Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '18

 
Kategori
Siyaset
 

Seçim İttifakları

Seçim ittifakı demokrasimize yeni girmiş bir sistem. Tek başına iktidarda olan bir parti neden ittifak ihtiyacı duymuş olabilir bilemiyorum. İlk defa geçtiğimiz genel seçimlerde uygulandı. AKP ile MHP ittifak yaparak seçimlere girdi. Aldıkları oy sayısına göre milletvekilliklerini paylaştılar. 31 mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimler için de yine AKP-MHP ve CHP-İYİ parti de ittifak yaparak seçim bölgelerini paylaştılar.

Çok partili sistemlerde siyasi partilerin amacı seçim kazanmak, bunun için de meşru olan her yola başvurmak olağandır. Ancak bu uygulama seçmenler yönünden ne derece benimsenmiştir belli değildir. Öteden beri fikirleri, uygulamaları dolayısıyla bir partiye oy veren bir seçmen ittifak yapıldı diye başka bir partiye oy vermeyebilir. Dolayısıyla seçmen iradesine ipotek konulamaz.Seçimlerde yapılan bu ittifakların demokrasiye ne kattığı da tartışmalıdır. Nitekim geçen genel seçimde ittifak yapan AKP-MHP kopma noktasına gelmiş, liderlerin bir araya gelmesi neticesinde ittifakın devamına karar vermişlerdir. Görünen odur ki, bu ittifaklar sağlam zemini olan ittifaklar değildir.

Her siyasi partinin dünya görüşü programlarında yazılı olup, kamuoyuna açıklanmıştır. Kendi fikirlerine taraftar kazandırmak ve iktidar olmayı hedeflemek ana görevidir. Bir parti bir ilimizde kendi adayını çıkarmıyor, ittifak ettiği partinin gösterdiği adayı destekleme kararı alıyor. Ancak o ilin tüm yöneticileri buna karşı çıkıyor, istifa edeceklerini beyan ediyorlar.

12 eylül sonrası tek başına iktidara gelen partiler her seçim öncesinde seçim kanunlarında değişiklikler yaparak seçim kazanma hesabı yapmışlardır. İstikrarsız bir demokrasi sürecimiz yaşanmıştır ve hala yaşanmaktadır.

Çağdaş demokrasiye kavuşabilmek için önümüzde uzun bir zaman bulunmaktadır. Zaten ülkemizde fikir temelli bir siyaset de yapılmamaktadır. Etnik milliyetçiliği ve din milliyetçiliği siyasette var olduğu sürece kırılmalar, darbe teşebbüsü, ayrımcılık, hukuksuzluk kaçınılmaz olacaktır.

 
Toplam blog
: 491
: 222
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

A.İ.T.İ.A Yönetim Bilimleri Fakültesini bitirdim. Kütüphaneci ve Maliyeciyim. Emekli oldum. İlgi al..