Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '14

 
Kategori
Siyaset
 

Seçimden sonra PKK çekilmeye başlıyor

Ankara planına göre çekilme aslında geçen yıl tamamlanacaktı.
 
Şubat ayında yayınlanan İmralı notlarında S.S. Önder ‘Kandil diyor ki; karşılık ateşkesle bir geri çekilme söz konusu olacaksa bile en az 2 yıllık bir süreye ihtiyaç var’ derken; Öcalan sert biçimde ‘PKK bile beni anlamıyor. Beni bir ağabey ve baba gibi görüyor. Endişelerini paylaşıyorum. Benim dosyalarım endişelerini giderecek bir çatışmasızlık öneriyor’  demişti.
Süreci provoke etmeye yönelik Paris cinayeti, görüşme notlarının sızdırılması tam tersi bir sonuç doğurdu. Çözüm süreci bu tuzaklardan güçlenerek çıktı. Öcalan Newroz’da paradigma değişimini ilan etti. ‘Artık silahlar sussun, fikirler ve siyasetler konuşsun’, ‘Silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelindi’  ifadesini kullandı. 
 
Çekilme neden durmuştu?
 
Bu beyanlar üzerine mayıs ayında çekilmeler başladı. Tokat’tan, Beytüşşebap’a uzanan zorlu bir yolcukla militanlar sınır dışına çıktı. PKK, Karadeniz Bölgesi’ni tamamen terk etti ve geri yerleşmedi. Gayri resmi rakamlara göre geçen yıl 600 civarında PKK’lı çekildi. 
 
Ancak Gezi süreci ve Rojava’da yaşananlar çekilmeyi durdurdu. Gezi, sonuçları itibarıyla çözüm sürecini rafa kaldırdı. Hızlı çekilme durumunda PKK mevzilerine başka unsurların yerleşeceği endişesi öne çıktı. Taraflar çekilme planını revize ettiler. Çekilme dururken PKK’ya katılımlar rekor seviyeye ulaştı. 
 
Zaman ayarlı takvim işliyor!
 
Bir yıl gecikmeli olarak çıkarılan müzakere yasası süreçte sona gelindiğinin tarihsel kabulüdür. Öcalan’ın İmralı adasına getirilmesinden bu yana geçen on beş yılda yapılan en önemli hamle oldu. Güven sorunu neredeyse tamamen aşıldı. Uzun mektuplaşmalar sonucunda Öcalan, Cemil Bayık ve Durak Kalkan’ı ikna etti.
 
Müzakere yasasıyla başlayan süreç yeni bir rallinin ilk adımını oluşturuyor. ‘Merdiven teorisine’ uygun olarak yasanın çıkmasıyla, geri çekilme yeniden başlayacak. Geri çekilme, Mahmur başta olmak üzere eve dönüşün yolunu açacak. 1700 civarında örgüt mensubunun çekilmesiyle Öcalan’ın durumunun yeniden ele alınacak. Öcalan’ın durumunun yeniden ele alınması ise kalıcı barışı sağlayacak. Bir anlamda ‘kazan-kazan’ teorisi işleyecek.
 
www.canliof.com
 
Toplam blog
: 3
: 39
Kayıt tarihi
: 28.07.14
 
 

RADYOOF Yon.Kurl.Başk. ..