Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '18

 
Kategori
Seçim
 

Seçimler, E-oy (Elektronik Oy), İ-Oy (İnternetten Oy), Mühürsüz Oy...

Seçimler, E-oy (Elektronik Oy), İ-Oy (İnternetten Oy), Mühürsüz Oy...
 

E Devlet üzerinden soy ağacı, ailemizin şehitleri, miras haklarımız gibi güncel popüler uygulamalar bilgisayar çağının sunduğu olanakların sınırsızlığını ortaya koyarken bizler devlet ve millet olarak halen “mühürsüz oy”ların da geçerli sayılabilmesi için kanun çıkarma çabasındayız.

Oysa günümüzde internet üzerinden, e-devlet uygulamaları üzerinden neleeer, neler yapabilmekteyiz.

Tüm bankacılık işlemlerimizi 24 saat elektronik aletlerle kendimiz gerçekleştiriyoruz. Faturalarımızı ödüyoruz. Çocuklarımızın sınav-karne notlarını oradan takip ediyoruz. Beyannamelerimizi veriyor, vergilerimizi, harçlarımızı ödüyoruz. Doktor randevularımızı sabıkasızlık kağıtlarımızı, ikamet ilmuhahebirimizi… alıyoruz, hakkımızdaki davaları, tapudaki taşınmazlarımızı izliyoruz…

Hepsini sayabilmemiz olanaksız. Ve bu hizmetlere her an bir yenisi ekleniyor.

Ama, işte teknolojinin, bilgisayar ve internet gelişmişliğinin bu sınırsız ve sonsuz olanakları içinde seçim sistemimiz halen ortaçağdan kalma. Halen yüzbinlerce seçim sandığı organizasyonlarına, yüzbinlerce sandık görevlisi uygulamalarına ve bu yöntemin astronomik maliyetlerini toplumun sırtına yıkmaya… baş vuruyoruz.

Ve işi öyle sulandırdık ki, seçim tarihimiz boyunca görülmemiş ilkel uygulamaları hayata geçirebilmek için gelecekte bizi gülünç duruma düşürebilecek yasa düzenlemeler yapma çabaları ve arayışları içinde olabilmeyi kendimize yakıştırabiliyoruz.

Oysa dünya artık e-oy (elektronik oy), i-oy (internetten oy) gibi uygulamalara geçti. Bugün artık İngiltere, Hollanda, İtalya, Brezilya, Kanada, Estonya, Avustralya, ABD, ve Fransa… gibi[1] pek çok ülke seçimlerini internet üzerinden gerçekleştirebiliyor.

Dünyada artık cep telefonundan, dizüstü bilgisayardan, tabletten ve her yerden oy kullanılabiliyor.

Biz neden bunu yapamıyoruz diye sorduğumuzda hepinizin bir ağızdan buna itiraz edeceğinizi biliyorum. Neden itiraz ettiğinizi de biliyor ama buradan ifade etmeyi yersiz buluyorum.

Cevap basit… Çünkü bizler birbirimizi biliyoruz…

Hepimiz ama hepimiz… “boşver, mühürsüz oy bile daha güvenli…” ortak fikrine sahibiz.

Başka da sözüm yok.

 

Kenan IŞIK

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..