Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '11

 
Kategori
Siyaset
 

Seçim şiddet çağrıştırmamalı

Seçim şiddet çağrıştırmamalı
 

milliyet.com


İnsan var diktatör yapılı, sert ve otoriter. İnsan var yumuşak başlı, mütevazi veya alçakgönüllü. Toplum da öyle. Tıpkı kendini oluşturan bireyler gibi. Hırçın, saldırgan, inatçı, cahil, hoşgörülü, bilinçli veya bilinçsiz. Görüldüğü şekilde “bir elin beş parmağının bir olmadığı” gibi birey de toplum da aynı değil. Aynı olması düşünülemez bile. 

Ya toplumun çıkardığı liderler? Onlar da farklı. Tıpkı gruplarının ya da partilerinin farklı olması gibi. 

İnternet sansür veya kısıtlamasının özellikle çocuklara yönelik bahanesi, porno, küfür ve şiddet içermesi. Oysa, seçim mitinglerinde, “ele güne karşı” bu üç unsur da kullanılmakta. Şantaj kasetlerinden tutun, küfürleşmeler ve şiddet içeren mesajlar. Tahrik edilen taraftarlar. 

Bu seçim başka seçimlere benzemiyor. Halk futbol takımı tutar gibi parti tutuyor. Bazen de futbol takımını parti ile karıştırıyor. 

Dünya Türkiye’yi seyrediyor. 

Çoğu Arap ülkelerinde görülen “Arab spiring-Arap baharı” adı verilen ayaklanma ve protestolar Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Bu ülkelerin Türkiye ile ilişkileri ve siyasi belirsizlik yetkilileri kaygılandırıyor. Dışarıda Araplarla Türkleri ayırt edemeyerek karıştıranlar var. Sıranın Türkiye’ye gelebileceği ve bu konuda Türk halkında endişelerin olduğu şeklinde doğru olmayan yorumlar yapılıyor. 

Oysa Türkiye’nin demokrasi yolunda epeyce birikmiş bir deneyimi bulunuyor. Türkiye’nin laik ve modern bir ülke olması önceden sık sık Arap ülkelerine örnek gösterilirken, gazeteci , yazar ve bazı bilim adamlarının tutuklanması tereddütlere yol açmış durumda. 

Seçim meydanlarında referandumdan bu yana değişen pek bir şey yok. Nutuk çekenler de onları dinleyenler de aynı. Partilerin veya liderlerin topladığı insan kalabalığının seçimlere ölçü yapılması yanlış. Kalabalık toplamada partiler kadar iktidar ve yerel yönetimler etkili. İki üç il öteden insan taşındığına tanık oluyoruz. 

Az eğitimli insanları inandırmak ya da ikna etmek daha kolay. Bu yönden düşünüldüğünde kararsız seçmenler ikna edilemeyenlerden. 

Her şeye rağmen bilinçli oy kullanmak en iyisi. 

Ülkemizde, inanmış, bilinçli oy kullanan seçmen oranını tahmin etmek güç. 

Seçmenin çoğunluğu nelerden etkileniyor? 

Makarna, pirinç, çay, şeker, kömür etkili mi? Bu yönde kamuoyu araştırmalarına ihtiyaç var. 

Liderler yoğun seçim nutuklarından yorgun. Bedensel ve içsel yorgunlukları nutuklarına yansıyor. Boğuk sesleri ile çığlık çığlığa kalıyorlar. Bazılarının şekeri yükseliyor. Acımasızca gönül kırıyor, kalp kırıyor. Yüzünün şekli değişiyor negatif enerji dağıtıyor. Belki de tüm bunların farkında değiller. 

Başka kazalar, başka ölümler görmemek umudu ile Artvinli emekli öğretmenimize rahmet, yaralı polisimize acil şifalar diliyoruz. Hüseyin Seyfi. 

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..