Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '11

 
Kategori
Seçim
 

Seçim 2011 - HAS Parti (Numan Kurtulmuş)

Seçim 2011 - HAS Parti (Numan Kurtulmuş)
 

Numan Kurtulmuş ve HAS Parti gerçeği


Numan Kurtulmuş, SP İstanbul İl Başkanlığı yaptığı günden beri Türk siyaseti için ufuk vaadeden bir siyaset izledi. Kavgayla değil, yapıcı bir anlayışla halkın karşısına çıkarak partisinin oylarını %100'e yakın bir oranda artırdı. Kader ve siyaset onu yeni bir parti kurmaya ve halkın karşısına kendi kökeninden 2 parti ile aynı kulvarda çıkmaya zorluyor şimdi. 

HAS Parti ve Numan Kurtulmuş ile ilgili "7 öneri" başlıklı yazımızda bazı konulara değinmiş ve Kurtulmuş'un bu konulara dikkat etmesi durumunda bir alternatif olabileceğinden bahsetmiştik. 

Milletvekili aday listeleri, HAS Parti'nin bu seçimlerde beklenen çıkışı yapamayacak bile olsa alternatif olma yolunda doğru yolda olduğunu gösteriyor. 

Aşağıda HAS Parti'nin aday listesi ile ilgili basına da yansıyan belli başlı konuları derleyip toplamaya çalıştım: 

* HAS Parti, 2 gayrimüslim vatandaşımızı milletvekilliğine aday gösterdi: Polonya kökenli Polonezköy muhtarı Antoni Vilkoşevski İstanbul'dan, Musevi Lina Gahun ise İzmir'den aday oldu. 

* Parti, sağ partiler arasında en fazla sayıda kadın aday gösteren parti ünvanını da kazandı. Tam 80 kadın adayın yaklaşık 30 tanesi başörtülü aday ve bu konuda gösterdikleri cesaret, başörtülülerin demokratik hak mücadelelerine de güç veriyor. 

* Medyada partinin "Sosyalist" kurucusu olarak yer alan Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, İstanbul'da ilk sıradan şans arıyor. 

* Refah Partisi'nin önemli vekilleri Mehmet Bekaroğlu ve Mukadder Başeğmez başta olmak üzere Milli Görüş'e uzun yıllar hizmet etmiş isimler de ön cephelerde yarışıyorlar. 

* Demokrat Parti (DP)' nin son dönem önemli genç isimlerinden Prof. Dr. Çağrı Erhan da HAS Parti'nin Ankara'daki kozlarından. 

Artıları: 

- Numan Kurtulmuş işte böyle renkli bir liste ile seçimlere hazırlanıyor. Toplumun siyasi ve kültürel anlamda çeşitli kesimlerine kapıyı aralıyor. İdeolojisi, farklı din, ırk ve ideolojilere önyargı ile yaklaşmasını sağlamayacak kadar ileride. 

- Kurtulmuş, yukarıda da değindiğimiz kavgacı olmayan, doğruya doğru yanlışa yanlış diyen yaklaşımı ile geniş kesimler üzerinde sempatisini oluşturmuş durumda. Saadet Partisi Genel Başkanı iken İsrail'i kınama mitinglerinde dahi anti-semitist söylemlere kaymadan, eleştirileri İsrail'in devlet politikalarına karşı oluşturmuş, İsrail karşıtı diğer yabancı girişim ve isimlerden mitinglerinde bahsederek karşı olduklarının bir ırk, bir din ya da bir toplum değil zulmün kendisi olduğü savını güçlendirmişti. O gün ektiğinin karşılığını bugün aldı; o nedenle ki Milli Görüş kökenli sağ bir partiden aday olmayı kabul eden gayri müslimler var. 

- Kurtulmuş yapıcı aynı zamanda devrimci bir kişilğe sahip. Ancak devrimciliği saygılı üslubuna gölge düşürmüyor. Saadet Partisi'ni gençleştirme operasyonunda başarılı olamadı ancak ters düştüğü Erbakan ve Milli Görüş'ün emektar isimleriyle de kamuoyu önünde asla bir ağız dalaşına girmedi. Saldırgan olmadı. 

Eksileri: 

- Ekonomiden, siyasete, kültürden, demokratik özgürlüklere, işsizliğe türlü konularda Has Parti'nin ne dediğini daha doğru ve hızlı yöntemlere başvurarak kamuoyuna anlatması gerekiyor. Herşeyi medyadan beklemeyeceksiniz, bazen sinemalarda küçük bir reklam, gazetelerde küçük bir afiş bile milyonlara ulaşabilir. Bu 2 ayda bu yapılamazsa Has Parti'nin 2014 belediye seçimleri ve öncesindeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aktif rol oynaması zorlaşır. 

- Haber doğru ise YSK'ya 41 il için aday listesi verilmiş. Bu listenin nihai gün olan 27 Nisan'da en azından 60 ile tamamlanması gerekir. Yoksa ülkenin ancak yarısında teşkilatlanmış ve seçime girmiş bir parti hüviyeti, kamuoyunda yanlış algılara sebep olur. 

- İlk başta belirttiğimiz, aynı kökenden 2 parti ile (AK Parti, Saadet Partisi) ile hem kendi kökeninden oy kapmaya hem de diğer tüm kesimleri ikna etmeye çalışacak. İşi zor, ancak doğru yaklaşım ve yöntemlerle imkansız değil. 

HAS Parti ve Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, renkli aday listesi ile başarıyı hakediyor. Biz de başarılar diliyoruz. 

 
Toplam blog
: 78
: 1198
Kayıt tarihi
: 12.10.10
 
 

Alice'in harikalar diyarındaki cennet bahçesinden sesleniyorum sizlere. Burada önyargı, olur olma..