Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '15

     
    Kategori
    Seçim
     

    Seçim 2015

    Seçim 2015
     

    SEÇİM STRATEJİLERİ

    Bildiğiniz üzere geçen günlerde partiler seçmen listesini YSK'ya teslim ettiler.

    Parti bazında değerlendirecek olursak karşımıza ilginç bir tablo çıkıyor.

    Öncelikle AK PARTİ listesini herkes 2011deki gibi üst düzey ya da tabiri caizse RÜYA TAKIM olarak beklemiyordu. Ama buna yakın bir listeyle meclise girecekler. Herkesi şaşırtmıştır bu liste. Bakanları farklı illere dağıtması, ülkedeki bayan seçmen sayısını gözönünde bulundurarak güçlü ve fazla bir bayan adaylarla seçime girmesi kadrosunun çok güçlü olduğunun kanıtıdır. Aynı zamanda  mecliste ya da sosyal medyada boş konuşan kişileri tekrar aday yapmaması da Ak Parti'ye pozitif bir geri dönüş sağlayacaktır.

    Ak Parti 400 milletvekili istiyor. Bu imkansız. Bunu gerçekleştirmeleri için bu oy oranını koruyup HDP ile MHP'nin de meclise girmemesi gerekir. Yani bu çok büyük bi ÜTOPYA. Ama seçim stratejisini sadece buna odaklamış durumdalar. Bakıp göreceğiz.

    CHP ise diğer seçimlerin aksine bu sefer strateji olarak icraat yapacağını söylüyor. Bildiğiniz gibi önceki seçimlerde; Laiklik elden gidiyor, Atatürk elden gidiyor gibi safsata stratejisi kullanmıştı. Ama bu seçim de nispeten icraatlar daha ağır basmakta. Bu halkın KILINÇDAROĞLU'na daha fazla güven duymasını sağlar. 

    Ayrıyeten Türkiye'nin ilk ROMAN adayını listeye koyması müthiç bi stratejidir, müthiç bi hamledir. CHP, HDP'nin meclise girmesini istiyor. Eğer HDP meclise girerse Ak Parti zayıflayacak ve CHP daha güçlü Muhalefet yapacak. Yani CHP iktidar hesabını 7 Haziranda değil 2019a göre yapıyor.

    MHP ise çok güçlü isimler ile listeye girecek. Durmuş Yılmaz, Ekmeleddin İhsanoğlu, Ümit Özdağ çok güçlü ve kaliteli kişiler. Bunlara birde geçen dönem mecliste yer alan Yusuf Halaçoğlu  eklenince müthiş bir beyin takımı oluşuyor. Bu MHP için adeta Rüya Takım ama teknik direktörleri çok ama çok vasat. Devlet BAHÇELİ! Düşünün Reel Madrid gibi bi kadro kuruyorsunuz ama takımın basında Yılmaz Vural var. BAHÇELİ'den sadece HALK değil,MHP seçmeni bile sıkıldı.MHP'ye taze kan gerekiyor.

    Kısacası MHP seçmeni bu seçimde de hayal kırıklığına uğrayacaklar ve %14 bandını geçemeyecekler diye düşünüyorum.

    HDP ise akla mantığa sığmayacak bir şekilde müthiç bir liste ile seçime giriyor. 

    Dengir Mir Fırat ve Celal Doğan ismen çok kuvvetli isimler. Aynı zamanda HDP, Süryani, Ermeni, Arap, Ezidi gibi farklı ırklardan kişileri milletvekili adayı gösterdi. Hem de bu ırkların nüfusunun bol olduğu yerlerden.

    Türkiyelileşme adı altında ciden müthiç bir hamle yaptılar. Halkın her eksimine ulaştılar. Ben barajı kattiyyen geçemeyeceklerini düşünüyordum ama bu listeyle tam sınırda tamamlar diye düşünüyorum. 
    Ya küçük bir oranla meclise giremeyecekler ya da küçük bir oranla yani ucu ucuna barajı geçip mecliste koltularına oturacaklar. 

    Ve son olarak;


    Kimsenin milletvekili dahi çıkaramaz gözüyle baktığı, hemen hemen hiç bir medya organında ismi dahi geçmeyen, hiç bir köşe yazarının köşelerine dahi konu etmediği bir parti HÜDAPAR meclise girebilir. 7 tane bağımsız adayla Güneydoğudan seçime girecekler. Eğer HDP barajı geçemez ise HÜDAPAR 2 veya 3 milletvekili ile mecliste temsil edilir.

    Olumlu ya da olumsuz eleştirileriniz saygı çerçevesi içerisinde bekliyorum.


    SAYGILARIMLA

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 59
    Kayıt tarihi
    : 29.01.15
     
     

    Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi. Marmaralı Kartallar Yönetim Kurulu Üyesi BEŞİKTAŞ. ..