Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '06

 
Kategori
Haber
 

Seçilme yaşı 25'e indirildi: siz bir kişiyi niye milletvekili seçersiniz?

Seçilme yaşı 25'e indirildi: siz bir kişiyi niye milletvekili seçersiniz?
 

Milletvekili seçilme yaşı 25'e çekilmiş... Hayırlı olsun...

Şimdiki gençlerin önceki kuşaklara göre bir çok açıdan önde olduğunu gözardı etmek mümkün değil. Bu sebeple giderek ileriye doğru bir hayli mesafe aldığımız kesin. Ancak bunun hızı konusunda bir şey diyemeyeceğim. Çağdaş ülkelere yatişebilmemiz için, sadece kendi açımızdan hız kazanmış olmak yetmiyor.

Çünkü bizim dışımzdaki ülkelerin gençleri de kendilerinden önceki kuşakların önündeler. Şu an onların durumu zaten bizden ileride olduğuna göre, onların kazandığı ivme çok daha fazla...

Yani sizin anlayacağınız, aradaki mesafeyi kapatmamız öyle kolay olmayacak...

Neyse asıl söylemek istediğim bu değil...

Gençlere şans tanınması, onların önünün açılması önemli... Ancak ülke yönetimi için dinamizm kadar, tecrübenin de şart olduğunu düşünüyorum.

Yaşlı olmak elbette tek başına tecrübe ve olgunluk için yeterli değil... Ama yıllar, yetişmiş bir insanı pişiren önemli bir etken...

Kırk yaş, olgunluk anlamında bana bir dönüm noktası gibi geliyor. Hayatımı üç bölümde incelemeye alırsam, 25 yaşına kadar yaptığım hatalar, daha çok duygusal boyutlu, agresif hareketleri içeriyor.

25-40 yaşları arasında yaptığım hataların kaynağında ise, politik davranmayı beceremem yatıyor.

Kırkından sonraki hatalarsa, daha çok benim dışımda gelişen olaylarla bağlantılı. Bir anlamda kader diye nitelendirdiğim cinsten...

Demek ki ben 25 yaşında milletvekili olsaydım, iyi niyetime rağmen hatalı davranışlarda bulunabilecekmişim... Gerçi şimdiki gençler öncelikle politik davranmayı öğrendiklerinden, benim düştüğüm tuzaklara düşmeyecekler belki... Ama tecrübe, yine de bambaşka bir şey.

Burada asıl üzerinde durulması gereken başka bir konu daha var.

Gerçekten bilgisi, becerisi ve başarısıyla bu göreve layık olduğu için halk tarafından aday gösterilen ve seçilen bir milletvekilinin ülke yönetimine katkısı inkâr edilemez.

Fakat bizim demokrasimizde henüz, halkın güvenini, sevgisini, saygısını kazananların, doğrudan halkın oyuyla parlementoya girmesi gibi bir şey sözkonusu değil. Parti liderleri, kendi etraflarında pervane olan, göz boyayan kişileri, listelerin seçilecek sıralarına getirip yerleştiriyorlar.

Meselâ geçtiğimiz seçim döneminde parlementoya giren 550 temsilcimizden kaçının bakanlar kurulunda başarılı bir görev yapabileceğini düşünüyorsunuz? Bir kaç dili konuşan kaç üye var? Konusunda uzman olanların sayısı ne?

Dar çevrede tek kişilik seçim bölgelerinde, halkın aday gösterdiği kişilerin çoğunluğu elde ederek seçilebileceği bir sistem getirilmedikçe, seçilme yaşının 25'e indirilmesi, gençlere ve yeni seçmenlere şirin görünmenin ötesinde bir potansiyel sağlayamayacaktır diye düşünüyorum.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..