesi ile Schengen anlaşmasına taraf olan ülkelere ve 5 güne kadar olmak kaydıyla Bulgaristan’a giriş yapabilirler. Birleşik Krallık ve İrlanda’ya seyahat etmek için bu ülkelerin konsolosluklarından vize almak gerekir.

Schengen anlaşmasına taraf olan ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Ayrıca, AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri  ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı kural ve uygulamaları benimsemişlerdir.

Pasaport Kontrolü ve Ülkeye Giriş

Vizenizi almış olmanız ülkeye giriş yapabileceğinizi garanti etmez. Pasaport kontrolü sırasında Zorunlu Seyahat Sigortanızı, konaklama yapacağınız yerin rezervasyon kağıdını, davetiye gelmiş ise davetiyeyi ve dönüş biletinizi yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Sorulan sorulara kısa ve net cevaplar vermeniz gerekmektedir. En önemlisi rahat olun tedirgin görünmeniz veya evraklarınızla tutarsız cevaplar vermeniz giriş izni alamamanıza neden olabilir.

Schengen Bölgesinden Çıkış

Vize süreniz dolmadan ülkeden çıkış yapmalısınız. Aksi taktirde çıkış yaparken vize sürenizi aştığınız için fazladan kaldığını süreye bağlı olarak değişen oranlarda para cezaları ödemeniz ve eğer davetiye ile başvuru yapmış iseniz size davetiye gönderen yakınınıza da yüklü bir miktar ceza yollanacağınızı unutmayın. En kötüsü de bir dahaki sefere Schengen Vize Başvurunuz ret ile sonuçlanacaktır.

 
Toplam blog
: 22
: 8918
Kayıt tarihi
: 12.10.12
 
 

Shengen Vizesi ve Malta Dil Okulları Eğitim Danışmanı ..