Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '15

 
Kategori
Seçim
 

Seçimi konuşmadan önce ucube, antidemokratik, hakkdan uzak seçim yasalarını konuşalım!..

Seçimi konuşmadan önce ucube, antidemokratik, hakkdan uzak seçim yasalarını konuşalım!..
 

seçim yasaları demokratik olmalı


7 Haziran seçimleri  ucube seçim yasaları ile yapılmış  ve buna rağmen vekilleri seçen, aslı olan  millet bir mesaj vermiştir. Birilerinin sandık dediğini kullar biliyor, ama asıl olan Allah biliyor ve İsra suresi 13ve 14. ayette “Her insanın amelini(veya kaderini) boynuna bağladık. İnsan için kıyamet gününde açılmış olarak önüne konacak bir kitap çıkarırız..Kitabını oku! Bugün sana hesap sorucu olarak kendi nefsin yeter.”  kullarına bildiriyor. Tabi ki anlayana ve kalp gözü açık olana. Biz kullar sadece   Allah 'ın  vahyini duyurabiliriz ve kul olarakta görevimizdir. 
 
Önce seçim yasalarına bir bakalım. 7 hazirandan önce seçim yapıldı. Neydi bu seçim “Cumhurbaşkanlığı seçimi” . Burada seçimin içeriğine ve şekline girmeyeceğim. Lakin ucube, antidemokratik ve inanan bir kul için “ ilahi adaletin” sahibinden yani”el Hakk” tan uzak bir yasa olarak karşımıza çıkıyor. Yasaya bakalım. Kanun 19.01.2012 tarih ve 6271 sayılı Cuhurbaşkanlığı seçimi kanunudur. Yasanın dördüncü maddesine bakalım.
 
MADDE 4 -( 1) Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. 
İşte bu madde sayesinde adaletsizliğin en büyüğü yapılmaktadır. Burada adaletsiz olan “geçerli oyların “ ifadesindedir. Bu topluma  zorunluluk getirmektedir ve ucube , antidemokratik özelliği burada yatar.   Toplum aday olanları beğenmek zorundaymış gibi kabul edilmektedir. Seçmen mevcut adayları beğenmedi ve bunları seönek istemedi. Vatandaş duyarlı olarak sandığa gitti ve  %80 geçersiz oy kullandı. %20 adaylara bölündü ve biri %10 aldı. Mevcut yasaya göre bu kişi seçimi kazanmış oluyor. Bunun neresi adaletli, Allah için söyleyin bunun neresinde adalet ve demokrasi vardır. Gelelim seçim sonuçlarına. Yasal olarak geçerli oylara göre karar verildi. Toplam Seçmen:55701719, Toplam Kullanılan Oy:41284822, Toplam Geçerli Oy:40547032, Katılım Oranı:%75 . Cumhurbaşkanı 21000871 oy olmıştır. Geçerli oyların % 51,8'  ini almıştır. Yasal olaral doğrudur. Lakin yasa doğrumudur .İşte bu tartışılmalıdır. Geçerli oyların %51,8 i, lakin seçmen seçmen sayısının %37,7 sini almıştır. Bu istikrarı getirmez. 
 
Bu yasa millete soruldu mu .Hayır sorulmadı. Millet benim beğendiğim şekilde hareket etmek zorundadır demek kimin hakkı olur ki . Kimsenin hakkı değildir. 
 
Olması gereken adaletli,demokratik olanı nedir. Bundanda bahsedelim. Cumhurbaşkanlığı çok önemli bir makam ve birleştirici ve toplayıcı özellikte olma durumundadır. Bu nedenle yasa çok önemlidir. Burada kişiler değil makam önemlidir. Bu nedenle kişilerle ilgili ifadem yok. Kişi bugün vardır. Yarın ecel alır yok olur. Bu nedenle kişilere bağlı olamaz.
 
Bunun için gönlümdeki seçmen sayısının üçte ikisini alan seçimi kazanmalıdır. Bu seçim için 55 milyon seçmenden 37 milyonun oyunu almalıdır. Bu kolaymıdır tabiki çok zordur. İşte burada adaylar çok önemli hale gelir. Adaylar toplumu kucaklamak durumundadır. Birleştirici olmak durumundadır. Siyaset üstü hareket etme durumunda olmak zorundadır. Bu oranı alanı toplumda kucaklar ve sahip  çıkar. Oldu bu oran ilk seçimde sağlanamadı ikinci seçimde aynı adaylar girer ve  iki kişiye inmez, oran ise seçmen sayısının salt çoğunluğu olur. Olmadımı işte o zaman adaylar bir kez daha aday olamazlar. Adaletten bahsediyorsanız , yüreğiniz yetiyorsa ve kendinize güveniyorsanız seçim yasasını bu şekilde değiştirirsiniz. 
 
Gelelim diğer seçim yasasına.10.06.1983 tarih ve 2839 sayılı Milletvekili seçim kanununa. Tüm maddelerine bakmak lazım. Madde 33. önemli.
 
MADDE 33-Genel seçimlerde ülke genelinde, ara seçimlerde seçim yapılan çevrelerin tümünde, geçerli oyların % 10'unu geçmeyen partiler milletvekili çıkaramazlar.Bir siyasi parti listesinde yer almış bağımsız adayların seçilebilmesi de listesinde yer aldığı siyasi partinin ülke genelinde ve ara seçimlerde seçim yapılan çevrelerin tümünde yüzde onluk barajı aşması ile mümkündür. 
 
Yüzde 10 luk baraj adaletsiz ve ucubedir. Varsayalım ki seçim oldu 6  parti 9,9 oranını yakaladı.Buda %59,6 sı temsil edilmez. Geri kalan yüzde 40,6 oranını üç parti paylaşsın. İkisi %10 diğeri %20 alsın. İnanın % 20 alan anayasayı değiştirecek kadar milletvekili çıkarabilir. Bunun neresi adaletli ve demokratik. Allah'tan korkun.
 
Nasıl olmalıdırın değişik akltenatifleri vardır. Önce seçim barajı konusu dğüzeltilmelidir . Ya tamamen kaldırılmalı veya %3 veya maksimal %5 e indirilmelidir. 
 
Burada diğer yasayıda  göz önüne almalıyız.  Siyasi partiler yasası burada önemlidir. Siyasi partiler yasasındaki detaylara girmeyeceğim. Lakin milletvekili seçilme bir insanı iki dudağı arasında olamaz. Bu antidemokratiktir ve ucubedir. Milletvekili seçim yasası ve siyasi partiler yasası birlikte ele alınmalıdır. Milletvekili seçim yarışı mahalleden başlamalıdır. Halka giderek büyümelidir. İşte o milletvekili özgür olur. Yoksa lider hükümdarlığı sürer ve bu antidemokratiktir.
 
Kısaca seçim yasaları ele alınmadan girilecek seçim adaletsizliği getirir ve doğru sonuca ulaşmaz ve mazlumlar  oluşturur. 
 
Ben inanan bir kulum. Adaletten yoksun bu seçim yasalarını desteklemiyorum. Lakin vatandaşlık görevimi hep yaptım ve oy verdim. Lakin  beni temsil eden olnadı. Eh bunun vebali benim değil. Bu yasayı çıkaranlara ve bunu destekleyenlerin olacaktır. İsra suresi 13. ayetini bir kez daha hatırlatmak isterim. Saygılar ve sevgiler...
 
Toplam blog
: 81
: 1191
Kayıt tarihi
: 13.02.11
 
 

Ben kimim? Ben 55 yaşında hekimlik sanatını icra eden bir kişiyim. Adım Selçuk Şensöz. Bugün için..