Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '09

 
Kategori
Siyaset
 

Seçim terazisi Sincan Pazarı'na kuruldu

21 Mart 2009 Cumartesi günü, Sincan Pazarı’nda AKP’nin mitingi vardı.

Ne güzel!..

Masraf etmeden pazara iniyor, alacaklarına, pardon “oy vereceklerine” bakıyorsun.

Bu yönü ile Sincan-Etimesgut civarında oturanlar için iyi bir imkân.

Eğer miting, Tandoğan’da yapılsa idi, benim gibilerin gitmesi çok zor idi.

Tandoğan’da yapılan CHP mitingine gitmek istesem de gidemedim.

Çünkü o bedelli idi.

Git- gel asgari, 3.4 Lira (eski para ile üçbin dörtyüz lira)

Ve 618 Tl’lik maaşın 181.7’si

477, 18 TL’lik net asgari ücretin ise 140, 347’si. Ekmek hesabı ile- belediye ekmeğinin -8, 5 ekmek yapıyor..

Buna yeme içme gideri yok.

Bu anlamda AKP;

Asgari ücretlileri..

Emeklileri..

Ve “hiç geliri olmayan” ile “az gelir “ sahiplerini düşünerek “miting hizmetini” onların ayağına getirdi

Hizmet dediğin böyle olur..

Gel de gitme..

İş mi var?.

Gidip zamanı geçirme babından üstelik “ Başbakan” görürüz diyenler, ayaklarının alışık oldukları Sincan Pazarı’nda soluğu aldılar.

Nede olsa CHP ve diğerleri lortların, tuzu kuruların partisi. Onların mitingi paralı!...

AKP; halkçı olduğunu gösterip, halkın ayağına geldi.. Adaylarımı, pazarda halkın beğenisine sürdü.

Miting öncesi, Sincan’da esnafla konuşuyoruz.

“Cumartesi burada 200 bin kişi toplanacak. Aman yerini erken ayır. Yoksa meydanda yer bulamazsın” diyorlar.

“Yok yav. O kadar olur, mu?

Şeklinde ki sorumuzu “Neden olmasın. Göreceksin. Tandoğan dar bir alan. Burası daha çok insan alır. Üstelik Tandoğan’a gitmek zahmet ve paralı.. Sincan’ın nüfusu 550 bin.En az buradan 200 bin insan katılır. Ankara’dan gelecekler, hariç” diye cevaplıyorlardı.

Sana gelemeyenlere, sen git..

Eğer bu matematik ise doğru.

Siyasi taktik ise mükemmel.

-AKP ve Türk siyasi hayatı ile ilklerin yaşanması dolayısıyla Sincan Pazarı’nda tarih yazılan Miting günü, alan iyi doldurulmuştu.

Ancak, daha miting başlar başlamaz, “vazife icabı alana getirilenler” tüymeye başladı.

İlerleyen saatlerde ise “arabayı kaçırırız da cepten gideriz” diyerek alana getirilen “atlı kıtalar”, Sincan 12 . Cadde civarına park eden kendilerini “mitinge” ücretsiz taşıyan servis araçlarına koştular..Alan daha bir ferahladı.

Bu insanların, yüzleri gülmüyor, miting heyecanı duymuyor, gariban takımından kişiler.

Kendilerini oraya taşıyanlara, ”hizmetimizi yerine getirdik. Seçim sonrası, bizi unutmayın” tavrındakiler.

Daha miting bitmesine yarım saat kala, alan öyle tenhalaştı ki..

Miting sonunu bekleyen 2-3 bin heyecanlı “sıkı Tayyipçi”lerle inadına “Melihçiler” olmasa, Sincan pazarından “Başbakanı yolcu edecek” kimsecikler, alandan diğer erken gidenler gibi “yok” olacaktı..

….

Daha önce ki tecrübelerime göre bu miting deki tespitim şu:

Tandoğan vs. gibi merkezi yerlerde yapılan mitinglere daha çok “Angara’nın memurları..Esnafı “gibi daha bir orta sınıf gelirken Sincan’da çoğunluk; “ekonomik olarak dibe vuranlar” idi..

Bir de “angara”nın çeşitli yerlerinden alana “taşınanlar” kendi özel araçlarından ziyade, her alanda hizmete koşulan “servis” araçları ile gelmiş, getirilmişti..

Mitingin sonlarına doğru Polatlı eski FP İlçe Başkanlarından.. bey gözümüze takılıyor.

Onun hayatı siyaset.

Nice mitingler de yer aldı.

Bu Pazar, “iyi dane verir mi? diye soruyorum, “İnşallah, öyle ümit ediyoruz” diyerek ümitsizliğini ortaya koyuyor..

Ve miting sonrası, bir dükkanda karargah kurup haber yazarken karşılaştığımız Hürriyet’in tecrübeli gazetecisi Turan Yılmaz, arkalardan ve yukardan çektiği fotoğrafı göstererek “Bu alan Tandoğan’dan büyük. İlk başta 35-40 bin kişi vardaı. Ancak 25-30 dakika sonra dağıldılar. Bu nedenle bak, alan çok da dolu değildi” diyerek mitingin “heyecansızlığına “vurgu yapıyor.

Turan Yılmaz, seçimlerle ilgili görüşümüzü alıyor söylüyoruz:

Bu seçim yerel adayları öne çıkaran seçim değil. Adaylar sahada kayıp. Liderler kendileri sandığa gidiyor.

Propaganda pozitif üretime yönelik değil, bir birlerinin eksiklerine bina ediliyor.

AKP ve CHP, ABD modeline öykünüp ikili parti sistemini ortaya koyacak kulvarda koşuyor.

Eski Pazar hesabı ile sağcılara AKP; adresi solculara CHP, dükkânı sağlık veriyor.

Bu anlamda memleketi kutuplaştırıp, proje üretmeyen kısır ve verimsiz de olsa AKP ve CHP, kendilerince “faydacı” politika izliyor

Ankara’ya gelince..

AKP, bazı taktik hataları yaptı.

Bundan CHP değil MHP karlı çıktı.

Seçim, Ankara Çayı’nın güneyinde. Ne Sincan’ da ne de Etimesgut’ta çayın kuzey semtlerinde seçim falan yok. Ancak güneyde kıran kırana mücadele sürüyor.

Sincan’da AKP, mevcut başkanı koymadı. Ona rakip ve güçlü Rıza Gezer’i de.. Bence iyi bir adam ancak Sincan’da tabana yakın olmadığı, merkezin adayı olduğu için Mustafa Tuna, tutmadı. Bu yüzden hiç akılda olmayan MHP adayı tanınır oldu. Seçimde AKP ile MHP arasında. Kazanırsa burada Tayip bey kendisi kazanacak.

Etimesgut’da taban politikasını iyi götüren eski Belediye Başkanı Enver Demirel zaten güçlü idi. Mansur Yavaş, ismi gücüne güç kattı.

AKP’nin adayı tabanda zayıf ancak “yukarda iş bilen” olarak yeniden aday oldu. Bu ilçemizde öteden beri seçim AKP ile MHP arasında..

Her iki ilçede CHP yok. Halbuki Karayalçın, diğer rakiplerinden en az iki ay önce sahaya çıkıp, ismi Başkan adayı olarak lanse edildi.

O zaman zarfında Ankara’nın altını üstüne getirip ön alması gerekirken fazla varlık gösteremedi. CHP oylarına ilave getirmemiş görünüyor. Bana göre CHP, örgütü Karayalçın’a soğuk. Ve Karayalçın, “Ankara gönüllüleri” adı verilen böğürden patiska çantaları ile nostaljik kıyafet giydirilen kendi ekibi ve “25 bin gence iş” vaadine kapılanlarla mücadeleyi sürdürüyor.

Hazineden yaralanan AKP;CHP ve MHP gibi Devlet imkanlarına uzanamadıklarından mıdır nedir, diğer partiler; - Numan Kurtulmuş’la baş veren Saadet Partisinin fazla etkili olmayan çabalarına rağmen - adeta “yok”lar.

AKP için en iyi durumda olması gereken Yenimahalle’de bile rüzgârın ters estiği söylentileri geliyor. Keçiören, AKP açısından Turgut Altınaok ile tam bir deprem yaşadı. Bu depremin artçı sarsıntısı Bala’da normal ama Ayaş da bile devam ediyor.

Mamak’da Gazi Şahin, Elmadağı’na atıldı. Orda ona “Hoş bakılamayacağı “gibi, Mamak’da da yerini dolduracak aday sunulamadı.

Buna MHP adayı ANAP’dan XVIII.ve XIX.Dönem Ankara Milletvekilliği ile Devlet Bakanlığı yapan Mehmet Çevik’in medyatik olmayan sonuca yönelik çalışmasıyla sesiz sedesız bir şekilde tabanı iyi işleyen teşkilatçılığı eklenirse AKP, çok ama çok zorlanacak.

Galiba Ankara merkezde bir Altındağ’da Veysel Tiryaki ile rahat. Çankaya’da AKP, Bülent Akarcalı ile alamasa bile oy oranı artacak gibi..

Tüm bunlara Mansur Yavaş’ın “angara’nın başganı” misyonu eklenince Ankara’ya önemli hizmetler yapan Melih Gökçek’in durumu iyice sarsıntılı görülüyor.

Ve Büyükşehir’de MHP’ ye rağmen Mansur Yavaş ile Melih Gökçek mücadelesini yaşıyoruz. İl genel ve Belediye Meclislerinde MHP, Mansur Yavaş’a verilen oy oranına ulaşamaz ise hiç ama hiç şaşırmamak gerek. Yavaş’ın şahsi ünü MHP’nin önüne geçmiş durumda..

Tayip bey, terazi kefesine kendisini koyup adaylarını; Ankara’nın en ucuz pazarı olarak bilinen ve garibanlara katkı sunan Sincan Pazarı’nda halka sundu.

Sincan Pazarı’nda -alışık olunduğu gibi- elitler, tuzu kuru olanlar yoktu. Bakalım, kendilerini ezecek gibi üzerlerine sürülen jeeplere kurulan adaylara onların hemen yakınındakilere, garip- guruba ne diyecek?

Pazar akşamını bekleyip göreceğiz..

 
Toplam blog
: 40
: 874
Kayıt tarihi
: 06.07.06
 
 

Hayata Elektronik teknisyeni olarak başlayan Çavdar, her kim  ne hal üzere gördü ise  öyle bilini..