Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Sebzeli sote…

Sebzeli sote…
 

Yaz sebzeleri bitmeden bu tarifi vermeyi istiyorum. Çünkü bütün yaz neredeyse her hafta pişirdim ve o zamandan beri blogta yayınlamak da aklımda olduğu halde, bir türlü fırsat bulamadım.

Bu yemeğin tarifi tamamen bana ait olup, 20 yıllık mutfak tecrübemle kendi başıma yaptığım yemeklerden biridir. Son derece besleyici, lezzetli ve doyurucu bir yemek olduğu gibi, rengârenk görüntüsüyle de ilgi çekmeyi başaracaktır.

Hafta içi pişirdiğiniz sebzelerden bir-iki tane ayırırsanız, hafta sonu harika bir sebzeli sote yapabilirsiniz. Pişirmek için geçen yıl keşfettiğim vog tavayı kullanıyorum. Vog tavayla yüksek ateşte sebze ve diğer malzemeler suyunu salmadan hızlıca piştiği için, yemekler daha lezzetli oluyor. Ayrıca dışarıdan su ilave etmeden yemek yapabiliyorsunuz.

Gelelim malzemelere:

1 patlıcan, 1 kabak, 200 g taze fasulye, 1 patates, 1-2 tane yeşil biber, 1 kırmızı yağ biberi, 1 büyük soğan, 5-6 diş sarımsak, 2-3 büyük boy domates, zeytinyağı, isteğe göre kıyma veya kuşbaşı et (hiç et kullanmadan da çok güzel oluyor), karabiber, kırmızı toz biber, tuz, isteğe göre acı biber.

Hazırlık aşamasında patlıcanları önce küp şeklinde doğrayıp tuzlu suya koyuyoruz. Kabakları, patatesleri ve fasulyeleri de yine ayrı ayrı küp şeklinde doğruyoruz. Soğanları, yeşil ve kırmızı biberleri ise geniş halkalar şeklinde doğrayıp hazırlıyoruz. Kuşbaşı etlerimizi minik etler haline getiriyoruz ki, sebzelerle birlikte çabucak pişsin. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğruyoruz.

Yemeğin yapılışı da şöyle: Ocağımızın en büyük gözüne vog tavayı oturtuyoruz. İçine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını koyup, minik doğranmış fasulyeleri iyice yumuşayana kadar kavuruyoruz. Ocağın altını kısmıyoruz ama başından ayrılmadan sürekli çevirerek yemeğimizi pişiriyoruz. Bu nedenle malzemelerin önceden hazır olması gerekiyor.

Fasulyeleri ayrı bir tabağa alıp, yeniden 1-2 kaşık yağ koyup etimizi veya kıymamızı kavuruyoruz. Suyunu çektikten sonra soğanları, 5–6 diş sarımsağı ve biberleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Onlar da sotelendikten sonra sırayla ve birkaç dakika arayla patatesi, patlıcanı, kabağı ve fasulyeyi ekliyoruz. Bütün malzeme sotelendikten sonra domatesleri ekleyip, baharatlarını koyuyoruz. Bir kapakla üstünü kapatıp, en küçük ocağa alıp altını kısıyoruz. Yaklaşık yarım saat piştikten sonra tuzunu atıp, bir 5–10 dk daha pişiriyoruz. Kuşbaşı etler piştiğinde yemeğin altını kapatıyoruz. Kesinlikle su ilave etmiyoruz.

Pazarda kış sebzeleri boy göstermeye başladı, yaz sebzelerinin son günlerinde deneyin lütfen, harika bir lezzet olduğunu göreceksiniz. Afiyet olsun…

 
Toplam blog
: 111
: 5210
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

1997 yılında öğretmenliğe başlamış bir mühendisim. Bir oğlum var. Çocukları ve yaşamı seviyorum. ..