Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '21

 
Kategori
Halkla İlişkiler
 

SEÇENEKSİZLİK İKTİDARI

HALK KENDİNİ DOĞRUDAN YÖNETEMEZ

Bireylerin ihtiyaçları, istekleri vardır. Birey; bilinçli özne olarak, ihtiyaçlarını Nasıl, Niçin, Nerede Ne zaman karşılayacağını düşünür,  kararlaştırır ve uygular.

Kuşkusuz 1'den çok sayıda kişinin topluca yaşamaktan kaynaklanan, bireysel olanaklarla karşılanamayan ihtiyaçları vardır. Toplumun birey bilinci duruluğunda, netliğinde ve odaklanışında bilinci yoktur. Bu nedenle birey gibi düşünemez, kararlaştıramaz, uygulayamaz. Bireyde düşünüp kararlaştırma -yasama- ve kararını uygulama -yürütme- yeteneği varken halk bundan yoksundur. Halk düşünemez hisseder ve refleksleriyle hareket eder.

Halkı yöneterek ihtiyaçlarıı karşılamak ve şan şeref şöhret sahibi olmak isteyen hevesliler; önce kendilerini destekleyen bir çevre oluşturur; çevreyi genişleterek Kral, Padişah, Hükümdar , Diktatör olmuşlardır tarih boyunca.

Çağımızda "Demokrasi halkın, halk tarafından ve halk için yönetilmesidir" diyen politikacılar halk'a; "Halk olarak hisseder, düşünür taşınır karar verir uygularız" vaadinde bulunarak halkın oyunu alıyor iktidar oluyorlar.

Politikacılar halk'a "Seçme ve seçilme hakkı" tanıyarak, halkı onurlandırdılar. Nasıl olsa halk, kendilerini ya da önerdiklerini seçecekti, başkaları devede kulaktı. Politikacılar seçtikleri kişileri aday göstererek halk'a onaylatıyor, "Halk seçti" etiketiyle halk'a mal ediyor, kendi sorumluluklarını hafifletiyorlardı: "Milletvekilinizi siz seçtiniz, hatasından sevabından sorumlusunuz".

GÖZÜ KAPALI OY VERMEK

Oysa halk'a çoğu kez yüzyüze tanışmadığı, bilmediği görmediği kişiler seçtirilmektedir. Seçmen başka partileri ve adayları,  siyasal hizmet müşterisi olarak; mukayese etmemekte kendi partisinin adayına gözü kapalı oy vermektedir.

OY; duygusal -duygu ağırlıklı- ya da; ussal -akıl ağırlıklı- karardır. Seçimlerde duygusal oylar çoğunlukta, ussal oylar azınlıktadır. Çünkü ussal oy akıl yürütme çabasını gerektirirken; duygusal oy kopyala yapıştır kolaylığındadır. 

Duygusal oy duygu ile, ussal oy akıl ile değiştirilebilir. Duygusal oyu akıl ile ikna ederek değil; daha etkin, daha köklü duygu ile alt etmek gerekir.

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..