Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Sebzeli tart

Bir televizyon programında gördüğüm bu tarifi sizlerle paylaşmak istedim. Hem görsel hem de lezzet açısından oldukça farklı olan sebzeli tartın yapımı kolay gibi görünüp biraz emek isteyen bir lezzet. Elinizde bulunan malzemeler, biraz emek ile yapabileceğiniz ve görsel açıdan oldukça yaratıcı bulduğum sebzeli tart malzemeleri ve yapılışı için hepinize kolay gelsin!

 

sebzeli tart

 

Malzemeler;

  • 1 Adet yufka
  • 5 Adet milföy hamuru (tart kalıp büyüklüğüne göre değişebilir)
  • 100 gr Krema
  • 60-70 gr Tuzsuz Lor
  • 30 gr Parmesan Peyniri
  • 1-2 gr Muskat
  • 1 Adet Yumurta
  • 4 Adet Kalın Kabak (tart kalıp büyüklüğüne göre değişebilir)
  • 4 Adet Kalın Havuç (tart kalıp büyüklüğüne göre değişebilir)
  • 2 Adet Kereviz (tart kalıp büyüklüğüne göre değişebilir)
  • 2 Adet Patates (tart kalıp büyüklüğüne göre değişebilir) 

Hazırlanışı;

Bu tarif ile ilgili olarak ilk söyleyeceğim malzeme listesindeki sebzelerden istediğinizi rahatlıkla seçebileceğiniz olacaktır. İsterseniz hepsinden, isterseniz bazılarını kullanarak bu tarifi yapabilirsiniz. Renk açısından havuç ve kabak kesinlikle kullanmanızı, kerevizin baskın tadını azaltmak için patates ile kullanabileceğinizi bilmenizi isterim. 

Öncelikle kabakları, havuçları, patates ve kerevizleri güzelce yıkıyoruz. Havuç, patates ve kerevizin  kabuklarını ince şekilde soyduktan sonra soyacağın düz bölümü kullanarak sebzeleri cips kalınlığında olacak şekilde yukarıdan aşağıya ince şeritler halinde kesiyoruz. Dilimleri rulo yapacağımız için ince olmasına özen göstermenizi tavsiye ederim. Aksi takdirde karma işlemini yaparken zorlanabilirsiniz. Şeritleriniz kalın olursa kaynar suda 1 dakika bekletip tekrar soğuk suya tutarak sebzeleri yumuşatabilirsiniz. Kullandığınız tüm sebzeleri ayrı ayrı kaplara alarak biraz zeytinyağı, tuz ve karabiber ile çeşnilendirip dinlenmeye bırakıyoruz. 

Bu arada sebzeleri dilimlemenizi yardımcı olacağınız düşündüğüm bir kaç fotoğraf paylaşmak istiyorum. Sanırım görerek bazen daha kolay olabiliyor :)

 

sebze dilimleme

Sebzeleri görsele göre hazırladık ve tartı yapmaya artık başlayabiliriz. İlk olarak; kullanacağınız tart kalıbını biraz zeytinyağı ile yağlıyoruz ve üzerine yufkayı seriyoruz. Yufkayı tartımızı daha kıtır ve çıtır yapmak için kullanıyoruz. Bu nedenle ince bir şekilde, üst üste gelmeden yufkayı yerleştiriyoruz. Daha sonra milföy hamurlarını yufkanın üzerine ekleyip birleşim yerlerinin iyice kapandığına emin oluyoruz. Daha sonra kabın dışında kalan yufkayı kesiyoruz ve tart kalıbından biraz sarkıtıyoruz.Yumurta, krema, tuzsuz lor, rendelediğimiz parmesan peynir, muskat rende ve karabiberi başka bir kapta karıştırıp hamurun üzerine bu karışımı döküyoruz. Permasan peyniri kullandığımız için bu karışıma tuz eklemenize gerek yok ama farklı bir peynir kullanacaksanız ekleyebilirsiniz. Bu aşamadan sonra sebzeleri tart kalıbına ortadan başlayarak rulo şeklinde sarıyoruz. Bu uygulamayı daha kolay yapmak için, ilk olarak seçtiğiniz bir sebzeyi elinizde rulo yapıp diğer sebzeyi o rulonun üzerine sararak başlayabilirsiniz. Elinizde belli bir büyüklükte rulo olduktan sonra kalıbın tam ortasına yerleştirerek tart kalıbının tamamı dolana kadar üst üste sebzeleri sarıyoruz. Sarma işlemini yaparken her sırayı sadece bir adet sebze ile sararsanız daha güzel bir görsel ortaya çıkacaktır. Son olarak zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyip 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişiriyoruz. Ilık olarak servis yapmanızı tavsiye ederim. Önce ellerinize sağlık sonra afiyet olsun! 

Önemli Noktalar;

 - Sebzeleri ince kesmeye özen gösterin, kalın olduğu takdirde kaynar suda 1 dakika bekletip tekrar soğuk suya tutabilirsiniz.

- İnce uzun dilimleyebileceğinize inandığınız başka sebzeler de kullanabilirsiniz.

- Sebzeleri rulo yaparken her sırada tek bir sebze kullanmaya özen gösterin.

- Tart kalıbında kolay çıkartmak için alt tabanı çıkabilen veya kelepçeli kalıplar kullanmaya özen gösterin.

 
Toplam blog
: 9
: 693
Kayıt tarihi
: 18.06.15
 
 

Güzel ülkemin, güzel şehri; İzmir'de 1988 yılında doğdu. Çocukluk döneminin belli bir bölümünü İz..