Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '15

 
Kategori
Seçim
 

Seçim sonuçlarını bilgisayar ortamında değiştirmek olası mı?

Seçim sonuçlarını  bilgisayar ortamında  değiştirmek olası mı?
 

mazete.net


Her seçim öncesinde en çok korkulan durum, seçim hileleridir.  Seçim hileleri arasında, fazla oy pusulası basımı, hayali seçmenler, boş pusulayı getir, şu kadar parayı al, çöpe atılan oy pusulaları, oy pusulalarının tutanaklara geçirilmesi sırasında eksik veya fazla yazılması gibi hileler hemen hemen hepimizin duyduğu olasılıklar içinde yer alır.

Bütün bunların dışında asıl en çok korkmamız gereken, bilgisayar programının açıkları kullanılarak yapılacak olan hilelerdir.  Çünkü bütün anayasal kurumların tek bir yere bağlı olması, bu seçimlerde insanın içine korku düşürmektedir.

Bizim seçimlerde kullanılan  seçim sonuçlarının girildiği SEÇSİS (Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğü Sistemi) adlı yazılımın güvenli olup olmadığı tartışılır. Çünkü SEÇSİS yazılımının UYSM (Ulusal Yazılım Sertifikasyon Merkezi) sertifikasyonu yok!

Peki bu ne demek oluyor?

UYSM sertifikasyonu olan yazılımlarda, il ve ilçe merkezlerinden yapılan girişler, hiç kimse tarafından değiştirilemiyor. Ama bu sertifikasyon olmayınca YSK merkezinde görevli olan herhangi bir kişi bu bilgileri değiştirebiliyor.  Bunların da ne yazık ki teknik olarak denetlenmesi mümkün değil.

Şimdi Amerika Birleşik Devletlerinde Ohio eyaletinde yapılan bir seçimle ilgili bir bilgisayar programcısının anlattıklarını lütfen aşağıdaki linkten izleyin. 

https://www.youtube.com/watch?v=LmdhZAzHs2Q

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..