Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '09

 
Kategori
Seçim
 

Seçimler dedi ki...

Seçimler dedi ki...
 

MSN sitesinden


Sokaktan bakıldığında; yerel seçimleri ve sonuçlarını anlamaya çalışırsak, seçim sahnesinde konuşulanlarla halkın gündemi ne kadar örtüştü?

Genel çizgileriyle; Türkiye siyasetinin temel argümanlarını okuyup, sorunlarla politikaların bağlantılarını seçimlerde sayıp dökülenlerde görmek mümkün. Toplumsal dokunun sosyal katmanları, her zaman için ortak sorunları ve çıkarları bağlamında, basit birliktelikler ve reflekslerle düşünürler. Bu düşünüş ve reflekslerin siyasi partilerdeki karşılığı, ideolojik şablonlarla biçimlidir.

Ülkemizde iş hayatında olup bitenler; halkın refleksleri ile siyasi partilerin refleksleri arasındaki benzemezliği anlamaya yeterlidir.

Sosyal demokrat CHP’nin ülkenin sahil şeridinde seçimleri alması ve diğer bölgelerde görünmemesini anlamaya çalışırken, CHP’nin ideolojik hafızasını yitirdiği sonucu çıkarılabilir. Büyük şehirlerde; ekonomik ve sosyal gelişim ve dönüşümünü tamamlamış çevrelerin dışından, söz gelimi varoşlardan oy alamamasını anlayabilmek için, CHP’nin sosyal demokrat çizginin dışına kaydığını kabul etmek zorunda kalınabilir. Tam bir burjuva partisi, belki de sosyolojik açıdan elitlerin veya toplumsallığını yitirmiş gurupçuk partisi gibi bile değerlendirmek zorunda kalınabilir.

Seçim haritası ve milli duyarlılıklar

Sosyal demokrat CHP Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde, DTP Güney Doğu sınır Şeridinde seçimleri kazanmışlar ama diğer bölgelerden oy alamamışlar. Bu partiler diğer bölgelerde yaşayan insanların beklentilerine ve sorunlarına çözüm üretmemişler mi?

Sendikaların yozlaşması işlevsizleşmesi, üretimin neredeyse tamamı asgari ücretle çalışan işçilerle gerçekleştirilmesi sorunsalı sadece bu şeritlerde mi geçerli?

Aynı eğitimi almış ve aynı yeterlilikteki memurlar aynı hizmeti yaparlarken neden 657.maddenin 4/a, 4/b, 4/c, 4/d bentlerine göre işe alınırlar sorunsalı, CHP’nin hassasiyetleri arasına hala giremedi mi?

Ya da Cumhuriyet, Laiklik ve Atatürkçülüğe sadece bu sahil şeridinde yaşayanlar duyarlı da diğer bölgeler bu duyarlılığa sahip değiller mi?

Veya bu halk gerçekten bazı çok önemli konularda, örneğin milli duyarlılıklarda partilerden çok daha fazla erişkin ve bilinçli de CHP mi farkında değil?

Diğer bir yaklaşımla Siyasi partilerin; koruyuculuğuna soyunduğu; Ulusal bütünlüğün, Dinin, Cumhuriyetin, Laikliğin, Atatürkçülüğün tek sahibi ve koruyucusu halk kendisini gördüğü gerçeğinin tezahürü mü bu seçim haritası? Ulusal yapıştırıcı ve bütünleştirici değerlerin üzerinde siyaset yapılmamasından rahatsız olan halkın altı çizilmiş uyarısı olarak alınıbilir mi bu harita?

İş hayatı ve 2009 yerel seçimleri

24 Ocak 1980 ekonomik dönüşüm kararlarıyla ekonomik ve sosyal hafızasını yenileyen ülkemiz; çalışma hayatını, hukuksal açıdan farklı bir alana taşımıştır. O günlerde kamu sektörü çöküntü içinde tam bir iflas durumundaydı.

Düşünüldü taşınıldı formül bulundu. Artık emek çok pahalıydı. Bütün bu kamu zararlarının sorumlusu emekti. Derhal özelleştirmelere hızla başlamalı, kamu bütün hizmetleri taşeronlardan satın almalı böylece sendikasız işçilerle işler yapılmalı.

Bu kararlar alınırken CHP Türkiye siyasi yaşamında en güçlü dönemindeydi. Ama gık bile diyemedi.

Sosyal demokratlar; dünyada genel olarak, ekonomik ve sosyal gelişimini tamamlayamamış, emeğiyle geçinen, varoşlardaki yoksulların partisi ve sesi soluğu olarak mücadele vermekteyse, bu seçim sonuçlarına bakarak CHP nerde duruyor?

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..