Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '11

 
Kategori
Seçim
 

Seçimde ne gibi yenilikler var?

Seçimde ne gibi yenilikler var?
 

İktidar partisi grup sözcüsünün açıkladığına göre, seçimler; 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak! 

Bu seçimle 24. dönem vekillerimizi seçeceğiz. 

Yani bizim istediklerimizi değil, bize dayatılanları… 

Milletvekili genel seçimine giderken, ne gibi yenilikler gelecek? 

YSK(Yüksek Seçim Kurulu) bu seçimde, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Milletvekili Seçimi Kanununda 2010 yılında yapılan değişiklikler nedeniyle 5980 sayılı bu yeni Kanuna göre düzenlemeler yapacak. 

Bu düzenlemeler neler? 

* Kanunlarda yapılan değişikliklere göre; tahta oy sandıkları tarihe karışacak! 

* Oy sandıkları eni 40, boyu 55, yüksekliği 50 cm, şeffaf, ısıya ve kırılmaya dayanıklı sert plastikten olacakmış. 

* Seçimlerde kullanılacak oy verme kabinleri de değiştiriliyor. Kabinler, eni 120, boyu 120, yüksekliği 180 cm. portatif, hafif metal profil üzerinde, bir tarafı açılıp kapanabilir ve içini göstermeyen koyu renk dayanıklı sentetik kumaşla kaplı, kolay taşınabilir ve katlanabilir olacak şekilde yaptırılacakmış. 

* Yenilikler bunlarla bitmiyor. YSK, Kanun gereği oy zarflarının boyunu da büyütecek! Kanuna göre, zarflar, her seçim için ayrı renkte, eni 15 cm, boyu 21 cm. olacakmış. 

* Kanuna göre, seçime katılan siyasi partilerden, son yapılan genel seçimlerde en çok oyu alan dört siyasi parti ve son dönemde TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler, bu siyasi parti genel başkanları tarafından yazılı olarak yetki verilmiş olması şartıyla, YSK’da bir asil ve bir yedek temsilci bulundurabilecek. 

Asıl önemli yenilik: 

* Türkçe propaganda "esas" olacak ancak Türkçe dışındaki dillerde propagandaya hapis cezası verilmeyecekmiş. 

* Kanunla ayrıca bilboardlarda propaganda süresi uzatılarak 20 günden 30 güne çıkarılacakmış. 

* Seçmenler, üzerinde TC kimlik numarası bulunmayan belgeyle de oy kullanabilecekmiş. 

* TC kimlik numarası olmayan bir kimlikle oy kullanılabilmesi için, seçmen bilgi kağıdını ve kimlik numarasını ispata elverişli, YSK tarafından ilan edilecek belgenin gösterilmesi yeterli olacakmış. 

* Seçmenler, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine bu seçimde de giremeyecekler. 

* Bu tür cihazlar, kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilecek. 

* Kanunla açık yerlerde, güneşin batmasından sonra da propaganda yapılabilmesi mümkün hale getirildi. Buna göre, güneşin batmasını takiben iki saat daha propaganda sürebilecek. 

* Kanunla adaylık için görevden çekilmesi gerekenlerin kapsamı da genişletilmiş durumda. Buna göre, kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları ve üst birliklerin yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar da adaylık için görevinden ayrılmak zorunda olacak. 

Aslında bu kurumlarda çalışı, vekil olmak için müracaat edenlerin, geriye dönüşü olmamalı. Ancak bizde bu müracaatlar, kariyer için bir basamak olarak kullanılıyor. Tıpkı bir zamanlar ‘Türbana Özgürlük Bildirisi’ne imza atan öğretim görevlilerinin ileride bir bir rektör yapıldığı gibi… 

 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..