Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Seçim araştırmaları

Liseyi bitirdiğimden beri çalışırım. Sürekli çok ve beyin/fizik yoğun çalıştım. Ama istediğim -mali anlamda- sonuçları tam olarak alamadım. Bu yüzden itiraf ediyorum başta üstat köşe yazarlarımız olmak üzere söylemek veya tahmin etmek için veya somut olarak bir sonucu almak için çaba harcamak gerekmeyen veya hiç de yapılması gerekmeyen işleri yapıp sonra da ünlü ve paralı olanları kıskanırım.

Son günlerde inanılmaz bir seçim sonucu araştırmaları furyası var. Allah' ım nasıl olur Türkiye' de bu iş ciddi ciddi yapılır ve insanlar bu işten para kazanır ? Lütfen bana da böyle bir iş ihsan et. Üstelik ben o seçim sonuçlarını araştırma yapıp, patronumun parasını harcamadan da yarı fiyatına yazarım. Allah' ım bu dualarımı kabul et.

Sayın okurlar kesin olarak espri içermeyen giriş bölümünü geçer ve aşağıdaki saptamaları yaparsak hatalı mı oluruz?

* Eğer bir araştırma yapılacak ise yapılan araştırmanın bir önemi olması gerekmez mi?
* Yapılacak araştırmanın sonucunun farklı çıkma -araştırmaların birbirinden farklı sonuç vermesi değil, geçmiş eğilimden farklı çıkma - olasılığı olması gerekmez mi?
* Yapılacak araştırmanın konusu her ne ise o konuda olası sonucu araştırılan eylem gerçekleştikten sonra o konunun icrasında temel değişiklikler yaşama olasılığımız olması gerekmez mi?

Şimdi bu genel soruları somuta indirgersek ;
* Allahaşkına ülkemizde seçim sonuçlarını araştırıyor olmanın ne gibi bir önemi olabilir?
* Ülkemizde seçim sonuçları ne çıkarsa bir önceki, iki önceki dönemden temelde nasıl bir sandalye dağılımı fark etmiş olabilir.
* Ülkemizde hangi siyasi partinin diğerlerinden temelde (laiklik) kavramı dışında ne farkı vardır ?

Hadi bu çok temel somut kavramları daha da somutlaştıralım.
* Allahaşkına Türkiye' de sağ oyların sol oyların (sanki sol var da) toplamından daha çok olacağını söylemek için araştırmaya gerek mi vardır?
* Türkiye' de şu anda AKP' nin, genelde herhangi bir sağ partinin tek başına iktidara geleceğini veya sağ partiler topluluğunun -düşük olasılık- koalisyon yapacağını tahmin etmek için araştırmaya mı gerek vardır?
* Eğer ilk iki somut sonuçta hemfikirsek o zaman meclisteki sandalye sayısında nüans sayılabilecek değişimlerin genelde ülkemiz yönetim politikalarının değişimine yol açmayacağını tahmin etmek için araştırmaya mı gerek vardır?
*Ülkemizdeki insanların aynı eğilimdeki siyasi parti ve insanlar arasındaki oy geçişmelerini yapmada dikkate aldıkları kriterlerin meşhur aş-iş tamlaması olduğunu bilmek için Türkiye' yi arşınlamak mı gereklidir?

Tekrar ediyorum önce bizim Laiklik -ki o da son dönemde biraz öne çıktı- ve aş-iş dışında odaklandığımız ne vardır ki seçim sonucunun, doğal olarak o sonuç çıkmadan araştırmasının önemi olsun?

İşte ben bunu kıskanırım. Zaten belli olan sonuçlar için inceleme/araştırma gezileri yapıp nabız! -sanki nabız belli değil, aaa fırtına deresine baraja hayır diyenlere oy çıkacak sonucunu alacaklar o nabzı tutunca- tutmayı, sonra bunları yorumlayıp! ve tabi köşe yazarı olup para kazanmayı kıskanırım. Samimiyetle kesin olarak söylüyorum iyi bir zeytinyağlı dolma tarifi yapabilmek, ülkemizde seçim yazısı yazmaktan kat be kat daha zordur.

Yineliyorum vaad dışında istenilen herhangi bir konuda kim somut olarak ne söyledi ve o söylediği şeyi her ne ise somut olarak nasıl yapacak anlattı, anımsamaya çalışın ne bulacaksınız ? İşin matrağı zaten gerçek doğruyu herhangi bir konuda söyleseler biz oy verecek miyiz?

 
Toplam blog
: 226
: 558
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

15 Nisan 1959 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi siyasal bilimler fakültesi mezunuyum. Ancak ..