Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '13

 
Kategori
Siyaset
 

Seçim barajı mı dediniz?

Seçim barajı mı dediniz?
 

Başbakan her zaman olduğu gibi yine demokratik bir öneri getirdi. Seçim sistemini değiştirelim, üç teklifim var 1- sistem olduğu gibi kalsın (Bu teklif bile değil,çeşit olsun diye öneriliyor) 2- Dar bölge(Barajsız) 3- Daraltılmış bölge (%5 baraj)

Görüldüğü gibi öneri üç değil iki sistem içermektedir ve insanlara tercih hakkı tanımaktadır. (Benim dediğim olsun demiyorum tartışalım ama sonuçta ne karar verilirse verilsin benim istediğim olacak mantığıyla) Sadece bu durum bile Başbakanın ne kadar Demokrat bir kişiliğe sahip olduğunu göstermektedir.

Uzun süredir seçim barajı düşürülsün diyerek sosyal medyada kampanyalar düzenleyenlerden ses yok.Buyurun işte baraj tamamen kalkıyor.

Sistemi değiştirmeden sadece barajı indirmek bile AKP nin işine gelir. Ancak sistem değişmeden barajı indirmek BDP nin kabul etmeyeceği bir yöntemdir. Dar veya daraltılmış bölge BDP nin üzerine balıklama atlayacağı bir sistemdir. Sadece bağımsız adaylarla bile TBMM de grup kuracak kadar Milletvekili çıkardılar Dar veya daraltılmış bölge ile hem Milletvekili sayılarını çoğaltacaklar hemde Devlet yardımından yararlanacaklar.

Bu sistem değişikliğinden elbette en çok yararlanacak olan AKP olacaktır.Sistem değişikliğini BDP nin desteği ile Meclisten rahatça geçirebilecekler. Seçim sonrasında ise yine BDP nin desteği ile referanduma gitmeden Anayasa değişikliğini rahatça yapabilecekler. Apo ve BDP nin "Demokratikleşme Paketi" ile ilgili olumsuz görüşleri dile getirilmeye başlandı. Kendileri açısından haklılar ve bunu hükümette biliyor. Apo ve BDP nin taleplerini şimdilik yerine getirmiyorlar çünkü onlara seçim sistemindeki değişiklik ve Anayasa değişikliği sırasında ihtiyaçları var. BDP yi bu konuda ikna etmek hiç te zor olmayacaktır. Bu kadar beklediniz bir kaç ay daha bekleyin sonra ne isterseniz yaparız sözü bile ikna için yeterli olacaktır.

Bu arada "Genel Af" tartışmalarının başlaması da kaçınılmaz bir durum olacaktır. Önümüzdeki günlerde televizyonlarda bol bol genel af tartışmalarına daha doğrusu halkı alıştırma ve ikna çalışmalarına tanık olacağımızı düşünüyorum.

Ergenekon, Balyoz ve diğer davalarda yargılanan ve ceza alan insanları da kapsayan bir barışma, kutuplaşma ve bölünmüşlükten kurtulma, helalleşme kavramlarını da sık sık kullanarak KCK ve terör suçlarını da kapsayan bir genel af mutlaka gündeme gelecektir.

Başkanlık sistemi olmazsa (ki sanki vazgeçmişler gibi geliyor.)Bu defa Sadece Başbakanın Cumhurbaşkanı olması da yeterli olmayacak, "Partili Cumhurbaşkanı" olması için de çok yoğun bir çalışma da yapılacaktır.

 
Toplam blog
: 92
: 956
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Ülkemin içinde bulunduğu ve gitmekte olduğu yerden rahatsızım. Atatürk ilke ve devrimleri doğrult..