Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '18

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Seçim Yerini Değiştirme Çilesi

Seçim 24 Haziran 2018’ye alınınca seçmen şaşkına döndü. Değiştirilecek aynı il ya da ilçede değilse seçmenin işi zor. Neden mi? Oy kullanacağın yerde oturduğuna ilişkin belge isteniyor. Ne mi bu belgeler? Elektrik, su, doğalgaz faturalarından biri. Neden isteniyor, bu belgeler; çünkü vatandaşa güvenilmiyor. Gelişmiş ülkelerde, vatandaşın beyanı yeterli görülüyor. Peki, bir kişi birden fazla yerde oy kullanırsa ne yapılacak? Geçmiş seçimlerde, uzun süre silinmeyen boya parmağa sürülürdü. Seçmen, daha önce aynı yerde oy kullanmışsa veri tabanında vardır. Seçmen, veri tabanından bulunarak ilgili seçim bölgesine gönderilir. Seçmen, o seçim bölgesinde ilk kez oy kullanacaksa o zaman belge istenebilir.

Bu “baskın seçim” neden yapılıyor? İktidar Mecliste ezici çoğunlukta, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar AKP’den. İstedikleri an “Kanun Gücünde Kararname ”çıkarıyorlar. Bu da yetmiyor. Bir iki saat içinde 15-20 yasa(Torba Yasa),bir iki saatte TBMM’sinden çıkıyor. Özetle, siyasi erk her istediğini yapma gücünde. Başka ne istiyor? Ülke, esenliğe ulaşacaksa bu sıkıntılara katlanalım da “eski tas, eski hamam” devam edecekse bu yaşımızda neden bu çileyi çekelim? Ülke, vatandaşın bilmediği tehlikelerle karşı karşıya mı? Yoksa Ziya Paşa’nın dediği gibi “. Zira bu terazi bu kadar sikleti çekmez Terazi değişirse bu sıkleti çeker mi, dersiniz. Çekmese de terazinin değişmesi, politik havayı yumuşatmaz mı? Teraziyi tutanların bir bölümü, metal yorgunluğu nedeniyle uzaklaştırıldı. Peki, iktidarlarına devam edenlerde metal yorgunluğu yok mu? Bana göre iktidarlarını sürdürenlerde de “metal yorgunu” oldular ki kan tazelemek için seçime gidiyorlar; ama sonuç almaları zor gözüküyor.

Neden mi? İç ve dış sorunlar, gün geçtikçe ağırlaşıyor. Ülkenin kaynakları, seçim havasında eriyor. Sadece Mecliste grubu olan partilerin genel bütçeden yardım alanların aldıkları yardım şöyle:

OCAKTA 274 MİLYON LİRA DAĞITILMIŞTI

Siyasi partilere yıllık olarak verilen yardım ocak ayında toplam 273 milyon 700 bin olarak verilmişti. Bu meblağın dağılımı şu şekilde:

AK Parti: 139 milyon lira
CHP: 71 milyon 1 bin lira
MHP: 33 milyon 400 bin lira
HDP: 30 milyon lira

SEÇİM İÇİN 547 MİLYON LİRA DAHA AKTARILACAK

Meclis'te bugün yapılacak olan erken seçim kararı oylamasının ardından kararın resmileşmesi ile Hazine bütçesinden siyasi partilere 547,4 milyon lira daha verilecek.

Bu meblağın dağılımı ise şöyle olacak:

AK Parti: 278 milyon lira
CHP: 142,2 milyon lira
MHP’ye 66,8 milyon lira
HDP: 60,4 milyon lira

Bu miktarın da dağıtılmasının ardından bu yıl bütçeden siyasi partilere verilecek olan toplam yardım tutarı 821 milyon 100 bin lira olacak.

Haber Tarihi: 20 Nisan 2018 Cuma 07.11, Akit Gazetesi

 

Partiler, demokrasinin vaz geçilmezleri de bu kaynak ülkenin acil gereksinmesi olan alanlara can suyu olabilirdi. En büyük lokma da AKP’nin, onu CHP izliyor.

Son söz: Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 77. maddesine göre genel seçimler yani milletvekili seçimleri 4 (dört) yılda bir kere yapılır. Türkiye’de 2007 yılına kadar genel seçimler 5 yılda bir kez yapılmaktaydı. Fakat 2007’de yapılan referandum oylaması sonucunda kabul edilerek artık Türkiye’de genel seçimle yani milletvekili seçimler dört yılda bir kez yapılmaktadır, deniyor; ama Anayasa’nın bu maddesine  uyulmuyor.

 

 

 
Toplam blog
: 391
: 2555
Kayıt tarihi
: 04.12.12
 
 

Hüseyin BAŞDOĞAN, 1942'de Malatya- Arapgir'de doğdu.Arapgir Ortaokulunu, Diyarbakır Öğretmen Okul..