Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ

http://blog.milliyet.com.tr/peyzaj

18 Mart '19

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Sebze Bahçesi Kurmak

Sebze bahçesi oluşturmanın tam zamanı!!! Kendi yetiştirdiğiniz doğal sebzeleri yemek istiyorsanız bu bahar mevsiminde bahçenizin bir köşesini ‘’sebze bahçesi’’ yapın. Ama  sebze bahçesi oluştururken dikkat edilmesi gereken püf noktalarını atlamayın. Püf noktalar neler mi? O zaman bu püf noktalarını öğrenmeye ne dersiniz?! Haydi başlayalım……

Öncelikle bahçenizi iyi gözlemleyin ve uygun bir yer tespit edin.

Unutmayın bulunduğunuz yerin iklimsel özelliklerine göre bazı sebzeler daha güzel gelişirken bazı bitkiler daha yavaş gelişebilir.

Eğer bahçenizin bulunduğu yerde hava şartları zorlu geçiyorsa sebze bahçenize sera ortamı kurmalısınız.

Bahçeniz çok rüzgar alıyorsa sebze bahçenizi mutlaka korunaklı bir yerde kurun. Çünkü çok rüzgarlı alanlarda sebze verimi düşer.

Sebze bahçenize hem kolay hem dikkatli bakmak istiyorsanız bahçenizi bölmelere ayırın ve bu bölmelere sizin yürüyebileceğiniz yollar oluşturun.

Yetiştirmek istediğiniz sebzeleri ayrı ayrı bölümlerde yetiştirirseniz verimi yüksek oranda elde edersiniz.

Sebze bahçelerini düzenli olarak kontrol edip bakımını yaparsanız yüksek verim alırsınız.

Sebze bahçeleri genel olarak bol güneş ışığı (domates, biber, salatalık…)  ister. Ama bazı sebzelerin  kısmi gölgede(marul, havuç,roka, turp…)yaşadığını unutmayın. Ekim/ Dikim  yaptığınızda buna göre yerleştirme oluşturun.

Sebze bahçelerinizde toprak çok önemlidir. Toprak çeşidiniz yetiştirdiğiniz sebzelere uygun olmalıdır ve toprağınızda su birikintileri olmamalıdır. Yani Kullanacağınız alanda toprak drenajı yapılmalıdır.

Sebze için kullanacağınız toprak genel olarak; gevşek,humusça zengin kumlu ve killi olmalıdır.

Sebze bahçeleriniz için küçük bahçe aletleri (el çapası, el küreği, tohum ekim aleti….) temin edin. Bu aletler; bahçenizde size en iyi yardımcınız olacaktır.

Sebze bahçeleri sağlıklı ve bereketli gelişebilmesi için her dönem gübreye ihtiyaç duyar. Gübrelerin organik olanlarını tercih edin.

Böcek ve mantar hastalıkları yıl içerisinde sebze bahçelerinde sık sık görülebilinir. Bu nedenle sebze gelişimlerini düzenli takip edin. Böcek veya mantar hastalıkları görmeye başlarsanız hemen bir ziraat mühendisine danışarak ilaç temin edin.

Sebze bahçesi düzenli sulama ister. Özellik yaz mevsiminde sulanmaya daha çok ihtiyaç duyarlar.

Eğer bahçenizde yer yoksa veya bahçeniz küçük ise ama buna rağmen sizde bir sebze bahçenizin olmasını istiyorsanız terasınızda veya balkonunuzda saksılı sebze bahçesi oluşturabilirsiniz.

Saksılı bahçeniz için saksıların uzun süreli dayanıklı olanlarından seçin ve yetiştireceğiniz her sebze için ayrı saksı kullanın. Derin ve geniş saksılar tercih edersiniz bitkinizin gelişimine olumlu katkıda bulunursunuz.

Bahar Mevsiminin Tüm Enerjisi Sizi Mutlu Etmesi Dileğimle……………

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///PEYZAJ MİMARI

 
Toplam blog
: 307
: 50
Kayıt tarihi
: 11.04.16
 
 

*PEYZAJ MİMARI *DÜZCE UNIVERSITESI/FEN BILIMLERI ENSTİTÜSÜ-YUKSEK PEYZAJ MIMARI *ABANT İZZET BAYSAL..