Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '10

 
Kategori
Sinema
 

Schindler'in Listesi

Schindler'in Listesi
 

Schindler’in Listesi filminde gerçek bir yaşam öyküsünü anlatılır. Oskar Schindler Polonyalı bir iş adamı. Nazilerin yükselme döneminde nazi partisine üye olur ve siyasi gücünü paraya çevirmeye başlar. İlk önce kap kacak yapan bir fabrika kurar. Askeri çevrelerle ilişkisini onlara yağ çekerek ya da rüşvet vererek sürdürmektedir. Yahudi muhasebeci İtzhak Stern’i fabrikasına müdür olarak alır. Oskar fabrikasında Nazi askerleri tarafından Krakow gettosuna sürgün edilmiş Yahudilerden bir işçi kadrosu kurar. Schindler’in artık çalışkan güvenilir bir ekibi vardır.

1942 yılında Krakow Yahudileri bulundukları yerden alınarak -Schindler'in işçileri-Plaszow işçi kampında görevlendirilirler. Denetçileri ise Amon Goeth. Alkolik bir subay olan Amon sık sık balkonundan rastgele seçimlerle işçileri öldürmektedir. Schindler fabrikasında eskiden birlikte çalıştığı Yahudi işçilerini tekrar çalıştırmak istemektedir. Çünkü Yahudiler kalifiye elemandır hem de Nazilerin Yahudilere neler yaptığını görmüş ve fabrikasında çalıştırmak bahanesiyle onları kurtarabileceğini düşünmektedir. Polonya'da kurduğu yeni fabrikasında cephane üretmeye başlar. Yardımcısı Itzak ile bir liste hazırlarlar ve tanıdığı tüm Yahudileri bu listeye koyar. Nazi subaylara verdiği rüşvetler karşılığında bu kişileri satın alır ve Polonya’ya götürür. Böylece onların ölüm kamplarına gitmelerini engeller.

Schindler Almanya' nın savaşı kaybetmesine kadar geçen süreç içerisinde tüm parasını bu uğurda kaybeder. Fabrikası kar etmemektedir. Ama satın alarak ta olsa Schindler 1100 Yahudiyi ölümden kurtarmıştır.

'Schndler’in Listesi' filmi 12 akademi ödülüne aday gösterildi ve 7 tanesini kazandı. Filmin yönetmeni Spielberg en iyi yönetmen ödülünü aldı.

Spielberg bu filmi yönetmesini Roman Polanski'ye teklif etmiş ama reddedilmiş. Polanski daha sonra kendi soykırım filmini yaptı. The Pianist.

Schindler'lerin Listesi Filmi 3 vcd’den oluşuyor. Siyah beyaz ve Türkçe alt yazılı. Mekanlar karanlık. Filmde sürekli tekrarlanan isimler ve yahudilere yapılan akıl almaz işkenceler var. Vahşet kan yok ama insanların nasıl aşağılandığı nasıl avlandığı filmin unutulmaz karelerinde yer alıyor. Film gösterime girdikten sonra Almanya' da ve Polonya' da ilgiyle izlendi. Ama Arap ülkelerinde ve Müslüman ülkelerde yasaklanmış. Yahudilere karşı sempati sağlamak amacıyla yapılmış bir film olduğu söylenmiş. Yasaklanmada öne sürülen neden ise çıplaklık ve seks sahneleri. Avrupa Ülkelerinde Asya' da ve Latin Amerika ülkelerinde başarı kazanan filme Müslüman ülkeler soğuk bakmış. 1993 yılında yapılan film. gösterime girdiği dönemde İsrail'in gerçekleştirmiş olduğu müslüman Filistin halkına yönelik katliamlar nedeniyle belki de vermek istediği soykırımın kötülüğü yönündeki mesajı pek anlaşılamamış.

Spielberg Bosna'da Müslüman halka yapılan katliamlar da benim filmimde anlattığım nitelikte bir soykırımdır dese de pek müslüman ülkeleri ikna edemedi. Filmin seks ve vahşet sahnelerinin kesilmesi bazı müslüman ülkelerin sansür kurulları tarafından istenmiş. Kesilmesi istenen sahneler Alman Nazi subayının uzaktan Yahudileri rastgele öldürme ve Yahudi kadınların çıplak olarak su fışkırtılarak yıkanma sahneleri, erkek ve kadınların çıplak olarak Alman doktorlar tarafından muayene edildiği sahneler. Filmin en can alıcı etkileyici sahneleri.

Spielberg filminin kesilmesi önerisini kabul etmemiş. Örneğin Malezya' nın sansür kurulu Yahudilerin bu filmde cesur ve akıllı olarak gösterildiğini taraflı bir film olduğunu bu nedenle sansür edilmesi gerektiğini belirtmiş. Ürdünlü yetkililer Hollywood'un niçin Filistinlilerin acılarını anlatan filmleri çekmediğini filmin yapımcılarına sormuşlar.

Etkileyici bir film olan 'Spielberg'in Listesi' İsrail Devletinin Filistin halkına yaptığı zulmü bize unutturamıyacak ama insanın insana yaptığı zulmü tüm gerçekliğiyle gözler önüne serecek kadar da ürkütücü.

 
Toplam blog
: 36
: 1773
Kayıt tarihi
: 22.02.10
 
 

Küçük notlar ve kısa paylaşımlar; yazacaklarım yaşadıklarım olacak. Sinema tiyatro ve kitaplar va..