Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Schengen vizesi

Schengen vizesi
 

Schengen Vizesi


Schengen vizesi nedir?

Schengen bölgesine girmek ve burada kısa süreliğine (90 güne kadar) kalmak için gerekli olan  vize başvuru türlerinin belli başlı başlıklar altında toplanmasına verilen isimdir. Aşağıda bazı üst başlıkların örneklerini bulabilirsiniz;

·                            Akraba veya arkadaş ziyareti

·                            Turistik Ziyaret

·                            Ticari Ziyaret

·                            Bir konferansa katılmak

·                            Transit geçiş

·                            Eğitim

·                            Kültürel etkinlik

·                            Sportif etkinlik

Schengen vizesi ile schengen bölgesinde 6 ay içinde en fazla 90 gün kalış izni verir. Schengen anlaşmasına taraf olan ülkelerden herhangi birinden aldığınız schengen vizesi ile diğer Avrupa ülkelerine seyahat edebilirsiniz. Bazı özel izinle alınan vizelerde, vizeniz sadece vizeyi veren ülkede geçerli olabilir olacaktır.
Schengen Vizesi Hangi Ülkelerde Seyahat için geçerlidir?

Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre. Ayrıca Avrupa birliği üyesi olan ülkelere, ülkeye göre değişiklik göstermekle birlikte 5 – 15 gün arasında, giriş yapabilir ve ülkelerin izin verdiği süre kadar konaklayabilirsiniz.
Schengen Vizesi’ne Türkiye’den Başvuruda Bulunabilme Hakkına Kimler Sahiptir?

Türk vatandaşları ve Türkiye’de en az 3 ay oturum iznine sahip olan diğer ülke vatandaşları. Zorunlu durumlarda Türkiye’de ikamet etmeyen ülke vatandaşlarının vize başvuru gerekçelerini konsolosluklar sunması ve bu gerekçelerin konsolosluk tarafından kabul edilmesi durumunda vize başvurusunda bulunabilirler. Türkiye’de kaçak olarak ikamet etmeleri durumunda hiçbir gerekçe kabul edilmeyecektir.
Schengen Vizesi Başvurumu İnceleme ve Vize Başvuruma İlişkin Kararı Verme Yetkisi Kimdedir?

Tek tip schengen vize başvurusunu inceleyerek başvuruya ilişkin karar vermeye Schengen Bölgesi içinde yer alan Devletlerin konsolosluk makamları yetkilidir.
Hangi ülkenin Konsolosluğuna Schengen Vizesi için Başvuruda Bulunmalıyım?

Schengen vizesi başvuruları, seyahat edilecek ülkenin konsolosluğuna veya Büyükelçiliğine veya aracı kurumlar vasıtası ile yapılabilir.

Seyahatiniz sırasında ilk giriş yapılacak ülkenin konsolosluğuna, birkaç ülke ziyaret edilecek ise en uzun süre kalınacak ülkenin konsolosluğuna vize başvurusunda bulunulmalıdır. Açık olarak hiçbir ülke belirtmese de en doğru karar ilk giriş yapılacak ülkeden vize başvurusu yapılmasıdır. Özellikle Almanya, Hollanda, İtalya, Fransa ve Belçika vizenin muhakkak kendi ülkelerinin konsolosluğundan alınmasını istemektedirler. Aralarındaki anlaşma gereği açıkça ifade edemeseler de, sınır kapılarındaki kontrollerde başka ülkeden alınmış bir vize ile ülkelerine giriş yapmak isterseniz, vizenin hangi ülkeden alınmışsa o ülkeye giriş yapılıp yapılmadığını kontrol etmektedir. Herhangi bir sorunla karşılaşmamak için gerekli rezervasyonları ve seyahat planınızı pasaportunuzla birlikte ibraz etmenizi tavsiye ederiz.
Schengen Vize Başvurusu Ne Zaman Yapılmalıdır?

Schengen Vize Başvurusu, seyahatinizi planlanladığınız tarihten en az 15 iş günü önce yapılmalıdır. Seyahatinizin başlangıç tarihinden üç ay önce başvuru yapılabilir.

Seyahat planlarınızı son ana bırakıp 15 iş gününden az bir zaman kala yapılan vize başvuruları konsolosluk tarafından kabul edilebilir; fakat, yoğun dönemlerde vize başvurunuzun değerlendirilmesi 15 günü bulabileceği için başvuru sonucu, planladığınız seyahat tarihten sonra belli olabilir.

Randevu sistemi ile vize başvurusu kabul eden konsolosluklara randevu saatinizi geçirmeden başvurunuzu yapmalısınız. Konsolosluğun kurallarına başvuru esnasında uymak zorundasınız.

Geçerliliği olan vizenizin süresi sona ermeden, yeni bir vize için schengen vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Yeni başvurunuzun geçerlilik süresi, mevcut vizenin geçerlilik süresinin dolduğu tarihten sonra başlayacaktır. Geçerlilik tarihleri çakışan iki ayrı vizenin pasaportunuza basılması mümkün değildir. Schengen vizesi başvurusu sırasında vize başvurusu yaptığınız tarihlere dikkat ediniz.

Schengen vizesi başvurusu yaparken, vize başvurusu yapacağınız ülkenin ve Türkiye’deki resmi tatil günlerini de göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Tatil zamanlarında, yoğun başvuru taleplerinden dolayı konsolosluk servis hizmetlerinde işlem sürelerinin uzayacağını hesaba katınız.
Schengen Vizesi Başvurusunda Bulunurken Randevu Gereklimidir?

Schengen Vizesi Başvurusu sırasında, bazı ülkeler randevu ile başvuru kabul etmektedir.  0212 227 0051 numaralı telefondan hangi ülkelerin randevu istediğini öğrene bilirsiniz
Schengen Vizesi Başvurusunda Hangi Evrakları Konsolosluğa İbraz Etmem Gerekir?

Kişilerin mesleki durumlarına göre hazırlamaları gereken evrak listeleri değişiklik göstermektedir. Bu yüzden en doğru evrak listesini öğrenmek için danışmanlık hizmetimizden yararlanmanızı tavsiye ederiz.
Schengen Vize Başvurusunda Bulunabilmek İçin Pasaport Asgari Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

İster tek girişli ister çok girişli bir schengen vize başvurusunda bulunun, pasaportunuz planladığınız seyatinizin bitiminden itibaren en az 3 ay daha geçerliliğe sahip olmalıdır. Pasaportunuzda vizenizin basılabileceği en az 2 boş sayfa bulunmalıdır.
Konsoloslukta Mülakata Girmem Gerekiyor Mu?

Vize başvurunuz incelenirken konsolosluk sizi bazı durumlarda görüşmeye çağırabilir veya telefonla sizi ek evrak sunmanızı veya seyahat detaylarıyla ilgili sorular sorabilir. Ek evrak sunmak zorunda kalmamak veya mülakata çağrılmamak için eksiksiz bir başvuru dosyası hazırlamanız ve seyahat amacınızı net bir şekilde belirtmelisiniz. Uzman bir danışmandan yardım almanız vize sicilinizin bozulmaması için önemlidir.
Schengen Vizesi Başvurumun Değerlendirilmesi Kaç Gün Sürer?

Uygun bulunan başvuru, yapıldığı tarihten itibaren 15 takvim günü içinde karara bağlanır.

Özellikle başvurunun ayrıntılı bir tahkikat gerektirdiği bazı durumlarda bu süre, azami 30 takvim gününe kadar uzatılabilir.

İstisnai olarak, özel bazı durumlarda ek bir takım belgelerin sunulması gerektiğinde, bu süre azami 60 takvim gününe çıkabilir.
Schengen Vizesi Başvurum Reddedilirse Ne Yapabilirim?

05/04/2011 tarihinden bu yana, schengen vize başvurusu ret ile sonuçlanan kişilere ret gerekçeleri pasaportları ile birlikte başvuru yapılan ülkelerin resmi dilinde size verilmektedir. Ret gerekçenizi öğrenebilmek için genellikle bu ret kağıtlarını tercüme ettirmek zorunda kalırsınız. Ret almanız durumunda kararı temyiz ettirmek için vize başvurunuzu yaptığınız ülkenin kanunları çerçevesinde itirazda bulunabilirsiniz.

Ret kâğıtlarının ilk sayfasında başvurunuzun neden onaylanmadığı ikinci sayfada da kararı gerekçe gösterdikleri kanun maddesine ilişkin bilgileri ve ne kadar süre içerisinde karara itiraz edebileceğinizle ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
Schengen Bölgesine Girişte Sınır Kontrolünde Hangi Belgeleri İbraz Etmem Gerekebilir?

Schengen vizesini almış olmanız, Schengen Alanına girebileceğiniz anlamına gelmez. Almış olduğunuz vize schengen bölgesine giriş için bir nevi ön onay niteliğinde olup sınırda pasaport kontrolleri sırasında görevlilerinin sorularını cevaplamanız gerekebilir. Size ülkeye geliş amacınızı, ne kadar kalacağınızı veya başka bir ülkeye geçiş yapıp yapmayacağınızı yani seyahat planınızı sorabilirler. Sizin vereceğiniz cevaba göre konaklama yapacağınız yerlerin rezervasyonu veya bir yakınınızın yanında kalacaksanız davetiyenizin orjinalini ve dönüş biletinizi görmek isteye bilirler. Son olarak da planladığınız seyahat süresi kadar geçerli olan schengen bölgesine geçerli seyahat sağlık sigortanızı göstermeniz gerekmektedir.
Pasaport kontrol noktalarından schengen bölgesine sorunsuz giriş yapabilmek için;

·                            Pasaportunuzu ve geçerliliği olan vizenizi

·                            Konaklama yapacağınız yerlerin bilgilerini

·                            Seyahat sürenizi kapsayan seyahat sağlık sigortanızı

·                            Dönüş biletinizi yanınızdan ayırmayın.

 
Toplam blog
: 22
: 8918
Kayıt tarihi
: 12.10.12
 
 

Shengen Vizesi ve Malta Dil Okulları Eğitim Danışmanı ..