Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '06

 
Kategori
Haber
 

Seçime doğru siyasetçilerimiz ve politikaları

Evet, yavaş yavaş seçime doğru gidiyoruz. Onun için de ülkemizde siyasetçi ve ürettikleri politikaların, ülke insanının isteklerini yeterince karşılayabilip karşılayamadığı konusunda biraz değerlendirme, bunu yaparken de siyasetçilerimize biraz eleştiride bulunmak istiyorum.

Bence, ülkemiz yeterince iyi idare edilemiyor. Bunun nedenlerini sıralamak gerekirse de:

Birinci sırada, politika yapan ve yapacak olan kişilerin öncelikle seçilmelerinde, sonrasında ise, ürettikleri politikalarda yanlışlıkların bulunması yatmaktadır. Şimdi bunlara isterseniz kısaca değinelim.

Ülkeyi yönetmeye talip olan yani milletvekilliğine soyunan kişiler, genelde, ya maddi durumları çok iyi olan ve gerek seçim meydanlarında gerekse aday oldukları siyasi partilere yapacakları bağışlarla para harcayan kişilerden ya da siyasi parti liderlerine yakın olan kişilerden oluşmaktadır.

Bu her iki durumda bulunan kişilerden, yüzlerle ifade edilen milyarlar harcayarak vekil olanlar, seçildiklerinde, doğal olarak ilk düşünecekleri şey, ülkemiz ve insanlarına hizmet etme duygusunun yanında, harcadıkları paraları toplayabilmek olacaktır. Bu da sadece vekil maaşıyla olamayacağı için başka yollarla, örneğin yönetim kurulu üyelikleri, devlet ihaleleri vs. Vs. Gibi yollarla, bu paralar toplanmaya çalışılacaktır.

Diğer yandan, bir vekil, aday olduğu siyasi parti liderine veya yönetimine yakınlığı ile vekil olmuşsa, maalesef o da, özgür düşüncelerini açıklamakta zorlanacak ve yanlış da olsa alınacak kararları tasvip etmek durumunda kalacaktır. Yani o kişi için parti içi demokrasi, maalesef yeşermeyecektir. Bunu uygulamaya kalkarsa da, ya dışlanacaktır, ya da ihraç edilecektir.

Yukarıda ki açıklamalardan da görüleceği üzere, her iki şekilde ülke yönetimine gelen kişilerden yeterince gerekli randımanı almak pek mümkün olamıyor.

Ayrıca, ülke yönetiminde bulunacak olan kişilerin, ihtiyaç hissedilen branşlarda olması da çok önemli bir konu. Yani vekil, mecliste hangi konuda görev alacak ve çalışacaktır. hukuk mezunu ise, adalet ya da insan hakları konusunda, iktisat mezunu ise, maliye konusunda, emekli asker ise milli savunma konusunda, lisan biliyorlarsa turizm ya da dış işleri konusunda görevlendirilebilir.

Peki böyle özellikleri olmayan, ancak parası olan ya da parti başkanı ya da yönetimine yakın olan bir kişi mecliste ne yapar ve ülkemize nasıl hizmet eder?

Önemli olan bir diğer konu ise, siyasi partilerimizin politikaları. Hepsi için ortak bir eleştiride bulunmak istiyorum.

Lütfen Türk toplumunun ortak değerleri üzerinden politika yapmayın. Laik anti laik, başı açık başı kapalı, milliyetçi milliyetsiz gibi kavramlarla politika yapılmamalı, politika halka hizmet düşüncesi ve uygulamasıyla yapılmalı. Politikacı halkın bütününü kucaklayabilmelidir. Aksi davranışlar, ülke insanının kamplaşmasına, küskünlüklere, kırgınlıklara yol açar.onun içindir ki, tüm siyasi partiler, bu konularda hassas ve sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmeli, edebilmelidir.

Bence seçimlere yaklaşırken üzerinde durulması ve de düşünülmesi gereken gerçekten çok önemli bir konu...

Bir sonraki yazımda ise, bu aksaklıklar için ne yapılabiliri ele almak istiyorum...

 
Toplam blog
: 407
: 877
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

15.12.1950 Mersin doğumluyum. İzmir Ticari İlimler Mezunuyum. Bir Kamu Kuruluşundan  Şube Müdürü ..