Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '07

 
Kategori
Siyaset
 

Seçim tahmini ve seçim sonrası iktidar olasılıkları

Seçim tahmini ve seçim sonrası iktidar olasılıkları
 

22 Temmuz 2007' de yapılacak olan seçimlerde 4 partinin (CHP, MHP, AKP, DP) barajı aşarak, DTP’ nin de bağımsız adaylarla meclise gireceğini, CHP' den seçilen DSP’ li milletvekillerinin duruma göre CHP’ den ayrılıp kendi partilerine geçeceğini tahmin ediyorum. Bunlar dışında birkaç bağımsız milletvekili seçileceğini ve diğer partilerden de birkaç milletvekilinin ayrılarak bağımsız olacağını düşünüyorum.

Şu andaki siyasi ortama baktığımda seçimlerden hemen sonra TBMM’de milletvekili sayısı sıralamasının şu şekilde olacağını tahmin ediyorum:

1. CHP
2. MHP
3. AKP
4. DP
5. DTP
6. DSP
7. Bağımsızlar

MHP, AKP ve DP’nin milletvekilleri sayısı birbirine yakın olacaktır. Yeni hükümet için tek başına bir partinin yeterli olacağını sanmıyorum. Geçen seçimlerde AKP’ye vuran, yüzde 10 barajdan kaynaklanan seçim piyangosunun bu yıl CHP’ye vurması olanaksızdır. Geçen seçimlerde oyların üçte birini alan AKP neredeyse milletvekillerinin üçte ikisini kazanmıştı. Bu seçimlerde ise oyların üçte birini alan parti en iyi olasılıkla milletvekillerinin yarısına yakınını kazanabilir.

TBMM çalışmaya başladıktan sonra Cumhurbaşkanı Sezer, CHP Genel Başkanı Baykal’ı hükümeti kurmak üzere görevlendirir ve CHP’nin milletvekili sayısına göre aşağıdaki hükümet olasılıklarından biri gerçekleşir:

1. CHP
2. CHP+DSP
3. CHP azınlık
4. CHP+DSP+DP
5. CHP+DSP+MHP
6. CHP+DSP+DP+MHP

Yeni seçilen Meclis ne kadar süre görev yapar, bunu da daha sonraki yazımda anlatacağım.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..